amd64 - czy warto?
1,5 roku temu kiedy zaczynałem swoją przygodę z Linuksem zacząłem właśnie od 64-bitowego Susue a później Mandriva. Oprócz standardowych problemów z flashem i javą nie mogłem również uruchomić moje karty tv. Poza tym wtedy aplikacji 64-bitowych było wyraźnie mniej niż 32-bitowych (przynajmniej na tamatych systemach). Ostatecznie przesiadłem się na 32-bity i wszystkie problemy zniknęły :-)AdeBe pisze:Jeszcze rok temu zdecydowanie bym Ci odradzał.
Bo??Jednak w tej chwili zdecydowanie WARTO
Tak jak mówił dawideo, bo wszystko działa, a w dodatku lepiej
jedyniem przeciwwskazaniem może być, gdy posiadasz mało pamięci ram, niestety ale 64 bity żrą jej więcej niż 32 (jednak IMHO 1GB do standardowej kombinacji www+poczta+audio+edytor/arkusz starcza spokojnie)
A jeśli chodzi o javę, to odpala się pięknie w konquerorze. W firefoxie podobno trzeba się ostro namęczyć żeby zadziałało - nie wiem, z javy korzystam góra raz w miesiącu.
jedyniem przeciwwskazaniem może być, gdy posiadasz mało pamięci ram, niestety ale 64 bity żrą jej więcej niż 32 (jednak IMHO 1GB do standardowej kombinacji www+poczta+audio+edytor/arkusz starcza spokojnie)
A jeśli chodzi o javę, to odpala się pięknie w konquerorze. W firefoxie podobno trzeba się ostro namęczyć żeby zadziałało - nie wiem, z javy korzystam góra raz w miesiącu.
Cześć, odgrzebałem ten temat by nie zakładać kolejnego o takiej samej nazwie i takim samym sensie.
Obserwując zainteresowanie użytkowników forum architekturą amd64, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda użytkowanie takiego systemu w 2010r.
-Czy odczuwa się jeszcze jakiekolwiek niedogodności?
-Czy opłaca się zainstalować taki system na stacji roboczej (projektowanie, programowanie, SSH, ftp, etc..)
-Czy opłaca się zainstalować taki system na laptopie (programowanie, przeglądanie web, codzienne zajęcia)
Chcę się dowiedzieć czy nie będzie czego żałować.
Pozdrawiam
Obserwując zainteresowanie użytkowników forum architekturą amd64, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda użytkowanie takiego systemu w 2010r.
-Czy odczuwa się jeszcze jakiekolwiek niedogodności?
-Czy opłaca się zainstalować taki system na stacji roboczej (projektowanie, programowanie, SSH, ftp, etc..)
-Czy opłaca się zainstalować taki system na laptopie (programowanie, przeglądanie web, codzienne zajęcia)
Chcę się dowiedzieć czy nie będzie czego żałować.
Pozdrawiam
Ja korzystam z systemu amd64 i chyba jedyna niedogodność jaka dotąd mi się zdarzyła to niemożliwość znalezienia plików/paczki pozwalającej flashowi na korzystanie z oss. Przypadki, by powodowało kłopoty korzystanie z 64bitół jest coraz rzadsze - powoli to ta wersja systemu stawać się będzie standardem.