Czy jest jakaś opcja wysłania komunikatu do niezalogowanego użytkownika? Chciałbym coś takiego zamieścić w skrypcie.
Szukałem jakiegoś rozwiązania, ale znalazłem tylko opisy wykorzystujące ,,write''. Czy ,,talk'' tyle że one wymagają zalogowania przez użytkownika.
Czy istnieje jakieś rozwiązanie do wykorzystania na użytkowników logujących się w trybie graficznym?
Da się np. wygenerować coś takiego, jak komunikat o wygaśnięciu hasła itp.?
bash - wys
Plik nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem ze względu na konieczność ustawiania odpowiednich praw na min (dość szerokich, żeby z poziomu użytkownika można go otwierać).
Pomyślałem o wrzuceniu:do .bash_profile w kat. domowym użytkownika, ale nie wiem czemu to nie chce działać. Kiedy wrzucam do /etc/profile to działa, tyle że dla wszystkich użytkowników, a nie o to chodzi. Myślałem, że .bash_profile w katalogu domowym, to taki profile dla danego użytkownika. Co z tym zrobić, żeby ruszyło?
Pytanie pozostaje, zrobić w trybie graficznym?
Pomyślałem o wrzuceniu:
Kod: Zaznacz cały
echo "komunikat"
Pytanie pozostaje, zrobić w trybie graficznym?
Rzeczywiście echo w .bash_profile działa, jeśli da mu się szanse.
Nie wiem dlaczego, ale domyślnie mój świeżo zainstalowany Debian (40r2-i386) sprawdza tylko /etc/profile, a pliki w katalogu użytkownika odpuszcza. Póki co pomogło dopisanie $HOME/.bash_profile na końcu /etc/profile i działa. Pewnie nie jest to najlepsze z rozwiązań, ale nie mam podwójnego procesora w głowie i dwoma problemami na raz się nie będę zajmował.
Niestety ta sztuczka nie działa dla .bashrc. Próba uruchomienia kończy się tak:
To co przeczytałem o wskazanym pliku jest dla mnie kompletnym mrokiem.
Jakby ktoś był zainteresowany, to w załącznikach są pliki, o których mowa.
Nie wiem dlaczego, ale domyślnie mój świeżo zainstalowany Debian (40r2-i386) sprawdza tylko /etc/profile, a pliki w katalogu użytkownika odpuszcza. Póki co pomogło dopisanie $HOME/.bash_profile na końcu /etc/profile i działa. Pewnie nie jest to najlepsze z rozwiązań, ale nie mam podwójnego procesora w głowie i dwoma problemami na raz się nie będę zajmował.
Niestety ta sztuczka nie działa dla .bashrc. Próba uruchomienia kończy się tak:
./.bashrc: line 6: return: can only 'return' from function or source script /etc/bash_comletion.d/debconf:line 10: 'debconf-show':not a valid identifier
Jakby ktoś był zainteresowany, to w załącznikach są pliki, o których mowa.
hen pisze:Plik nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem ze względu na konieczność ustawiania odpowiednich praw na min (dość szerokich, żeby z poziomu użytkownika można go otwierać).
chown root:root