xdm laduje gnome ktorego nie ma
xdm laduje gnome ktorego nie ma
Jako ze jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuxa chcialem wybrac odpowiednie srodowisko dla siebie... zaczalem od gnome, pozniej e17 xfce i kde... doszlo do tego ze wywalilem gnome i tutaj jest problem... do xfce logowalem sie chwile przez kdm ale w koncu zainstalowalem xdm i loguje mi sie do gnome ktorego usunalem przez apritude remove gnome... jak zrobic zeby wlaczal mi sie xfce i jak usunac calkowicie gnome...
Usuwasz gnome, tak? Przygotuj sie na niespodzianki. :mrgreen:
i czyscisz po kolei. ;]
lub
tez sie przydaja (osobiscie preferuje orphanera ;]).
Co do xdm to nie wiem czy to diabelstwo umozliwia wybor sesji, inni musza sie wypowiedziec na ten temat. Mialem je u siebie przez minute wlasnie w momencie kiedy bawilem sie roznymi srodowiskami, ale domyslnie wlaczal mi ciagle jedno wiec polecial i ustapil miejsca gdm. ;]
Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | grep gnome
deborphan
lub
orphaner
Co do xdm to nie wiem czy to diabelstwo umozliwia wybor sesji, inni musza sie wypowiedziec na ten temat. Mialem je u siebie przez minute wlasnie w momencie kiedy bawilem sie roznymi srodowiskami, ale domyslnie wlaczal mi ciagle jedno wiec polecial i ustapil miejsca gdm. ;]
co do usunięcia gnome, to pewnie usunąłeś sam metapakiet, a nie całe gnome.
co do usunięcia gnome, to polecam odpalić:
tam przejść do zakładki gnome i czyścić po kolei.
co do usunięcia gnome, to polecam odpalić:
aptitude
zrobilem tak jak brz napisal i wywalilem wszystko ... jednak po wpisaniu znowu wykakuje to samo ... jednak juz nawet przy wyborze sesji nie ma gnome a po wpisaniu samego nie ma tam gnome...
Jednak jest inny problem... obecnie musze sie logowac przez kdm bo xdm nie chce sie wlaczyc... przeinstalowuje go i wybieram jako domyslny ale podczas ponownego uruchomienia sie nie laduje i pisze tylko ze xdm i entrance (mam tez e17 zainstalowane) nie sa domyslnymi ekranami logowania... jak zrobic zeby automatycznie xdm sie uruchamial ?
dpkg -l | grep gnome
aptitude
Jednak jest inny problem... obecnie musze sie logowac przez kdm bo xdm nie chce sie wlaczyc... przeinstalowuje go i wybieram jako domyslny ale podczas ponownego uruchomienia sie nie laduje i pisze tylko ze xdm i entrance (mam tez e17 zainstalowane) nie sa domyslnymi ekranami logowania... jak zrobic zeby automatycznie xdm sie uruchamial ?
No wlasnie zainstalowalem xdm i wyglada na to, ze nie umozliwia, a ja tego potrzebuje - czy robie cos zle? Ani po polsku, ani po angielsku nie znalazlem w google nic ciekawego oprocz tego watku!brz pisze:Co do xdm to nie wiem czy to diabelstwo umozliwia wybor sesji, inni musza sie wypowiedziec na ten temat.