instalacja proxy

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
answer_3

instalacja proxy

Post autor: answer_3 »

Chce postawic serwer na debianie. Serwer ma sluzyc do podzialu lacza dsl pomiedzy uzytkownikow. Ma to byc taka mala siec osiedlowa. Zainstalowalem system i probowalem zainstalowac sciagnac i zainstalowac proxy. Uzyłem polecenia

Kod: Zaznacz cały

apt-get install proxy
bo gdzies w googlach cos takiego znalazlem. I tu pojawia sie problem. Pojawiaja sie takie komunikaty

Czytanie listy pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu proxy
Co powinienem zrobic? Czy da sie jakos recznie podac sciezke do tego pakietu? Z gory dziekuje za pomoc
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

witam, nie znam się na proxy, więc przy problemie z proxy Ci nie pomogę, ale tuta popełniasz błąd z apt
otóż proxy jest nazwą serwera/usługi i jako pakiet do zainstalowania powinieneś podać nazwę jakiegoś konkretnego serwera proxy np squid

apt-get install squid
więcej Ci nie pomogę, bo sie nie znam ;]

aloha
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Poszukaj: squid lub oops. A potem daj sobie spokój z proxy - zysk z tego niewielki a tylko maszynę obciąża... no, chyba że chcesz się pobawić albo postawić np. proxy smtp ;)
gson

Post autor: gson »

Dlaczego niewielki?! Ja postawiłem proxy w sieci firmowej i jest zysk! Pomyśl sobie masz np. 10-30 osób w sieci, ogladają wp - wchodzi jedna i masz na proxy cały obraz strony, wchodzi następna i ... jedzie z proxy! Działam w sieci gdzie jest transparentne proxy i jest widoczna różnica!

Jak już sie bawisz w serwer to poza squidem polecam Ci jeszcze pdnsd - znacznie skraca czas przeszukiwania rekordów dns.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

gson pisze:Dlaczego niewielki?! Ja postawiłem proxy w sieci firmowej i jest zysk! Pomyśl sobie masz np. 10-30 osób w sieci, ogladają wp - wchodzi jedna i masz na proxy cały obraz strony, wchodzi następna i ... jedzie z proxy! Działam w sieci gdzie jest transparentne proxy i jest widoczna różnica!
Przy tak dynamicznej zawartości, jaką prezentują obecnie portale i przy cenie Mbit/s to wciąż zysk nie jest wart nakładów pracy i rozbudowy sprzętu. My zrezygnowaliśmy z proxy transparentnego w sieci na 1,5k użytkowników - i łącze wcale zauważalnie się nie wysyciło, za to maszyny odsapnęły z ulgą. Moim zdaniem obecne zastosowania proxy to bardziej filtrowanie zawartości a nie ładowanie strony pół sekundy szybciej niż bez proxy ]Jak już sie bawisz w serwer to poza squidem polecam Ci jeszcze pdnsd - znacznie skraca czas przeszukiwania rekordów dns.[/quote]Lub dnsmasq.
konik

Post autor: konik »

Witam.
Skoro mowa o proxy to moje pytanie brzmi następująco.
Czy Squid-a można wykorzystać do obcinania szybkości łącza dla danego adresu ip , czy może jest na to inny sposób?
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

konik pisze:czy może jest na to inny sposób?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hierarchical_Token_Bucket
giaur
Member

Post autor: giaur »

squid to dość zaawansowane narzędzie.

Pierwsze: totalna inwigilacja (wiesz jakie strony userzy odwiedzaja).

Poza tym: blokowanie niektorych odwiedzanych stron, mozesz podpiac ochrone antywirusowa (jezeli user wchodzi na strone z wirusem to blokuje mu dostep i wyswietla odpowiedni komunikat).

Mozesz nawet kontrolowac co userzy sciagaja - mozna zalozyc ograniczenie na rozmiar sciaganego pliku (np. 2MB/plik max) i rodzaj pliki (np zabronic sciagania programow exe :P).

Mozliwosci jest wiele - fajna zabawka.
ODPOWIEDZ