Problem z wentylatorem na grafice

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
error2000

Problem z wentylatorem na grafice

Post autor: error2000 »

Witam,
od kilku dni mam debiana, juz mi wszystko raczej smiga, tylko teraz mam problem z wentylatorem na karcie graficznej. Mianowicie:
mam GF8800GTS i po zainstalowaniu sterownikow (z poradkina Kaka' - bardzo przydatny) wentylator kreci sie na full obrotach, a temperatura wcale nie jest wysoka - jest nawet duzo nizsza niz zawsze.
Da sie cos z tym zrobic?

pozdr.
michalekk

Post autor: michalekk »

dodam że to nie tylko twój problem, na ubuntu 7.10 też tak miałem(zmieniłem chłodzenie na wodne - problem wiatraczka zniknął)
yantar
Member

Post autor: yantar »

Jesli masz zainstalowany pakiet lm-sensors mozna o ile pamietam zrobic skrypt do obslugi predkosci obrotowej wentylatorow (bodajze na wiki Ubuntu cos takiego bylo podawane wiec na Debiane pewnie tez zadziala)
Lyel

Post autor: Lyel »

Proponuję wejść na stronę nvidia.pl i ściągnąć najnowsze sterowniki oznaczone numerem 169.09, z 21 stycznia. Przy tym sterowniku, od razu na samej górze jest napisane, że poprawiony został problem występujący w niektórych procesorach graficznych, których wentylatory działały cały czas z pełną prędkością. Używam aktualnie tych sterowników, zainstalowanych wg poradnika Kaki i wszystko jest ok. Pozdrawiam.
error2000

Post autor: error2000 »

Lyel pisze:Proponuję wejść na stronę nvidia.pl i ściągnąć najnowsze sterowniki oznaczone numerem 169.09, z 21 stycznia. Przy tym sterowniku, od razu na samej górze jest napisane, że poprawiony został problem występujący w niektórych procesorach graficznych, których wentylatory działały cały czas z pełną prędkością. Używam aktualnie tych sterowników, zainstalowanych wg poradnika Kaki i wszystko jest ok. Pozdrawiam.
dzieki bardzo, pomoglo ;-)
ODPOWIEDZ