[+] Brak dźwi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

luklew pisze:Wybrałem ,,Tak'', to:

Kod: Zaznacz cały

Probing legacy ISA cards might make your system unstable.
Nie wybieraj i nie instaluj żadnych kart ISA --- w twoim komputerze ich nie ma. Odinstaluj alsę i skonfiguruj sterowniki karty dźwiękowej obsługiwane przez jądro. Zastanawiam się dlaczego instalujesz alsę, kiedy dźwięk na tej karcie powinien być zaraz po instalacji systemu. Alsa to alternatywne rozwiązanie, do innych sterowników dźwięku, i nie zawsze jej instalacja przynosi oczekiwane rezultaty (czytaj moją uwagę wyżej).
luklew

Post autor: luklew »

pavbaranov pisze:Następnie jako root odpal modconfa, w sekcji kernel/sound/pci/cs46xx znajdziesz moduły obsługujące tę kartę.
Nie znalazłem sekcji cs46xx :-x
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

luklew pisze:Nie znalazłem sekcji cs46xx :-x
Wybierz: to powinno być w zakładce driver/sound/pci lub podobnie

Edycja:
Dokładnie:

kernel/sound/pci/cs46xx
luklew

Post autor: luklew »

Działa!

Co prawda nakierowało mnie na trop to zdanie:
pavbaranov pisze:Wychodzi na to, że nie wrzuciło Ci modułów do jądra.
Przypomniało mi się, że zanim w Sidzie zaktualizowałem jądro, to głośniczek w zasobniku systemowym nie miał krzyżyka. Odznaczyłem w grub.lst (czy jakoś tak) pole, które miału uruchomić poprzednie jądro i faktycznie tego czerwonego ,,X'' nie było. Dźwięku dalej nie było, ale pomogło to:
Bodzio pisze:

aptitude install alsa-base alsa-oss alsa-tools alsa-utils alsamixergui
potem

alsaconf
wybierasz swoją kartę -> ENTER

alsactl store
Gotowe, ma działać.
Wielkie dzięki. Tamto jądro co miałem, było tylko w wersji dla Sida, więc chyba nie było za stabilne, a teraz używam tego, co ściągnąłem przez Lenny.

Numer jądra różni się tylko jedną cyferką, więc chyba różnicy jakiejś wielkiej nie będzie?

,,Pomógł', dostaną dwie osoby, jednak dziękuję również reszcie, którzy chcieli mi pomóc.

Pozdrawiam.
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

Cieszę się że działa, a teraz mały komentarz.
Woody, Etch i Sarge tego nie miały, natomiast od wersji Lenny domyślnym serverem dźwięku w systemie jest alsa. Tak pisze w Debian reference. Za ładowanie modułów odpowiedzialna jest sekcja w kernelu:

[*] Enable loadable module support  --->
[*]   Automatic kernel module loading
Nie zawsze jednak zadziała, i wtedy zamiast alsy mamy OSS (Open Sound System) który również powinien uruchomić Twoją kartę, ale ..... :)
Za to, aby alsa działała odpowiada wkernelu:

Device Drivers  --->
Sound  --->
Advanced Linux Sound Architecture  --->
W tej ostatniej gałęzi są sterowniki poszczególnych kart i MUSZ¡ być zaznaczone jako moduły - inaczej nie zadziałają.
Dlaczgo w takim razie instalowałeś pakiety alsy ?
Otóż, jeśli nie zadziałają moduły jądra (ukłon dla kolegi pavbaranov), należy odpalić alsę z pakietów. Przypominam że OSS nie jest za bardzo rozwijany.
Pozdrawiam :)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

luklew pisze: Wielkie dzięki. Tamto jądro co miałem, było tylko w wersji Sid, więc chyba nie było za stabilne, a teraz używam tego, co ściągnąłem przez lenny.
Spokojnie. W Sid jest aktualnie 2.6.23-1, podczas, gdy w Lenny 2.6.22-3. Używałem (i pewnie za chwilę będę, chyba, że poczekam na 24, bo się właśnie pojawiło) 23 i wszystko działa ok.
Cieszę się, że dźwięk działa.
ODPOWIEDZ