Karta sieciowa broadcom 4311

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
meal

Post autor: meal »

bcm43xx jest zdeprecjonowany. Należy używać b43. Dla tej karty ponadto potrzebne są patche. Nie działa ona od tak sobie (poza ndiswrapperem).
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

meal pisze:Nie działa ona od tak sobie (poza ndiswrapperem).
dlatego poleciłbym ndiswrappera. Mam w laptopie kartę broadcoma i na bcm43xx nie chciała chodić, a a na ndiswrapperze chodzi az miło. Tak jak pisze meal, ten bcm43xx nie działa dobrze. Przy instalacji ndiswrappera trzeba dodać go do listy modułów, których kernel ma nie ładować.
blain19

Post autor: blain19 »

OK, zobacze co wyjdzie z tego ndiswrapera i dam znać jak mi poszło.

[ Dodano: 2008-01-23, 01:56 ]
Po długiej walce udało się.
Dla potomnych moge powiedzieć, że z bc43-fwcutter też mi nie poszło.
Ale ściągnąłem ndiswrappera ze stronki projektu i pliki exe ze sterownikiem do mojej kart siecoiowej, później cabextract to wypakowania exe'ca i normalnie ndiswrapper -i, modprobe i działa :mrgreen:
Dzieki wielkie za pomoc.
dramez

Post autor: dramez »

kurcze, a juz myslalem ze na 2.6.24 karty broadcoma beda chodzic bez problemu. Mam hp 6715b z Broadcom Corporation BCM94311MCG i na ndiswrapperze oczywiscie chodzi, ale widze ze sterowniki z jadra nadal nei chodza tak jak nalezy :(
Jestem w trakcie przesiadk iz Ubuntu na Debiana, i mialem nadzieje ze instalujac nowe jajko ndiswrapper pojdzie w odstawke. No trudno, moze w przyszlosci jeszcze to dopracuja.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

@dramez

Ale co nie chodzi jak należy? Karty Broadcoma działały dobrze już na bcm43xx, a teraz na b43 działają jeszcze lepiej.

TU masz stronke tego modułu. Zastosuj się do podanych wskazówek i wszystko Ci będzie działać.

Pozdtawiam.
dramez

Post autor: dramez »

przyznam ze nie korzystalem z poradnika ktory podlinkowales, ale z mnostwa innych i jeszcze na 2.6.22 z bcm43xx mialem zawsze ten sam problem - zly mac adres (pierwsze 3 czlony byly zerami).

2.6.24 jeszcze nie probowalem, a moje obawy napisalem na podstawie kilku wczesniejszych postow. Akurat nie jestem w stanie do konca tyg przeionstalowac systemu na notku bo jest mi potrzebny do pracy wiec jeszcze poki co Ubuntu + 2.6.22 + ndiswrapper.

Ale w weekand postawie debiana od zera z uwzglednieniem najnowszego kernela.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Nie spotkałem się jeszcze z problemem złego adresu mac. Może to problem ifconfig lub udev. Bo np. nowe jajo upiera się, by karta wifi była widziana jako wlan0, zamiast jak jest teraz w Sidzie eth0, co przy uruchamianiu systemu trwa, u mnie ok. 15 sekund. Wystarczy wtedy edytować udev by przypisać na stałe nową nazwę i nie ma już laga przy uruchamianiu.
beel
Beginner

Post autor: beel »

Mam kartę Broadcom 4312, ale się podepnę, bo problem podobny. Mam ndiswrappera, mam sterowniki do karty z Windows, wszystko poszło bezbłędnie. A polecenie:

Kod: Zaznacz cały

linux:/home/bialy#iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.
Gdzie więc eth1 lub wlan0 ? Próba podniesienia eth1 lub wlan0 kończy się takim samym komunikatem: nie ma takiego urządzenia.

Ponadto:

linux:/home/bialy# lsmod | grep ndis
ndiswrapper           226688  0

linux:/home/bialy# lsmod | grep bcm43xx
//nic nie zwraca
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Witam!

Nie używam ndiswrappera,więc nie wiem.

W jajku 2.6.24-1, moduł odpowiedzialny za karty Broadcoma to b43 i b43legacy, moduł bcm43xx nie jest już chyba wspierany. Tu masz adres stronki domowej do tych modułów. Tam masz wszystko wytłumaczone.

I polecam jeszcze lekturę tej strony.

Pozdrawiam.
beel
Beginner

Post autor: beel »

lspci:

03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11a/b/g (rev 02)
iria pisze:Tu masz adres stronki domowej do tych modułów. Tam masz wszystko wytłumaczone.
Cytat z tejże właśnie strony:
supported

* bcm4303 (802.11b-only chips)
* bcm4306
* bcm4311 rev 1 / bcm4312
* bcm4311 rev 2 / bcm4312 (needs patches for 2.6.24)
* bcm4318
meal pisze:Należy używać b43. Dla tej karty ponadto potrzebne są patche.
Pytanie jakie są to patche ?

Męczę się już długo z wifi, będę wdzięczny za pomoc.
ODPOWIEDZ