Witam,
Niedawno kupiłem nowy komputer (desktop) z płytą GIGABYTE GA-P35-DS3L. Mam Debiana Testing (2.6.22-3-686).
Kiedy restartuję komputer lub robię shutdown i włączam go ponownie, płyta zawiesza się zaraz po wykryciu przez BIOS dysków IDE. Dioda dysku działa ok do momentu zwisu - wtedy pozostaje cały czas zapalona.
Jedynym sposobem, żeby zabootować kompa po zawieszeniu jest wyłączenie go (przyciskiem), odłączenie prądu od zasilacza na chwilę, i dopiero potem włączenie komputera.
Zauważyłem również, że po normalnym wyłączeniu komputera zostaje zapalona dioda w myszce (PS/2), a karta sieciowa jest aktywna (co wykrywa też mój HUB i sygnalizuje zapaloną lampką przy gnieździe tego komputera).
Czy może to być problem z ACPI? Próbowałem zmieniać niektóre opcje w BIOSie, ale nie znam się na tym za bardzo. Nie mam już żadnych pomysłów. Co jeszcze mogę zrobić i gdzie szukać rozwiązania?
Pozdrawiam.
Zwis p
Dzięki za szybką odpowiedź.
Cóż, jest to nowy BeQuiet StraightPower 500W (BN035). Poza tymi zwisami komputer działa całkowicie poprawnie. Jak miałbym sprawdzić, czy zasilacz jest niesprawny?
Nie mam niestety ("niestety" jedynie dla tego problemu ;-) ) windowsa, który mógłby być dobrym wyznacznikiem - jeżeli działało by dobrze, oznaczałoby to problem z Debiana z ACPI.
Choć i tak sądzę, że nawet jeżeli płyta cały czas działa po (niepoprawnym) reboocie/shutdownie, to nie powinna zachowywać się niepoprawnie przy ponownym uruchomieniu.
Nie mam niestety dużego doświadczenia jeżeli chodzi o sprzęt i tego typu problemy :-/
Cóż, jest to nowy BeQuiet StraightPower 500W (BN035). Poza tymi zwisami komputer działa całkowicie poprawnie. Jak miałbym sprawdzić, czy zasilacz jest niesprawny?
Nie mam niestety ("niestety" jedynie dla tego problemu ;-) ) windowsa, który mógłby być dobrym wyznacznikiem - jeżeli działało by dobrze, oznaczałoby to problem z Debiana z ACPI.
Choć i tak sądzę, że nawet jeżeli płyta cały czas działa po (niepoprawnym) reboocie/shutdownie, to nie powinna zachowywać się niepoprawnie przy ponownym uruchomieniu.
Nie mam niestety dużego doświadczenia jeżeli chodzi o sprzęt i tego typu problemy :-/
Najprościej podpinając drugi zamiast tego (nowy nie zawsze daje 100% gwarancji działania).
Otwórz obudowę jeżeli nie jest zaplombowana i posprawdzaj jeszcze, czy coś się nie wysunęło: karta grafiki, pamięć, wtyczki zasilania dysku itp. --- mogło się coś wysunąć w czasie np.: transportu lub przestawiania komputera.
[quote="ultr"]Nie mam niestety ("niestety" jedynie dla tego problemu ]
Możesz uruchomić jakąś dystrybucję liveCD (Knoppix, itp.).
Otwórz obudowę jeżeli nie jest zaplombowana i posprawdzaj jeszcze, czy coś się nie wysunęło: karta grafiki, pamięć, wtyczki zasilania dysku itp. --- mogło się coś wysunąć w czasie np.: transportu lub przestawiania komputera.
[quote="ultr"]Nie mam niestety ("niestety" jedynie dla tego problemu ]
Możesz uruchomić jakąś dystrybucję liveCD (Knoppix, itp.).
To akurat normalne, u siebie tez tak mam. Zarowno karta sieciowa jak i mysz maja zasilanie po wylaczeniu komputera, a na serwerze z Debianem jest "link up" mimo ze komp wylaczony.Zauważyłem również, że po normalnym wyłączeniu komputera zostaje zapalona dioda w myszce (PS/2), a karta sieciowa jest aktywna (co wykrywa też mój HUB i sygnalizuje zapaloną lampką przy gnieździe tego komputera).
Ciekawe ze jak wylacze spod Windows to karta sieciowa gasnie (ale mysz i tak swieci). Rowniez po odlaczeniu zasilania i ponownym wlaczeniu karta sie nie swieci (ale mysz tak).
To nie jest wyłączenie fizyczne komputera z sieci, tylko przejście w stan czuwania zasilacza (podobnie jak na.: telewizor przy użyciu pilota) --- dobrym uzupełnieniem jest posiadanie listwy zasilającej z wyłącznikiem. Zasilacze najczęściej ulegają uszkodzeniu w czasie czuwania.giaur pisze:Ciekawe ze jak wylacze spod Windows to karta sieciowa gasnie (ale mysz i tak swieci). Rowniez po odlaczeniu zasilania i ponownym wlaczeniu karta sie nie swieci (ale mysz tak).
Re: Zwis płyty głównej (?) przy restarcie / poweroff+poweron
moze napisz jak masz podpiete hdd i cdrom,jak ustawione zworki,mozesz sprobowac wyjac tasme z cdroma,sprawdzisz czy komp odpali(plyta asroka w kompie od mojej mamy nie odpala z plyta cd wlozona do cdroma,chodz ustawione mam bootowanie na hdd)ultr pisze:Witam,
Niedawno kupiłem nowy komputer (desktop) z płytą GIGABYTE GA-P35-DS3L. Mam Debiana Testing (2.6.22-3-686).
Kiedy restartuję komputer lub robię shutdown i włączam go ponownie, płyta zawiesza się zaraz po wykryciu przez BIOS dysków IDE. Dioda dysku działa ok do momentu zwisu - wtedy pozostaje cały czas zapalona.
Jedynym sposobem, żeby zabootować kompa po zawieszeniu jest wyłączenie go (przyciskiem), odłączenie prądu od zasilacza na chwilę, i dopiero potem włączenie komputera.
Zauważyłem również, że po normalnym wyłączeniu komputera zostaje zapalona dioda w myszce (PS/2), a karta sieciowa jest aktywna (co wykrywa też mój HUB i sygnalizuje zapaloną lampką przy gnieździe tego komputera).
Czy może to być problem z ACPI? Próbowałem zmieniać niektóre opcje w BIOSie, ale nie znam się na tym za bardzo. Nie mam już żadnych pomysłów. Co jeszcze mogę zrobić i gdzie szukać rozwiązania?
Pozdrawiam.
pozatym plyty 35 sa znane z podwujnego startu,moze masz stary biosik w ktorym cos zle dziala.Raczej wiecej o tej plytc e powiedza ci na forum purepc
Masz jakies inne dziwne restarty itp po uruchomieniu kompa??chodzi mi o obciazonego kompa-bo cos moze nam wskaze ze to zasilacz,chodz bardzo w to watpie,chodz napisze ci ze kupilem 2 takie zasilacze w action-katowice i oba byly spierdzielone na starcie,w koncu okazalo sie ze cala partia jest uszkodzona
Jesli masz jakiegoos kumpla lub 2 komp mozesz posprawdzac na innych gratach