Atheros wykrywa lecz nie
Atheros wykrywa lecz nie łączy z AP na drugim kompie
Witam!
Mój Atheros wbudowany w laptopa, po wykonaniu tut'a na tym forum wykrywa lecz nie łączy się z AP na innym kompie. Po wpisaniu iwlist scan wykrywa tą sieć, gdy wpisuje iwconfig ath0 essid "nazwa_ap" nic nie wyskakuje sugerując że jest ok. Ale dy chcę wykonać update repozytoriów lub wejść w konquerorze do netu (kopete też) to tak jakby go nie było..
Pozdrawiam
Mój Atheros wbudowany w laptopa, po wykonaniu tut'a na tym forum wykrywa lecz nie łączy się z AP na innym kompie. Po wpisaniu iwlist scan wykrywa tą sieć, gdy wpisuje iwconfig ath0 essid "nazwa_ap" nic nie wyskakuje sugerując że jest ok. Ale dy chcę wykonać update repozytoriów lub wejść w konquerorze do netu (kopete też) to tak jakby go nie było..
Pozdrawiam
1. Zmieniasz tryb na ad-hoc (nie wiem czy trzeba, pewnie tak ?
2. Podajesz klucz ( jeśli jest potrzebny ) ?
tak ->
nie ->
3. Podajesz kanał który pokazuje ci iwlist (czasem trzeba)
4. Czy podnosisz kartę ?
5. Czy udostępniasz połączenie do internetu na drugim kompie ?
6. Czy na drugim kompie działa dhcp ?
tak ->
nie ->
...kurcze, spieszę się do biedronki bo zaraz będzie nalot babć i kolejki będą, powodzenia :mrgreen:
Kod: Zaznacz cały
iwconfig karta mode ad-hoc
tak ->
iwconfig karta key klucz
iwconfig karta key off
iwconfig karta channel kanal
ifconfig karta up
6. Czy na drugim kompie działa dhcp ?
tak ->
dhclient3 karta
ifconfig karta adres_ip && route add default gw ip_drugiego_kompa dev karta && echo nameserver adres_serwera_dns >> /etc/resolv.conf
Na tym drugim kompie znajduje się WinXP, który robi mi za Access Point do łączenia z netem (Net24).
Na openSUSE net chodzi dobrze, po instalacji madwifi, a na Ubuntu Out-Of-Box.
Zaraz posprawdzam jeszcze raz te wszystkie komendy co wypisaleś.
Jakby co to z góry dzięki.
EDIT:
Wykonałem te wszystkie polecenie wpisując moje dane i ciągle lipa. KWiFiManager wykrywa tą sięc ale nei da się połączyc.
EDIT2:
Ufff nareszcie się udało. Wykonałem wpierw Ten powyższy wpis chyba nie był wymagany.
Za to ten poniższy chyba zrobił wszystko za mnie
EDIT3:
Mam jeszcze jedno pytanko, musze to dhclient wpisywać za każdym razem gdy uruchomię komputer. Jaki plik muszę zedytować aby samo się łączyło automatycznie.
Na openSUSE net chodzi dobrze, po instalacji madwifi, a na Ubuntu Out-Of-Box.
Zaraz posprawdzam jeszcze raz te wszystkie komendy co wypisaleś.
Jakby co to z góry dzięki.
EDIT:
Wykonałem te wszystkie polecenie wpisując moje dane i ciągle lipa. KWiFiManager wykrywa tą sięc ale nei da się połączyc.
EDIT2:
Ufff nareszcie się udało. Wykonałem wpierw
iwconfig ath0 essid WLAN_AP
Za to ten poniższy chyba zrobił wszystko za mnie
dhclient
Mam jeszcze jedno pytanko, musze to dhclient wpisywać za każdym razem gdy uruchomię komputer. Jaki plik muszę zedytować aby samo się łączyło automatycznie.
Z trybem pracy - tak jak napisałem - podałem na wszelki wypadek gdyby nie miał postawionego AP tylko Ad-hoc (średnio doczytałem że ma AP).
Aby karta startowała z systemem i pobierała dane z dhcp dodaj do pliku /etc/network/interfaces:
i tyle.
Aby karta startowała z systemem i pobierała dane z dhcp dodaj do pliku /etc/network/interfaces:
auto NAZWA_KARTY
iface NAZWA_KARTY inet dhcp
pre-up iwconfig KARTA essid ESSID key KLUCZ channel KANAL
Ok wielkie dzięki, wszystko działa jak należy. Teraz mam inne pytanie.
Jeżeli chcę aby się połączyło automatycznie z inna siecią, to czy mogę w /etc/netwok/interfaces pod tym co napisałem wyżej dodać dane dla nowej sieci? Czy po prostu będę musiał wyedtować poprzedni wpis dla poprzedniej sieci, zastępując danymi dla nowej.
Pozdrawiam
Jeżeli chcę aby się połączyło automatycznie z inna siecią, to czy mogę w /etc/netwok/interfaces pod tym co napisałem wyżej dodać dane dla nowej sieci? Czy po prostu będę musiał wyedtować poprzedni wpis dla poprzedniej sieci, zastępując danymi dla nowej.
Pozdrawiam