Jaki program do

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
AdeBe
Junior Member

Jaki program do łączenia z siecią?

Post autor: AdeBe »

Witam
Poszukuję jakiegoś sensownego programu do łączenia z sieciami zarówno zwykłymi LAN jak i WiFi (koniecznie z obsługą WPA2). Do tej pory używałem Wicd, ale to jest jakiś pythonowsko-gnomowski koszmar i wolałbym coś nie wymagającego dodatkowej setki bibliotek do działania. Próbowałem wireless assistant, ale obsługuje tylko sieci wifi. Ideałem by było, gdyby był to programik pod KDE/Qt.
Jakieś sugestie?
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

może knetworkmanager ? :)
buber82

Post autor: buber82 »

Kwlan ? Sam uzywam zamiast networkmanagera i jest w porzadku
AdeBe
Junior Member

Bodzio, a czy knetworkmanager dobrze obsluguje WPA2? Bo ostatnia wersja której używałem radziła sobie tylko z WEP.
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

Nie potrafię powiedzieć bo nie używam. Sieć mam z Netii, łączoną z routera automatycznie. Moja wiedza pozwalała na odpowiedź na Twoje pytanie. Tylko tyle i aż tyle. :-) Szkoda że nie szerzej.
AdeBe
Junior Member

Dzięki, na początek przetestuję chyba Kwlan gdyż z nim nie miałem jeszcze do czynienia.
Jak coś postaram się później wrzucić mini-recenzję dla potomnych :)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

AdeBe pisze:knetworkmanager dobrze obsluguje WPA2
Wg możliwości w programie, obsługiwane są następujące szyfrowania: WEP, WEP 40/104-bit hex, WEP 40/104-bit ASCII, WPA Personal i WPA Enterprise. Osobiście używałem kiedyś ceni, która działa w konsoli (z nakładką bodaj w dialogu), oraz nakładkę dostępną na sidux.com. Przed jej zmianami była w moim przekonaniu najlepsza ze wszystkich, bo najłatwiej i konfigurowała połączenia sieciowe (jej nazwa to coś w rodzaju network-configurator; nie wiem tylko czy na lennym uda ją się uruchomić).
AdeBe
Junior Member

A jeszcze odnośnie Kwlan. Jaki jest najlepszy sposób na wyłączenie tych wszystkich żądań o hasło administratora. Moim zdaniem wklepywanie 4 razy hasła zanim sie połączy to trochę przegięcie :/
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Ha, to w takim razie ja polecam Knetworkmanager. Działą dobrze i sprawnie. Obsługuje WPA2 bez żadnych problemów.
AdeBe
Junior Member

Po kilku dniach testowania muszę niestety wrócić do Wicd. Kwlan dobijał mnie notorycznymi pytaniami przy każdej próbie połączenia z jakąkolwiek siecią, a sama obsługa programu jest IMHO daleka od intuicyjnej. KNetworkManager z kolei nie wykrył żadnej z moich kart sieciowych (zwykły Realtek i ipw3945), mimo kilku prób zmuszenia go. Oznacza to, że Wicd nadal jest dla mnie jedynym wyborem jeśli chodzi o szybką i bezbolesną konfigurację sieci.

P.S. Programiści związani z OS, zamiast wymyślać setny pierdółkowaty plugin do Compiza mogliby się skupić na napisaniu chociaż jednego sensownego programu do obsługi sieci.
ODPOWIEDZ