widzialem gentoo livecd ... i jakos tam SUDO bylo ...
ba, nawet zrobilem sobie z tego livecd botowalnego pendriva ... i tez bylo sudo ...
a jak chcesz gentoo isntalowac to sciagaj minimal cd stage3 i portage, ten graficzny instalator to ...
[+] Root bez has
w trybie single pyta się o hasło, jeżeli go nie podasz albo podasz złe system się rebootujeAvilar pisze:Jeśli na komputerze jest grub i ponadto nie jest on chroniony hasłem to wystarczy uruchomić system w trybie single user mode i dostajesz uprawnienia roota za darmo. Inna sprawa czy będziesz mógł odpalić tryb graficzny.
Dziwne bo któregoś razu strzeliłem gafę i odebrałem sobie wszystkie uprawnienia w systemie i ratowałem się właśnie w ten sposób. Dostałem roota bez hasła, pacnąłem tylko enter zdaje się, ale jeszcze to sprawdzę.kuchar pisze:w trybie single pyta się o hasło, jeżeli go nie podasz albo podasz złe system się rebootujeAvilar pisze:Jeśli na komputerze jest grub i ponadto nie jest on chroniony hasłem to wystarczy uruchomić system w trybie single user mode i dostajesz uprawnienia roota za darmo. Inna sprawa czy będziesz mógł odpalić tryb graficzny.
PS to było ubuntu a tam zdaję się konto roota jest na początku nieaktywne.
sprawdziłem na posiadanej płycie Livecd z Gentoo:
w terminalu i nawet po wyłączeniu X-ów
Kod: Zaznacz cały
passwd root
New Unix password: