bash - wys

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
hen

bash - wysłanie komunikatu do użytkownika

Post autor: hen »

Czy jest jakaś opcja wysłania komunikatu do niezalogowanego użytkownika? Chciałbym coś takiego zamieścić w skrypcie.
Szukałem jakiegoś rozwiązania, ale znalazłem tylko opisy wykorzystujące ,,write''. Czy ,,talk'' tyle że one wymagają zalogowania przez użytkownika.

Czy istnieje jakieś rozwiązanie do wykorzystania na użytkowników logujących się w trybie graficznym?
Da się np. wygenerować coś takiego, jak komunikat o wygaśnięciu hasła itp.?
db
Beginner

Post autor: db »

Najłatwiej będzie Ci trzymać wiadomości dla usera w jakimś pliku i czytać je, gdy user się zaloguje.
hen

Plik nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem ze względu na konieczność ustawiania odpowiednich praw na min (dość szerokich, żeby z poziomu użytkownika można go otwierać).

Pomyślałem o wrzuceniu:

Kod: Zaznacz cały

echo "komunikat" 
do .bash_profile w kat. domowym użytkownika, ale nie wiem czemu to nie chce działać. Kiedy wrzucam do /etc/profile to działa, tyle że dla wszystkich użytkowników, a nie o to chodzi. Myślałem, że .bash_profile w katalogu domowym, to taki profile dla danego użytkownika. Co z tym zrobić, żeby ruszyło?

Pytanie pozostaje, zrobić w trybie graficznym?
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

hen pisze:do .bash_profile
przy pogowaniu do tty1-6 to działa jeśli ma się pokazywać po włączeniu Xterminala w okienkach wystarczy wrzucić echo do .bashrc
hen

Rzeczywiście echo w .bash_profile działa, jeśli da mu się szanse.
Nie wiem dlaczego, ale domyślnie mój świeżo zainstalowany Debian (40r2-i386) sprawdza tylko /etc/profile, a pliki w katalogu użytkownika odpuszcza. Póki co pomogło dopisanie $HOME/.bash_profile na końcu /etc/profile i działa. Pewnie nie jest to najlepsze z rozwiązań, ale nie mam podwójnego procesora w głowie i dwoma problemami na raz się nie będę zajmował.
Niestety ta sztuczka nie działa dla .bashrc. Próba uruchomienia kończy się tak:

./.bashrc: line 6: return: can only 'return' from function or source script /etc/bash_comletion.d/debconf:line 10: 'debconf-show':not a valid identifier
To co przeczytałem o wskazanym pliku jest dla mnie kompletnym mrokiem.
Jakby ktoś był zainteresowany, to w załącznikach są pliki, o których mowa.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

hen pisze:etc/profile a pliki w katalogu usera odpuszcza.
Sprawdź co masz w katalogu /etc/skel
>>klik1<< >>klik2<<
hen

W /etc/skel/ jest to samo, co w katalogu użytkownika (a raczej na odwrót). Użytkownik był tworzony z domyślnym ustawieniami, więc raczej nic w tym dziwnego.
db
Beginner

Post autor: db »

hen pisze:Plik nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem ze względu na konieczność ustawiania odpowiednich praw na min (dość szerokich, żeby z poziomu użytkownika można go otwierać).

chown root:root 
i wyłączenia read ze świata powinno wystarczyć
ODPOWIEDZ