Motorola - problem modemowy...

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Sic

Motorola - problem modemowy...

Post autor: Sic »

Witam!
Mam problem tego rodzaju:
Internet mam w sieci kablowej. Jest on przez modem. Dokładna nazwa modemu to Motorola SB5101E SURFboard Cable Modem. Aby rozwiązać ten problem przeszukałem już chyba wszystkie fora i strony dotyczące linuxa lecz niestety nic nie poskutkowało. Otóż problem tkwi w tym iż jest on do mojego komputera podłączony poprzez usb. Przechodzi przez dhcp sprawdzałem to na dystrybucji slackware 10.2 gdzie wykryło go bez problemowo podczas instalacji i Internet działał. Na Debilne 3.1r4 Stable oczywiście wykryło go jak i zainstalowało lecz przy instalacji dystrybucji nie udało się nawiązać połączenia poprzez dhcp. Posiadam również kartę sieciową lecz niestety nie mam możliwości podłączenia modemu poprzez nią. Przypuszczam że to jest właśnie powód błędnego odczytu poru. Zapewne czyta mi karte a nie modem. Po instalacji środowiska graficznego itd. (dla ścisłości kde) i odpaleniu go. Starałem się ustawić połączenie „ręcznie”. Prawdę powiedziawszy udało mi się. Modem został zainstalowany przez na eth1 a nie eth0. Teraz zapisze wszystkie próby jakie wykonałem:

dhcpcd eth1 – odnalazło adres ip ale nadal Internetu nie było.
ifconfig eh1 up – po naciśnięciu entera nic nie zrobiło tylko powróciło do „konsoli wpisywania”

Wg. Tego co odnalazłem w centrum informacji sprzętowej debilna (nie pamiętam dokładnie nazwy więc się nie śmiać) Usb zainstalowało jak i modem oraz wg. Tego co tam napisane jest połączenie zostało „zrobione poprawnie”. Odnalazło mi ip i to chyba poprawne ale włączając przeglądarkę pisze że nie może odnaleźć strony. Pingi również nie działają. Siedzę już nad tym od poniedziałku bodajże. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, tylko proszę nie napiszcie tak jak na innych forach innym odpisywali żeby sobie podłączyć modem pod kartę sieciową bo nie mam takiej możliwości niestety mam 2 komputery i jeden jest pod usb a drugi poprzez kabel, a w tym modemie jest tylko 1 usb i jedno kablowe. A 2 kąp stoi pokuj dalej… i nie ma usb… i głowa mnie boli.

PS. Może trochę niejasno to napisałem lecz wybaczcie praktycznie 4 dzień nie śpię…
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

bardzo przydatne by było gdybyś wkleił wyniki poleceń:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig -a
oraz

lsusb
polecenia te dadzą możliwość porównania Twojego opisu i tego o wykrywa system
z tymi informacjami będzie o wiele łatwiej Ci pomóc.

aloha
Sic

Chyba o to chodziło.

ifconfig -a :
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:14:85:0A:CD:CE
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:20 Memory:fb000000-0

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:14:04:2D:4F:F4
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:102 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:102 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:7148 (6.9 KiB) TX bytes:7148 (6.9 KiB)
lsusb:
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 002: ID 07b2:5101 Motorola BCS, Inc.
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
velmafia
Member

a skonfigurowałeś interfejs sieciowy?
tu masz opis:
http://dug.net.pl/texty/ethernet.php

jakie masz jądro? możesz sprawdzić poleceniem:

uname -a
może jądro nie obsługuje tego modemu, slack mógł mieć nowsze jądro które obsługiwało Twój modem, wiesz może jakie jest jądro w tym slacku na którym sprawdzałeś?
jeśli to wina jądra, to aktualizacja powinna pomóc, ale nie mam pewności czy to na pewno wina jaka

aloha
Sic

Postępowałem zgodnie z instrukcjami na tej stronie którą podałeś. Z tego co zauważyłem jest to konfiguracja karty sieciowej a nie modemu a ja modem mam podłączony pod usb do kąpa... Co do pytań odnośnie kernela to na aktualnym debianie mam 2.4.27-2-386 niestety na slacku nie mam juz mozliwości sprawdzenia jakie to było jądro bo płyt już nie mam...
Podsumowując pomimo tej strony którą podałeś nie udało mi się ustawić neta tak aby działał... Może jeszcze jakieś propozycje?
velmafia
Member

