Singel pisze:U mnie sama instalacja tego co na płytce,która ma około 140 MB trwa moze 5 minut,ale doi sie kupę megabajtów z netu i to trwa wieki!!!!
No wybacz ale to jak sama nazwa wskazuje instalacja przez siec. Wiec to siec cie ogranicza. Instalacja Debiana u mnie na kompie z plytki, ktory ma juz ladne pare lat i nawet w chwili zakupu nie byl monsterem, to ok. 45 minut. Wiec gdzie tu te 3h? (pomijam juz poznijesza faze wklepania w konsole sciagniecia i instalacji tego co nam pasuje z programow, a nie co ktos dla nas przygotowal, ale to tez okolo godziny z czego 2/3 czasu to sciagniecie z repo) Dwa instalacja instalacji nie rowna, jedni maja juz partycje inni je dopiero tworza, konfiguruja siec albo i nie itp.
Juz raz ci pisalem Debian to klocki, ktore trzeba jednak poskladac samemu.
Dalej juz wjezdzasz jak jest na takim, a siakim forum. Pamietaj, ze Ubuntu jest distrem dla poczatkujacych, i dlatego codziennie pojawia sie na forum Ubuntu.pl ok 500-600 nowych postow, z czego znakomita wiekszosc to problemy i proby ich rozwiazania przez pozostalych. (wiec mozna by zlosliwie stwierdzic skad to w dopracowanym distro?)
Dwa to forum jest znacznie mniejsze, ale wpada na nie pare osob z rozlegla wiedza, jesli ja czy ty zaczniemy im marudzic o kazda pierdole bez szukania, to w koncu nawet im sie cierpliwosc skonczy i przestana sie udzielac. Wtedy nie skorzysta na ich wiedzy nikt.
Debian to wersja stabilna. To czy sie uzywa testinga czy sida to juz wybor uzytkownika i na oficjalnej stronie developerzy o tym pisza. To ryzyko kazdego z nas ale dzieki temu dystrybucja sie rozwija.
Singel pisze:Instalowałem Debiana z myslą,że jak jakas paczka deb nie chodzi na Ubuntu,to skoro Ubuntu narodził sie z Debiana więc nie bedzie lewara,żeby nie chodziła.
I tu sie mylisz bo przeplyw jest glownie od Debiana do Ubuntu ale w druga strone to juz nie jest tak rozowo. Wiec zazalenia prosze kierowac do developerow Ubuntu.