[+] tablice dynamiczne c++

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
salmon
Beginner

Post autor: salmon »

Jak chcesz żeby ładnie wyglądało to użyj bibliotek graficznych. Ja ze swojej strony polecam Qt, jak koniecznie chcesz pod konsolą to zainteresuj się ncurses.
skotik87

Post autor: skotik87 »

salmon pisze:Jak chcesz żeby ładnie wyglądało to użyj bibliotek graficznych. Ja ze swojej strony polecam Qt, jak koniecznie chcesz pod konsolą to zainteresuj się ncurses.
qt odpada w tym wypadku. ostatnio zainteresowalem sie wlasnie ncurses ale brak czasu nie pozwala na wprowadzenie tego do mojego projektu. chociaz jak znajde pare godzin to moze cos napisze sensownego.

[ Dodano: 2008-01-16, 22:45 ]

Kod: Zaznacz cały

struct laptop
{
 char marka[4]];
 double cena;
 double gwarancja;
 unsigned int ilosc;
 data data_wprow;

};

void wczytaj(vector<laptop> &a, int rozmiar)
{ 
 ifstream plik_w;
plik_w.open("/home/skotik/bazadanych/plik_w");
  laptop temp;
  for(int i=0;i<rozmiar;++i)
    {
     plik_w>>temp.marka;
     plik_w>>temp.model;
     plik_w>>temp.cena;
     plik_w>>temp.ilosc;
     plik_w>>temp.gwarancja;
     plik_w>>temp.data_wprow.d;
     plik_w>>temp.data_wprow.m;
     plik_w>>temp.data_wprow.r;

a.push_back(temp);
    }         
}
I kolejny maly problem ktorego nie moge rozwiazac. funkcja fajnie wczytuje z pliku, tylko nie wczytuje "liter" czyli.

plik_w>>temp.marka;
plik_w>>temp.model;
program sie zawiesza wtrakcie wywolywania tej funkcji gdy w pliku sa litery. gdy sa came cyfry dziala ok. czy o czyms waznym w wektorach nie wiem??
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Ja bym mimo wszystko dał zamiast char marka[4] stringi, czyli string marka. Po to one są w C++, żeby ich używać, to nie jest czyste C, gdzie stringów nie ma i trzeba wszystko na char'ach robić. Nie pamiętam dokładnie jak C++ wczytuje ze strumienia stringi (albo tablice char'ow), wszystko wygląda dobrze. Pamietaj tylko, że operator >> czyta do białoego znaku, czyli jeśli będziesz miał w pliku coś takiego

jakas marka
jakis model laptopa
... itd.
to powinno przypisać do marka napis jakas, a do model - marka, później do cena będzie chciał wczytać jakis, a to nie jest liczba. Nie bardzo widzę, gdzie tu może być innego typu niż wyżej napisałem błąd.
skotik87

Post autor: skotik87 »

dobra tamat zamykam, wszystko dziala jak powinno. do tej pory nie wiem co byly bledem ze nie wczytywalo liter o_0
wrzuce caly moj program za jakis czas moze komus sie przyda
ODPOWIEDZ