[+] Root bez has

Ogólne pytania dotyczące systemu
evil

[+] Root bez hasła

Post autor: evil »

Witam!
Mam taki problem. Mam system operacyjny (Gentoo tak dokładnie) w wersji live, ale nie mam hasła roota. (Mam zwykłego użytkownika). Potrzebuje w jakiś sposób dostać się na konto root.
W systemie nie ma zainstalowanego sudo i fakeroot. Słyszałem, że da się przejąć kontrole nad systemem wykorzystując do tego program startowy (jest tam grub).

PS. Moim celem jest jedynie zmiana rozdzielczości, więc jeżeli ktoś wie jak to zrobić bez roota, to również jest przydatna informacja.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Logging on onto the LiveCD

login: root
password: (Press Enter here)

You should have a root ("#") prompt on the current console and can also switch to other consoles by pressing Alt-F2, Alt-F3 and Alt-F4. Get back to the one you started on by pressing Alt-F1.
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/2 ... t=1&chap=2

root nie ma hasła, wcisnij po prostu enter.
evil

Uściślę nieco mój poprzedni post.

Jest to 'jakaś' dystrybucja live oparta na Gentoo. Hasło roota jest (tzn enter -> złe hasło). Próbowałem też takich bajek jak root czy toor (w jakiś distro tak było). Chodzi mi raczej o jego ominięcie, lub złamanie metodą brutal-force.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

moze wystarczy wpisac pyknać enter jak pyta o hasło roota -> nie wpisywac żadnego hasła
kuchar

Post autor: kuchar »

w grubie podczas bootowania do parametrów kernela dopisz init=/bin/bash, kernel po załadowaniu siebie nie odali inita tylko shella, wystarczy przemontować partycję zeby była rw i zmienniasz hasło
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Najczęściej w Livecd informacja o haśle roota jest podawana w komunikatach w trakcie uruchamiania systemu.
Może podaj linka do obrazu tej dystrybucji to może spróbuję Ci coś podpowiedzieć.
tgR

Post autor: tgR »

Jak jest jakiś licznik do zalogowania się domyślnego użytkownika, poczekaj aż się skończy i się sam zaloguje, a później:

Kod: Zaznacz cały

sudo su
evil

Tak jak wcześniej pisałem, nie ma sudo i hasło jest inne niż puste. Problem rozwiązałem poprzez złamanie hasła metodą brutal force. (I było). Z tym bashem nie wyszło -> żadne polecenia nie docierają do kernela (taki urok live).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

evil pisze:...żadne polecenia nie docierają do kernela (taki urok live).
Poszukaj konsoli root, po odpaleniu X-ów i na nią najczęściej wchodzi się bez hasła (często skrót do niej bywa ukryty w jednej z zakładek narzędziowych).
Avilar

Post autor: Avilar »

Jeśli na komputerze jest grub i ponadto nie jest on chroniony hasłem to wystarczy uruchomić system w trybie single user mode i dostajesz uprawnienia roota za darmo. Inna sprawa czy będziesz mógł odpalić tryb graficzny.
ODPOWIEDZ