Compiz Fusion - Jak zdoby

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
emcee

Post autor: emcee »

Witam, mi wreszcie udało się compiza zainstalować, ale mam "drobny" problem...

Gdy uruchamiam fusion-icon serwer X'ów po prostu się resetuje :-/

Wszystko robiłem dokładnie według tutka z pierwszej strony.

EDIT: mam kartę Intel GM965 (przeczytałem, że ktoś miał podobny problem i to byla wina sterów, jak mam zainstalować nowsze?)

Z góry dzięki!
soki
Beginner

Post autor: soki »

Tak to raczej wina sterowników, ew. złej konfiguracji xorga, zobacz czy masz w xorgu:

Kod: Zaznacz cały

Section "Extensions"
    Option         "Composite" "Enable"
EndSection
przeinstaluj sterowniki.
emcee

Post autor: emcee »

Section "Extensions"
    Option         "Composite" "Enable"
EndSection
mam, robiłem według poradnika.
soki pisze:przeinstaluj sterowniki.
właśnie w poprzednim poście pytałem się jak :?:

EDIT: ok, już poszło (zaktualizowałem do Sid'a) ale nie mam pasków tytułowych i ogólnie wszystko sie sypie :-/

emcee@laptop:~$ fusion-icon
 * Detected Session: kde
 * Setting window manager to Compiz
 ... executing: compiz.real --replace --sm-disable --ignore-desktop-hints ccp
compiz.real (core) - Fatal: No GLXFBConfig for default depth, this isn't going to work.
compiz.real (core) - Error: Failed to manage screen: 0
compiz.real (core) - Fatal: No manageable screens found on display :0.0
coy

Post autor: coy »

Mam coś podobnego jak powyżej...

$ fusion-icon
 * Detected Session: kde
 * Searching for installed applications...
 * No GLX_EXT_texture_from_pixmap with direct rendering context
 ... present with indirect rendering, exporting: LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1
 * Using the GTK Interface
 * KWin is already running
Umie ktoś pomóc? Po odpaleniu ikonka jest w tacce, ale po odpaleniu compiza znkaja wszystki bary i wszystko sie sypie, pomaga dopiero powrot KWin.
alan666888

Post autor: alan666888 »

Juz zainstalowałem ale mam problem ( taki jak uzytkownicy wyżej) poniewaz jak mam ustawione w Select Window Manager - Compiz to klawatura nie działa jak chcem coś wpisać oraz nie mam górnego paska od okien tzn tam gdzie jest minimalizowanie i zamykanie okna. jak zmienie na Kwin to wszystko powraca do normalności ale nie wiem jak uzyc wtyczek compiz-fusion bo chuba pod kwin nie działaja

[ Dodano: 2008-02-19, 15:29 ]

ZNALAZ£EM B£¡D PANIE I PANOWIE Z TYMI BELKAMI, BARAMI, PASKAMI TYTU£OWYMI

Jeśli macie otwarte stery ati trzeba zainstalować te pakiety

libgl1-mesa-dri, libgl1-mesa-glx, libglu1-mesa, mesa-common-dev, mesa-utils, xlibmesa-dri, xlibmesa-glu.
narazie miło śmiga

[ Dodano: 2008-02-19, 15:41 ]
Już nie śmiga musiałem chwilowo zmienic na kwin i zredukować dodatki do połowy bo się troche cięło i znów to samo. może znajde problem.

[ Dodano: 2008-02-19, 17:57 ]
Juz działa trzeba zaznaczyć dekoracje okien w dodatkach compiza i wybrać jakiś theme emerald i powinno wszystko śmigać. Tylko cos długo sie troche wyswietla zawartość okienek tzn wszystkie napisy np kadu ustawienia programów. Może moja karta nie wyrabia :-D
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Zainstalowałem i jest to niezły bayer ale na moim kompie[AthlonXP 1600+, radeon 9200PRO] trochę mocno się wlecze, więc się pozbyłem.
Muszę powiedzieć że od czasu beryla, programiści poczynili duże postępy w wydajności Compiza.
Awatar użytkownika
kowbi

Post autor: kowbi »

Zachcialo mi sie compiz-fusion. Tak jak w pierwszym poscie, dodalem repo z sida, potem update...
Wynik:

debian:/home/k# apt-get install compiz-fusion-bcop compizconfig-settings-manager compiz-core compiz-fusion-plugins-extra compiz-fusion-plugins-main compiz-fusion-plugins-unstable compiz-fusion-plugins-unsupported compiz-plugins emerald fusion-icon emerald-themes libcompizconfig0 libdecoration0 python-compizconfig
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej,
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
z katalogu Incoming ("Przychodzące").
Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację:

Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  compiz-core: Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch4 ma zostać zainstalowany
               Wymaga: libxdamage1 (>= 1:1.1) ale 1:1.0.3-3 ma zostać zainstalowany
               Wymaga: libxrandr2 (>= 2:1.2.0) ale 2:1.1.0.2-5 ma zostać zainstalowany
  compiz-fusion-plugins-extra: Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch4 ma zostać zainstalowany
                               Wymaga: libcairo2 (>= 1.4.0) ale 1.2.4-4 ma zostać zainstalowany
                               Wymaga: libpango1.0-0 (>= 1.18.4) ale 1.14.8-5 ma zostać zainstalowany
  compiz-fusion-plugins-main: Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch4 ma zostać zainstalowany
  compiz-fusion-plugins-unsupported: Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch4 ma zostać zainstalowany
  compiz-plugins: Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch4 ma zostać zainstalowany
                  Wymaga: libdbus-1-3 (>= 1.1.1) ale 1.0.2-1 ma zostać zainstalowany
                  Wymaga: libgtk2.0-0 (>= 2.12.0) ale 2.8.20-7 ma zostać zainstalowany
                  Wymaga: librsvg2-2 (>= 2.18.1) ale 2.14.4-3 ma zostać zainstalowany
  emerald: Wymaga: libatk1.0-0 (>= 1.20.0) ale 1.12.4-3 ma zostać zainstalowany
           Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch4 ma zostać zainstalowany
           Wymaga: libemeraldengine0 ale nie zostanie zainstalowany
           Wymaga: libgtk2.0-0 (>= 2.12.0) ale 2.8.20-7 ma zostać zainstalowany
           Wymaga: libwnck22 (>= 2.19.5) ale nie da się go zainstalować
  fusion-icon: Wymaga: libemeraldengine0 (>= 0.5.2) ale nie zostanie zainstalowany lub
                       compiz-kde (>= 0.6.99) ale nie zostanie zainstalowany lub
                       compiz-gnome (>= 0.6.99) ale nie zostanie zainstalowany
               Wymaga: python-ctypes ale nie da się go zainstalować
               Wymaga: python-gobject ale nie da się go zainstalować
  libcompizconfig0: Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch4 ma zostać zainstalowany
  libdecoration0: Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch4 ma zostać zainstalowany
  python-compizconfig: Wymaga: libc6 (>= 2.7-1) ale 2.3.6.ds1-13etch4 ma zostać zainstalowany
                       Wymaga: libglib2.0-0 (>= 2.14.0) ale 2.12.4-2 ma zostać zainstalowany
                       Wymaga: python-support (>= 0.7.1) ale 0.5.6 ma zostać zainstalowany
E: Pakiety są błędne
Cosjest nie tak ? :)
Pakiety sa bledne ? Jak mam to rozumiec ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

kowbi pisze:Cosjest nie tak ? :)
Pakiety sa bledne ? Jak mam to rozumiec ?
Masz Etch a instalujesz wersję dla Sida.
Debian Etch (Stable) - 32-bit and 64-bit

Stable Repo:
Based on compiz 0.6.2 and compiz fusion 0.6.0 stable releases
Please Note: In order to keep this repo as stable as possible, it does not and will not contain any extra plugins that are not part of the official plugins sets. May contain extra supplemental apps if they prove stable enough.
Also, fusion icon and ccsm will not work with pure Etch, they are included only for users who happen to be using backported Gnome/Gtk2 packages.

Important! The repo now includes a modified CCSM which works with Etch. In order for changes in CCSM to take effect immediately, compizconfig-backend-gconf must be installed and the gconf-backend must be used. Otherwise compiz must be restarted for changes in CCSM to take effect.

To use this repository, add the following to /etc/apt/sources.list

deb http://download.tuxfamily.org/shames/de ... fx/stable/ ./
http://shame.tuxfamily.org/repo/?cat=11
soki
Beginner

Post autor: soki »

Narazie nie używam compiza ponieważ w pewnych sytuacjach powodował restart X`ów (np. gdy uruchamiam Quanta+ lub okienko rozmowy w Kopete) Czy ktoś miał taki problem i zna rozwiązanie? Compiz z repo sheme bo w tym z repo Debiana jest jakiś wybrakowany(brak ikon w ustawineiach) i nie ma emeralda.
maly
Beginner

Post autor: maly »

Reinstalka sterowników graficznych pomaga, ale tylko do ponownego uruchomienia komputera, również spotkałem się z tym dziwnym fantem. Ktoś rozwiązał problem w całości?!
Zablokowany