Mandriva - efekty 3d
-
Mandriva - efekty 3d
hej! mam prosbe... czy mogby mnie ktos naprowadzic jak zrobic efekty 3d w Mandrivie 2007? mam pierwszy raz stycznosc z Linuksem, i jestem zielona :/
Mandriva to nie jest pochodna Debiana. Choć (tak było w moim przypadku, ale nie tylko) może do niego prowadzić :mrgreen:. Co do meritum to proponuję poszukać (ewentualnie zapytać gdyby były jeszcze jakieś wątpliwości) na którymś z tych for:
Strefa Mandriva
Forum Użytkowników Mandriva
Linux 4 All
A tak w ogóle efekty 3d, to tylko mało przydatny bajer, który nie zawsze musi zresztą zadziałać. Jeśli jesteś zielona, to lepiej zacznij poznawać w systemie to co jest potrzebne do jego normalnego użytkowania (instalacja, aktualizacja, administracja itd.). Na zabawę z 3d przyjdzie jeszcze czas.
Strefa Mandriva
Forum Użytkowników Mandriva
Linux 4 All
A tak w ogóle efekty 3d, to tylko mało przydatny bajer, który nie zawsze musi zresztą zadziałać. Jeśli jesteś zielona, to lepiej zacznij poznawać w systemie to co jest potrzebne do jego normalnego użytkowania (instalacja, aktualizacja, administracja itd.). Na zabawę z 3d przyjdzie jeszcze czas.
-
- Senior Member
Ja tak mowie - wiem bo ja mialem, dokladnie 2007 free i przysporzyla mi tyle klopotow, ze glowa mala.Kto Ci powiedział, że to najgorsza dystrybucja,
Masa bugów, łatanie jednych powodowalo powstawanie nowych itd. Niewygodne zadzadzanie pakietami, duzo mniejsze repo niz w Debianie (czy w ogole istnieje jakies oficjalne repo do Mandrivy - mam na mysli jedno, oficjalne i szybko dzialajace).
W kazdym razie, po tym jak bez zadnego powodu padla siec, zrezygnowalem z tej dystrybucji, teraz mam Debiana i zero problemów. Mandrivy naprawde nikomu nie polecam.
Zastanawiam sie jak aktualizowac takie distra jak Mandriva. No bo załóżmy, że chce zaktualizować KDE. Jednak w Mandrivie (a juz tym bardziej we wspomnianym Freespire) nie mamy KDE - mamy ostro zmodyfikowane KDE.
Jezeli teraz sie uprę i zaktualizuje KDE, to bedzie to prawdopodobnie standardowe KDE, a nie to zmodyfikowane - czyli gotowe zrodlo problemow.
Tak samo kernel - w Mandrivie jest naprawde ostro zmodyfikowany, pewnie wiekszosc narzedzi systemowych (obecnych w kazdym distro) - tez.
Nie istnieje cos takiego jak oficjalne repo Mandrivy (jest jakies rpm.pbone.net, ale to chyba nie to, zreszta KOSZMARNIE powoli dziala), chyba nie ma nikogo kto by dbal o stabilnosc pakiegow jak w Debianie, moze stad biora sie problemy?
Nie wiem jak ma sie sprawa z innymi dystrybucjami, ale Debiana cenie przede wszystkim za porzadne repozytorium i za to ze duzy nacisk kladziony jest na stabilnosc i dopracowanie pakietów. Wiem ze pakiet jest testowany tak a tak i jest to zawsze przestrzegana procedura. Dzieki temu system jest naprawde stabilny.
O Mandrivie nie mozna tego powiedziec, mozna znalezc jakies rpm-y tu i ówdzie, nie wiadomo jak sa sprawdzane, testowane przed wypuszczeniem, poza tym problem ze znalezieniem czegokolwiek (rar i unrar pod Mandrive nei udalo mi sie znalezc).
No i takie mamy efekty (sory za OT).
