Witam, jak zapewne nie raz widzieliście, np w hurtowniach występują programy napisane specjalnie pod daną hurtownię, siedzi sobie np taka recepcjonistka i na pełnym ekranie ma 1 dedykowany program do obsługi zleceń.
Moje pytanie jest, jak zrobić taki właśnie program, a dokładniej jak go zintegrować nie wiem(?) z systemem operacyjnym aby był włączany przy starcie komputera on, i tylko on.
Dajmy na to pisze program, wrzucam go na jakąś maszynę, i na niej ma być tylko ten program, jak to zrobić ?
Daj jakies minimalistyczne srodowisko graficzne, cos w stylu blackbox. Program wyswietala okno bez dekoracji, zablokowana klawiatura oprocz potrzebnych klawiszy (tak zeby programu nie dalo sie zamknac lub zminimalizowac).
Jak pod windows to ma byc to podmien swoj program z explorer.exe ) bardzo nachamowe rozwiazanie ale bardzo skutecznie - zamkniecie programu powoduje wylaczenie kompa o ile dobrze pamietam. Nie jestem pewien czy dziala to na XP bo testowalem to daawno temu na 98.
Teoretycznie można się pobawić zmieniając plik /etc/inittab, który by uruchomił tylko jedno tty, następnie na tym tty by się uruchomił serwer X zaraz po zalogowaniu, który od razu urochomi ten program (bez menedżera okien). To da się chyba zrobić zmieniając w /etc/passwd powłokę danemu użytkownikowu na skrypt, który uruchomi X-y i program.