Moduly
Moduly
Do likwidacji modulow automatycznie ladowanych w debianie sluzy blacklist. Problem w tym ze ona u mnie nie dziala :-/ Chcialem sie pozbyc pcspkr i mimo ze widnieje na owej czarnej liscie nadal jest ladowany. Czesciowo pozbylem sie tych denerwujacych dzwiekow w konsoli (korekta /etc/inputrc) ale np w vimie dalej jest. Co zrobic aby raz na zawsze pozbyc sie nie chcianych modulow?
Najpierw należy zebrać informację o sprzęcie:
jako root w konsoli, mając połączenie z internetem (nową bazę danych o sprzęcie, można uzupełnić przy pomocy innego komputera):
następnie
jako root w konsoli, mając połączenie z internetem (nową bazę danych o sprzęcie, można uzupełnić przy pomocy innego komputera):
Kod: Zaznacz cały
update-pciids
Kod: Zaznacz cały
lspci -vv
Kompilacja kernela wcale nie ejst taka straszna. Musisz wiedziec co masz w bebechach potem czytasz wszystko po kolei naciskając h przy każdej opcji i zaznaczasz co trzeba. Pierwszy raz mi to zajęło z pół dnia Na Gentoo oczywościeAno wlasnie tez o tym myslalem ale potrzebowalym jakiegos solidnego zrodla informacji jak to zrobic.
Tzn wiem jak skompilowac itp lecz nie wiem co jest niezbedne a bez czego sie moge obejsc
Wiesz moja przygoda z Gentoo jak szybko sie rozpoczela tak szybko dobiegla konca :-D I przyczyna nie byl system, lecz moj sprzet :-P Zainstalowalem Gentoo w celu maksymalnej optymalizacji stosunkow softwareowo-hardwareowych, jednak wszechobecna kompilacja zrodel mogla by doprowadzic mojego p3 (1000Mhz) do zawalu :-D I wrocilem, jak ten syn marnotrawny na stare "smieci".
Proszę bardzo sam sie na to przypadkiem nadziałem i jest całkiem ciekaweyarq pisze:Ano wlasnie tez o tym myslalem ale potrzebowalym jakiegos solidnego zrodla informacji jak to zrobic.
Nice, nice ale mi chodzilo o opis procesu konfiguracji jadra- co i dlaczego warto wkompilowac w jajo a co jest zbyteczne, a tego tam nie ma :-P
Ze swojej strony moge dodac:
[url=http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/]kompilacja i konfuguracja kernela[/url] -jest tu sporo informacji dotyczacych konfiguracji (!) i kompilacji jadra 2.6.
Pozdro
Ze swojej strony moge dodac:
[url=http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/]kompilacja i konfuguracja kernela[/url] -jest tu sporo informacji dotyczacych konfiguracji (!) i kompilacji jadra 2.6.
Pozdro