Compiz Fusion - Jak zdoby

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
giaur
Member

Post autor: giaur »

Witam,

Po aktualizacji do Sida compiz-fusion dziala swietnie, nie zauwazylem zadnego przycinania sie ani spadku wydajnosci kompa (no moze tylko wtedy jak mam 4 filmy na 4 pulpitach i kostke :P)

Ale kilka rzeczy jest nie tak.

Po pierwsze, w KDE na pasku pojawiaja sie zduplikowane pulpity (chyba kazdy 2 razy albo kazdy 4 razy). Czasami mam 4 pulpity a na pasku widnieje 16 - zajmuje to prawie caly pasek :-| W GNOME tego problemu nie zaobserwowalem.

Po drugie, integracja z gnome. Moze sie czepiam, ale jest taki fajny efekt przy rozwijaniu menu - tak jakby menu rozwijalo sie szybko 2 razy i pojawialo sie stopniowo - nie bede tlumaczyc, kto ma ten wie. I niestety to nie dziala z GNOME (dla aplikacji gtk) - ten efekt jest tylko w KDE, w gnome menu rozwija sie normalnie bez zadnego efektu.

Po trzecie, zmiana rozmiaru okien. Nie wiem czemu ale rozmiar okna moge zmieniac tylko ciagnac za lewy gorny rog - za prawy dolny albo za bok juz nie (pewnie jakas wtyczka za to odpowiada).

Wy tez macie cos takiego?
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Z tymi pulpitami w KDE to ogólnie znany problem. W skrócie: CF i KDE używają różnych technologii do wyświetlania wielu pulpitów. Podobno krążą po sieci jakieś nieoficjalne patche, ale tutaj kłania się samodzielna komilacja kickera.
giaur
Member

Dorazne rozwiazanie - wywalilem po prostu ta liste pulpitow z paska. Na inne pulpity przechodze za pomoca kostki, mam 4 pulpity i juz...

A jak z pozostalymi problemami?
soki
Beginner

Post autor: soki »

Z tymi pulpitami to w KDE(ew. GNOME) ustaw 1 pulpit a w CF 4 wirtualne.
giaur pisze:pewnie jakas wtyczka za to odpowiada
U mnie zwie się ona "Zmień rozmiar okna"
giaur
Member

Chyba juz wiem co to jest z tym zmienianiem rozmiaru. Chodzi o ta wtyczke, ktora umozliwia rozmieszczanie okien - czyli przykladowo jezeli mamy 2 okna zmaksymalizowane (albo wiecej) i przesuniemy mysz w prawy gorny rog ekranu to bedziemy widziec miniaturki okien obok siebie.

Jezeli to wylacze to normalnei moge zmieniac rozmiar. Z tego co zauwazylem to chyba tylko przypadlosc gnome :/ Po wylaczeniu tej wtyczki o ktorej mowisz wcale nie mozna zmieniac rozmiaru okna.

Co do efektow menu w gnome, to wlasnie dzis wyszala aktualizacja CF i jest nieco lepiej (jakies tam efekty sa, ale gorsze niz te w KDE, oprocz Iceweasela - tam jest jak powinno byc).
Kamil

Post autor: Kamil »

Witam.
Czy wam też się zacinąją strony podczas przewijania w IceWeaselu ?
Bo mnie to zaczyna strasznie denerwować.
Mam Radka 9600 SE(fglrx) i Athlona XP 2000+ do tego 512RAM
maax990

Post autor: maax990 »

ja mam lepszy bajer do tej pory mialem 14k w glxgears teraz wgralem nowy system zainstalowalem compiza i z 14k zostalo 7.5 i starsznie rwie.
cos jest nie tak wczesniej tego nie mialem
kazzomy

Post autor: kazzomy »

A ja lece na grafie intela i mam dziwne okna:

Obrazek
wie ktos jak to naprawic??
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

kazzomy, dziwne w sensie, że się nie odświeżają? Bo coś takiego chyba widać na screenie
Kamil

Post autor: Kamil »

kazzomy, spróbuj tak:
Kliknij PPM na ikonce CF w tray'u -> Compiz Options -> odznacz Loose Binding.
Takie coś u mnie pomogło, przyznam sie, ze nawet niezabardzo wiem co to jest :-D
Zablokowany