Jezeli teraz sie uprę i zaktualizuje KDE, to bedzie to prawdopodobnie standardowe KDE, a nie to zmodyfikowane - czyli gotowe zrodlo problemow.
Tak samo kernel - w Mandrivie jest naprawde ostro zmodyfikowany, pewnie wiekszosc narzedzi systemowych (obecnych w kazdym distro) - tez.
Nie istnieje cos takiego jak oficjalne repo Mandrivy (jest jakies rpm.pbone.net, ale to chyba nie to, zreszta KOSZMARNIE powoli dziala), chyba nie ma nikogo kto by dbal o stabilnosc pakiegow jak w Debianie, moze stad biora sie problemy?
Nie wiem jak ma sie sprawa z innymi dystrybucjami, ale Debiana cenie przede wszystkim za porzadne repozytorium i za to ze duzy nacisk kladziony jest na stabilnosc i dopracowanie pakietów. Wiem ze pakiet jest testowany tak a tak i jest to zawsze przestrzegana procedura. Dzieki temu system jest naprawde stabilny.
O Mandrivie nie mozna tego powiedziec, mozna znalezc jakies rpm-y tu i ówdzie, nie wiadomo jak sa sprawdzane, testowane przed wypuszczeniem, poza tym problem ze znalezieniem czegokolwiek (rar i unrar pod Mandrive nei udalo mi sie znalezc).
No i takie mamy efekty (sory za OT).
-
- Senior Member
No właśnie - kluczem do Twojej wiedzy jest: "pewnie" Mandriva nie ma "ostro zmodyfikowanego KDE". Samo KDE jest praktycznie takie samo, jak w każdej innej dystrybucji. Jest szereg repozytoriów, także takich, które zajmują się aktualizacją samego KDE, którego aktualizacja jest tam tak banalna, jak konstrukcja cepa: podłączyć repo, następnie urpmi update, urpmi upgrade. I wystarczy. Kernele wychodzą również tak w oficjalnym repo, jak i w repozytoriach dodatkowych. Nie ma z tym najmniejszych problemów. Faktem natomiast, że zwykle w kernelu danej wersji jest nieco nowości, z właśnie rozwijanych kerneli.giaur pisze:Zastanawiam sie jak aktualizowac takie distra jak Mandriva. No bo załóżmy, że chce zaktualizować KDE. Jednak w Mandrivie (a juz tym bardziej we wspomnianym Freespire) nie mamy KDE - mamy ostro zmodyfikowane KDE.
Czy w ogóle korzystałeś z Mandrivy? Oczywiście, że jest oficjalne repozytorium, o które dba sama Mandriva. Stabilność pakietów być może nie jest tak duża jak w stabilnej wersji Debiana, ale porównywalna z innymi dystrybucjami oferującymi te same wersje pakietów (np. SuSE, Fedora, czy... Debian Sid). Stabilność oficjalnego wydania Mandrivy, szczególnie w wersji nie free, jest na podobnym poziomie co stabilnego Debiana.giaur pisze:Nie istnieje cos takiego jak oficjalne repo Mandrivy (jest jakies rpm.pbone.net, ale to chyba nie to, zreszta KOSZMARNIE powoli dziala), chyba nie ma nikogo kto by dbal o stabilnosc pakiegow jak w Debianie, moze stad biora sie problemy?
Co najczęściej bierze się z faktu mieszania oficjalnego wydania Mandrivy, z paczkami rpm, znajdowanymi na różnych rpm.pbone.net itp.giaur pisze:O Mandrivie nie mozna tego powiedziec, mozna znalezc jakies rpm-y tu i ówdzie, nie wiadomo jak sa sprawdzane, testowane przed wypuszczeniem, poza tym problem ze znalezieniem czegokolwiek (rar i unrar pod Mandrive nei udalo mi sie znalezc).
No i takie mamy efekty
I... sorry, za OT.
PS: Z Mandrivy korzystałem przez jakieś 2 lata