Sic pisze:Postępowałem zgodnie z instrukcjami na tej stronie którą podałeś. Z tego co zauważyłem jest to konfiguracja karty sieciowej a nie modemu a ja modem mam podłączony pod usb do kąpa... Co do pytań odnośnie kernela to na aktualnym debianie mam 2.4.27-2-386 niestety na slacku nie mam juz mozliwości sprawdzenia jakie to było jądro bo płyt już nie mam...
Podsumowując pomimo tej strony którą podałeś nie udało mi się ustawić neta tak aby działał... Może jeszcze jakieś propozycje?

podałem Ci tą stronkę i wiem że tam jest opisany sposób konfiguracji karty sieciowej, a nie modemu, ale jeśli wykrywa Ci modem jako eth1 (czyli jako kartę sieciową) to może starczyła by Ci konfiguracja interfejsu w ten sposób, bo modemy są wykrywane jako ppp0, ppp1,..., a wtedy konfiguracja wygląda troszkę inaczej.

co do jądra, to najlepiej było by je uaktualnić i wtedy zobaczyć czy działa, bo coś mi się wydaje że w slacku miałeś nowsze jądro.
polecił bym Ci też aktualizację całego systemu do wersji testowej (od razu zaktualizujesz jądro), już wiele razy o tym pisałem, tu masz to opisane:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645
najprościej było by u Ciebie z aktualizacją zrobić tak:
podpinasz neta przez kartę sieciową (tymczasowo, tylko na czas aktualizacji), potem aktualizujesz i z powrotem podpinasz neta przez USB, i próbujesz skonfigurować neta.

jeśli net działał pod slackiem, to na pewno da się zrobić żeby działał pod Debianem, tylko trzeba sprawdzić na jakiej zasadzie było to zrobione pod slackiem (jakie sterowniki, itp...), ale jeśli nie instalowałeś tam sterowników to sterowniki powinny być w jądrze, więc wychodzi z tego że nowe jądro powinno pomóc

aloha
Sic

Zainstalowałem ponownie Debiana robiąc tak jak pisałeś czyli przez zwykły kabel a nie przez usb. Wszystko poszło ok update etc przez apt-get powiodło się. Teraz zamieniłem i odłączyłem kabel zwykły na usb i co odziwo teraz nie wykrywa mi wogóle modemu jako karty. Ani eth1 etc nie działa (eth0 jest na karte sieciową). Przy ładowaniu systemu, gdy tryb tekstowy leci wykrywa mi że jest jakieś urządzenie podpięte pod usb lecz jest nieznane... Wiesz może co z tym teraz zrobic? Jak to przekonfigurowac czy też skonfigurowac?... Pewnie sterownika brak ale co ja mam zrobic jeżeli na stronie producenta nie ma do tego modemu pod linuxa sterownika.
velmafia
Member

z tego co udało mi się znaleźć na necie:
google pisze:ja wlasnie mam net przez modem Motoroli SB5101E po usb. zaladuj moduly:
cdc_ether, usbnet, usbcore, usbhid, uhci_hcd, ehci_hcd. u mnie wlasnie
tak Internet hula na Ubuntu
info wzięte stąd:
http://groups.google.pl/group/linux.deb ... c055272dc3

niestety nie mam tego modemu i nie wiem jak sprawdzić, ale Ubutu jest oparte na Debianie więc może pomoże.

aloha
Sic

Działa!!!!!!!!!!!! Normalnie JUPI!!!! Ale nie dzięki tej konfiguracji którą podałeś powyżej a wcześniejszej. Otóż jądro linuxa należało w pełni uaktualnić do 2.6 itd czego nie zrobiłem i przepraszam za kłopot. Ogromne dzięki Tobie za poświęcenie mojemu problemowi czasu. Jestem Ci wdzięczny. Dla przyszłych osób które mają z tym problem podaje jak to zrobiłem.

