[+] Root bez has
[+] Root bez hasła
Witam!
Mam taki problem. Mam system operacyjny (Gentoo tak dokładnie) w wersji live, ale nie mam hasła roota. (Mam zwykłego użytkownika). Potrzebuje w jakiś sposób dostać się na konto root.
W systemie nie ma zainstalowanego sudo i fakeroot. Słyszałem, że da się przejąć kontrole nad systemem wykorzystując do tego program startowy (jest tam grub).
PS. Moim celem jest jedynie zmiana rozdzielczości, więc jeżeli ktoś wie jak to zrobić bez roota, to również jest przydatna informacja.
Mam taki problem. Mam system operacyjny (Gentoo tak dokładnie) w wersji live, ale nie mam hasła roota. (Mam zwykłego użytkownika). Potrzebuje w jakiś sposób dostać się na konto root.
W systemie nie ma zainstalowanego sudo i fakeroot. Słyszałem, że da się przejąć kontrole nad systemem wykorzystując do tego program startowy (jest tam grub).
PS. Moim celem jest jedynie zmiana rozdzielczości, więc jeżeli ktoś wie jak to zrobić bez roota, to również jest przydatna informacja.
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/2 ... t=1&chap=2Logging on onto the LiveCD
login: root
password: (Press Enter here)
You should have a root ("#") prompt on the current console and can also switch to other consoles by pressing Alt-F2, Alt-F3 and Alt-F4. Get back to the one you started on by pressing Alt-F1.
root nie ma hasła, wcisnij po prostu enter.
moze wystarczy wpisac
pyknać enter jak pyta o hasło roota -> nie wpisywac żadnego hasła
Kod: Zaznacz cały
su
Jak jest jakiś licznik do zalogowania się domyślnego użytkownika, poczekaj aż się skończy i się sam zaloguje, a później:
Kod: Zaznacz cały
sudo su