No właśnie nie mam żadnego programu, bo nie mogę nic zainstalować ...
Pomóżcie tutaj: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6143
mikrofon w skype nie dzia
Witam, ja mam ciagle ten sam problem z moja AC97 ICH5 w kazdym linuxie
Rozwiazanie problemu jest dosc proste, mianowicie wystarczy utworzyc sobie w katalogu domowym pliczek .asoundrc i wrzucic do niego taki oto konfig:
Teraz restart X-ow (alt +ctrl + backspace) po ponownym zaalogowaniu ustawiamy sobie wszystko w alsamixer i KMix i nie ma prawa nie dzialac Sprawdzone empirycznie na Gentoo, Ubuntu, Debianie i PLD.
Rozwiazanie zaczerpniete z Handbooka PLD "ALSA - Dźwięk w Linuxie"
Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglem
Rozwiazanie problemu jest dosc proste, mianowicie wystarczy utworzyc sobie w katalogu domowym pliczek .asoundrc i wrzucic do niego taki oto konfig:
Kod: Zaznacz cały
patry@thor:~$ cat .asoundrc
pcm.nforce-hw {
type hw
card 0
}
pcm.!default {
type plug
slave.pcm "nforce"
}
pcm.nforce {
type dmix
ipc_key 1234
slave {
pcm "hw:0,0"
period_time 0
period_size 1024
buffer_size 4096
#rate 44100
rate 48000
}
}
ctl.nforce-hw {
type hw
card 0
}
patry@thor:~$
Rozwiazanie zaczerpniete z Handbooka PLD "ALSA - Dźwięk w Linuxie"
Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglem
Zgadza sie, suwakami jak najbardziej trzeba, tylko ze po zrobieniu tego co mowilem. AC97 Intel ICH5 ma ten problem, ze co bys nie robił to i tak nie bedzie dzialalo przechwytywanie do wszystkich programow (np takich, ktore usiluja na sztywno sie podlaczyc do OSS, przykladowo Skype) jezeli nie bedzie miala tego co podalem powyzej. Do tego wlasnie sluzy wtyczka alsy 'dmix'. Wczoraj to przerabialem przy okazji stawiania Sida. Mialem alsamixer ustawiony prawidlowo, KMix tez i skype nie przechwytywal mikrofonu dalej Po skonfigurowaniu dmixa zaczelo chodzic bez problemu. Poprostu taki urok tej kartyBober pisze:To ze mikrofon slychac w glosnikach nie znaczy ze przechwytuje dźwięk. Suwakami trzeba sie pobawic w alsamixer. Capture i wszelkiego rodzaju suwaki od mikrofonow. U mnie mam: W przełącznikach mam zaznaczone na :Input Source - Front Mic, i Mic na maxa :P
Pozdraiwiam