Głowię się nad tym problemem już od jakiegoś czasu. Podczas instalacji (Lenny) wszystko idzie jak powinno, jednak w momencie "instalacji dodatkowego oprogramowania" (czyli zaraz po przeskanowaniu repozytoriów w internecie) pojawia się monit o treści:
Dodam, że w angielskiej wersji instalacji prosi się o włożenie dysku o nazwie 'Debian ...' do napędu cdrom. W polskiej wersji jest śmieszny błąd./cdrom/: Włóż do napędu 'Debian GNU/Linux testing _Lenny_ - Official Snapshot i386 Binary-1 20080211 - 10:27' dysk o nazwie '/cdrom/' i naciśnij enter.
Media change
W każdym razie, prośba jest dziwna, ponieważ płyta ta znajduje się w napędzie. Z niej wszak "szła" całą uprzednia instalacja. Nie mam też możliwości wyjęcia jej z napędu, a naciśnięcie enter skutkuje jedynie ponownym pojawieniem się tego komunikatu. W związku z tym proszę o jakąś poradę, co zrobić można z tym fantem.
Nie udało mi się znaleźć żadnej podobnej sytuacji, ani tym bardziej rozwiązania jej. Pojawiają się co prawda trudności, że instalator nie wykrywa napędu jako urządzenia, ale u mnie radzi sobie z tym bardzo dobrze. Nic nie dała również próba instalacji z "netinstall". Uparty ten Debian.