EKG / EKG2 - komunikator z konsoli (gadu, jabber i inne)
Jamaall, Chodzilo mi bardziej o to zeby bylo takie przezroczyste to jakis plugin czy co ? nie ogarniam zbytnio jeszcze wiec moze dlatego te glupie pytania ;D
Edit//
Ok, chyba juz mam yakuake to ten terminal w ktorym zostal odpalony ekg ? mam nadzieje, ze dobrze pisze, a wiec do dziela^^.
Edit2//
Niedoczytalem ze yakuake jest pod KDE trzeba Tilde ^^
Edit//
Ok, chyba juz mam yakuake to ten terminal w ktorym zostal odpalony ekg ? mam nadzieje, ze dobrze pisze, a wiec do dziela^^.
Edit2//
Niedoczytalem ze yakuake jest pod KDE trzeba Tilde ^^
Ten przeźroczysty terminal bez obramowań na screenshocie z ekg2 to niekoniecznie Tilda, We Fluxbox'ie można wyłączyć obramowania okien przez co terminal wydaje się być "przyklejony" do pulpitu:
W pliku ~/.fluxbox/keys dodajesz wpis:
Gdzie Mod1 to lewy alt. Po wykonaniu tej kombinacji klawiszy (oczywiście możesz w pliku keys użyć własnej) znikną wszelkie obramowania z okna. By zapamiętać efekt uprzednio w menu okna dajesz: Zapamiętaj --> Dekoracje, Zapisz przy wyjściu. (Sorki że tak wszystko tłumaczę, ale zasugerowałeś że jesteś początkujący ;-) ). No ale to wtedy, jak masz Fluxboxa.. BTW yakuake działa też pod Gnome i resztą środowisk grafucznych.
Tildę miałem zainstalowaną, jednak muszę przyznać że nie działała do końca tak jak należy, przez co wróciłem do gnome-terminal. Jako że używam Fluxbox'a wyłączyłem obramowanie i mam ten sam "bajerancki" efekt. Ogólnie polecam Fluxboxa - bez zbędnych fajerwerków, a naprawdę można go świetnie przystosować do własnych potrzeb.
W pliku ~/.fluxbox/keys dodajesz wpis:
Kod: Zaznacz cały
Mod1 F12 :ToggleDecor
Tildę miałem zainstalowaną, jednak muszę przyznać że nie działała do końca tak jak należy, przez co wróciłem do gnome-terminal. Jako że używam Fluxbox'a wyłączyłem obramowanie i mam ten sam "bajerancki" efekt. Ogólnie polecam Fluxboxa - bez zbędnych fajerwerków, a naprawdę można go świetnie przystosować do własnych potrzeb.
ok zabijcie mnie ale zawsze mam to samo jeżeli chodzi o ekg2. Mianowicie po wydaniu komendy:
otrzymuję:
:/
session -a gg:3611101
Nieprawidłowy identyfikator użytkownika
Z ciekawosci wbiłem u siebie
Wchodzi bez problemu.
Tylko teraz hasło wbijać.
Ekg2 mam z experimental.
Pozdrawiam