Error open/initlializing the selected video_aut(-vo) deivice
Ocb?
Mam tez kolejne pytanie. Instaluje sterowniki dla kart invidia tak jak bylo napisane w poradniku. Jednak podczas instalacji wyskakuje mi blad kernela bodajze ze wymaga 4.1 a mam 4.2, myslalem ze pomoze zainstalowanie gcc bo takie cos autor zawarl w swoim tutorialu...jednak nie. PLZ HLP
Instaluje sterowniki dla kart invidia tak jak bylo napisane w poradniku. Jednak podczas instalacji wyskakuje mi blad kernela bodajze ze wymaga 4.1 a mam 4.2, myslalem ze pomoze zainstalowanie gcc bo takie cos autor zawarl w swoim tutorialu...jednak nie. PLZ HLP
O ile pamiętam jest opcja [TAK/NIE] żeby to pominąć i instalator kontynuuje instalacje :)
Informacja jest, podajże, o tym, że kernel jest skompilowany inna wersja gcc niż masz w systemie.
Jak zainstalujesz sterowniki to rozwiąże się problem z mplayerem. Tymczasowo możesz sobie poradzić zmieniając wyjście video z jakiego będzie korzystał.
Polecenie listujące dostępne wyjścia video. Uruchamiasz podając nazwę zamiast help.
Instalowalem sterowniki i mialem na kartce wydrukowany poradnik i czytalem tam o tym ze mozna pominac jednak jak to robilem to i tak mnie wywalalo z jakims tam alertem.
co do alternwtyw to znalazlem taki oto wpis w pomocy:
--set nazwa ścieżka
Ustawia program ścieżka jako alternatywę dla nazwy. Jest to
nieinteraktywny, a więc możliwy do użycia w skryptach, odpowied-
nik opcji --config.
Jednak nie wiem jak sie odwolac do konkretnej wersji jadra.
xxx-traktor:/home/piotrek# update-alternatives --all
Jest tylko jeden program, który dostarcza btdownloadcurses
(/usr/bin/btdownloadcurses.bittorrent). Nie ma nic do konfigurowania.
Jest tylko jeden program, który dostarcza btreannounce
(/usr/bin/btreannounce.bittorrent). Nie ma nic do konfigurowania.
Jest 2 alternatyw dostarczających `java'.
Wybór Alternatywa
-----------------------------------------------
1 /usr/bin/gij-4.2
*+ 2 /usr/lib/jvm/java-gcj/jre/bin/java
Naciśnij Enter, aby zatrzymać wartość domyślną [*] albo wpisz wybrany numer: