Ok, wiece czemu juz nie korzystasz? :mrgreen:PS: Z Mandrivy korzystałem przez jakieś 2 lata
Mandriva - efekty 3d
-
- Senior Member
Bo, po zmianie komputera nie 2007Free nie była się w stanie porozumieć z moim dyskiem. Zresztą nie tylko ona, bo np. Fedora Core5-7 też nie. Obecnie np. nie jestem w stanie odpalić Ubuntu 7.10 Nie miałem czasu na poszukiwanie rozwiązania, więc pozostał pierwszy system, który mi się zainstalował - był to Debian. Teraz np. wiem, że mój dysk obsługiwała wersja PP.giaur pisze: Ok, wiece czemu juz nie korzystasz?
A Debian? Też mi się wywalił "bez powodu". Tzn. powodem, byłem ja. Jak zwykle zresztą bywa.
-
- Senior Member
-
- Senior Member
To wiem. Dlatego nawet nie pokusiłem się o zakup PP, bo i po co, skoro wg mojej wiedzy i tak by nie działała. Tyle, że kilka dni później widziałem działającą M2007PP na takim samym komputerze jak mój. Instalacja przebiegła bez problemów.ilin pisze:Tak i to doskonale.Mandriva z dysku poleciala u mnie tydzień temu.W ramach porządków na dyku.
Obsluga dyskow zależy od konkretnych modulow w jądrze.
W obu Mandrivach bylo to samo jądro.
I z mojej strony koniec już tego OT. Uważam, że każdy powinien sobie używać czego chce. A najczęściej używa bądź przez przypadek, bądź lubi. Całe szczęście, że w linuksach jest taka ilość dystrybucji i każdy może sobie wybrać co mu się żywnie podoba.
Control Center(konfiguracja komputera, centrum sterowania Mandriva czy jak to jeszcze chcesz nazwać) --> Zakładka 'sprzęt' --> Konfiguracja Efektów 3Dhej! mam prosbe... czy mogby mnie ktos naprowadzic jak zrobic efekty 3d w Mandrivie 2007? mam pierwszy raz stycznosc z Linuksem, i jestem zielona :/
A cóż w nim tak ostro zmodyfikowano? Dodano przepiękny styl ia ora(btw wie ktoś gdzie go zaleźć?)? A może własne menu albo 'guziczek', który przedstawia giwazdkę zamiast K?Jednak w Mandrivie (a juz tym bardziej we wspomnianym Freespire) nie mamy KDE - mamy ostro zmodyfikowane KDE.
Jw, co tak silnie i ostro zmodyfikowano względem 'niezmodyfikowanego' Debiana? Bootsplasha? :FTak samo kernel - w Mandrivie jest naprawde ostro zmodyfikowany
Kod: Zaznacz cały
Nie istnieje cos takiego jak oficjalne repo Mandrivy
Jest w repo plfrar i unrar pod Mandrive nei udalo mi sie znalezc
Pozwolę sobie dodać- naprawdę nie potrafiłeś wymyśleć nic innego tylko czepić się jakiegoś szczegółu?Ok, wiece czemu juz nie korzystasz? :mrgreen:
Co do stabilności MDV 2k8- robiłem 4 razy upgrade po świeżej instalce i system działał. Zresztą polecam Ubuntu, bo tu nie trzeba żadnych aktualizacji żeby system nie wstał <:
A że ktoś woli Mandrive, Suse, Gentoo czy cokolwiek innego niż Debiana to przecież nic złego.
Zadałeś sobie trud aby przeglądnąć jego config?(choćby sekcja 3dparty)Pietruch pisze:Jw, co tak silnie i ostro zmodyfikowano względem 'niezmodyfikowanego' Debiana? Bootsplasha?
Druga sprawa to jego spaczkowanie.
Co wersja inaczej.
W 2008 trzeba było zainstalować cztery paczki z kernelem aby moc stery nvidii zainstalowac.
Nie mowiąc juz o tym że dopasować źródła do uname -r jest bardzo trudne.
Kolejna sprawa aktualizacje kernela prowadzą do niezgodnosci z wersją gcc co w Mandrivie dla przeciętnego użytkownika jest nie do przeskoczenia.(Można tam uzywac dwoch wersji gcc ale jest to niesłychanie trudne i skomplikowane)
Oczywiscie kazdy uzywa co chce ja z tego systemu już dawno zrezygnowałem.
Pozdrawiam
-
- Senior Member
A to akurat, pomijając repo mandrivy, zdaje się, że było na kde-look.org Jeśli nawet jest paczka rpm, to można ją przerobić np. alienem, tylko potem, powstałą paczkę deb też trzeba nieco przerobić, bo mandriva w innych miejscach od debiana lubi trzymać różne rzeczy.Pietruch pisze:Dodano przepiękny styl ia ora(btw wie ktoś gdzie go zaleźć?)?
Oczekuję na pokazanie mi różnic w jądrze znajdującym się w Mandrivie od takie 'pjur' jądra. Dobrze by było jak by mi jeszcze pokazał różnice między takim czystym jajem a tym z Debiana i wskazał co w jakichkolwiek różnicach jest takiego złego.Zadałeś sobie trud aby przeglądnąć jego config?(choćby sekcja 3dparty)
W przypadku ATI podobnie.W 2008 trzeba było zainstalować cztery paczki z kernelem aby moc stery nvidii zainstalowac.
No właśnie niestety nie :/ Szukałem w '/' i nie mogłem znaleźć (co najwyżej wersje GNOME-owaską). Aktualnie mam dostęp do Mandrivy i chciałem to sobie po prostu skopiowaćA to akurat, pomijając repo mandrivy, zdaje się, że było na kde-look.org
Zauważyłem- próbowałem to zainstalować na kilku innych distro i niestety, ale nie wyszło, a paczki przerobić nie umię(nie interesuje mnie to).tylko potem, powstałą paczkę deb też trzeba nieco przerobić, bo mandriva w innych miejscach od debiana lubi trzymać różne rzeczy.