Należy najpierw uaktualnić jądro do wersji 2.6 ja uaktualnialniałem dzięki stronie: http://www.wonder.pl/index.php/Debian%2 ... el%20Linux

Następnie należy uruchomić ponownie komputer i na liście powinien nam się pokazać debian z kernelem 2.6 (nie wiem niestety co jeżeli nie ma się zainstalowanego lilo albo gruba)

teraz gdy zalogowaliśmy się do systemu wchodzimy w konsolę jako root.

ja to robiłem przy pomocy Midnight Comandera. Wpisujemy w konsoli mc aby go uruchomić jeżeli nie jest on zainstalowany wpisujemy apt-get install mc i powienien się zainstalować.

Następnie przy pomocy tego programu wchodzimy w /etc/networks i dzieki klawiszowi f4 edytujemy plik interfaces
Powinno nam się pokazać takie coś

auto eth0
iface eth0 inet dhcp

W miejscu gdzie jest eth0 wpisujemy port pod którym zainstalowano nasz modem jako karte sieciową. Z podkreśleniem jako karte sieciową! Jak to sprawdzić otóż możemy w konsoli wpisać np. ifconfig eht1 up jeżeli przejdzie do następnej linijki nie pisząc nic to znaczy że modem został zainstalowany.

Przejdzmy teraz do dalszczej konfiguracji ja swojego debiana updatowalem czy jakby to nazwać do wersji testowej i niestety tego nażędzia w stable nie było.

Uruchamiamy Centrum Sterowania i wybieramy tam interet i sieci. Następnie Ustawienia Sieci. Wyskoczy nam okienko Twoja platforma nie jest wspierana (tak jak mam jeżeli nikomu nie wyskoczy to sorka) I ja tu wybrałem Slackware 10.2

Teraz przechodzimy w tryb administatora podajac hasło. I ponownie wybieramy Slackware 10.2.

Powinny nam się tutaj pokazać interfejsy sieciowe. O właśnie i tak też możemy sprawdzić pod jakim portem nasz modem się zainstalował.

Wybieramy eth1 lub inny port klikamy na kofiguracja interfejsu. wybieramy Automatycznie. I jeżeli chcemy aby się odpalał podczas uruchamiania systemu zaznaczamy opcję Uruchanmianie podczas startu systemu.
klikamy ok i majac podstwietlony interfejs modemy klikamy na włączanie interfejsu i POOOOOOF! Internet mamy! :P

Wiem może troche w dość prostym języku to napisałem i mam nadzieje że nikogo nie obraże.

Teraz jeszcze raz dziekuje Tobie za poświęcony czas i wielkie dzieki za pomoc!

Ps. moje słownictwo może być trochę takie newbie ale niestety nie mam doświadczenia w tym... i nie znam profesjonalnych słówek.

Mała zmiana. Otóż instalowałem ponownie debiana tym razem wybrałem środowisko graficzne gnome. I na jajku 2.4 również internet poprzez ten modem zadziała. Wystarczy edytować plik /etc/network/interfaces i tam zamiast "lo" (tak miałem pod gnome np. pod kde pisało tam eth0) wpisać port pod którym system wykrył nam modem. Następnie wejść w Aplikacje/Narzędzia Systemowe/Ustawienia Sieci. Wybrać interfejs sieciowy, właściwości i tam jeżeli mamy przez dhcp dynamiczny wybrać. Następnie aktywować i już powinien być. Jeżeli nie działa uruchomić ponownie komputer i powinno być ok. Sory za wprowadzenie w błąd dopiero się uczę obsługi debiana.
ODPOWIEDZ