Intel vs AMD
Zawsze byłem za AMD, i rzeczywiście jeśli chodzi o jednordzeniówki to AMD (wydaje mi się) że był badziej wydajny (sam posiadałem Athlon XP 2500), w szczególności jeśli chodziło o stosunek jakość/cena to wtedy AMD zostawiał w tyle Intela. No ale jak nadeszła Era dwurdzeniówek, to z bólem przyznaje że Core2Duo jest o wiele lepszym wyborem, tym bardziej że już takich okromnych różnic cenowych nie ma pomiędzy AMD a Intelem. Sam mam teraz core2Duo E6750 i jestem bardzo zadowolony.
Również chciałbym aby AMD staneło na nogi:], i życzę im tego.
P.s Widze że kolega wyżej ma podobne zdanie
P.s 2 osobiście uważam że kupowanie procesorów czterordzeniowych obecnie mija się z celem, lepiej kupić jakiś dwurdzeniowy.
Również chciałbym aby AMD staneło na nogi:], i życzę im tego.
P.s Widze że kolega wyżej ma podobne zdanie
P.s 2 osobiście uważam że kupowanie procesorów czterordzeniowych obecnie mija się z celem, lepiej kupić jakiś dwurdzeniowy.
Ja się nie przywiązuję specjalnie do procesorów. Przez dłuższy czas korzystałem z różnych modeli Intela (ie miałem zbytniego wyboru). Najpierw 386, potem 486 i Pentium 133 MHz.
Potem nastał czas AMD, a mianowicie Duron 1200 MHz. Nie mogę na niego narzekać. Od kilku lat działa, nie grzeje się mocno i dzielnie sobie radzi. Jakiś czas temu doszedł mi drugi komp z Pentium 4 1500 MHz. Nie rozumiem twierdzenia, że P4 mocno się grzeją. Mój przy 100% obciążeniu miał ok. 40°C .
Od paru dni jestem posiadaczem Pentium Dual Core E2180 (2x 2.0 GHz, bazuje na architekturze Core z cache L2 obciętym do 1MB). Wybrałem go ze względu na korzystny stosunek ceny do wydajności, 2 rdzenie, a także ze względu na tzw. "przejściową" płytę główną ASRock 4CoreDual-Sata2, która dysponuje socketem LGA-775 (ta błyta to była jedyna możliwość rozbudowy komputera, który ma... 6 lat). Jeszcze się nim nie nacieszyłem. Działa dopiero od wczoraj (mam go od soboty, ale RAM był popsuty i robił kłopoty) i jeszcze nie zdążyłem postawić Debianka. :-(
Potem nastał czas AMD, a mianowicie Duron 1200 MHz. Nie mogę na niego narzekać. Od kilku lat działa, nie grzeje się mocno i dzielnie sobie radzi. Jakiś czas temu doszedł mi drugi komp z Pentium 4 1500 MHz. Nie rozumiem twierdzenia, że P4 mocno się grzeją. Mój przy 100% obciążeniu miał ok. 40°C .
Od paru dni jestem posiadaczem Pentium Dual Core E2180 (2x 2.0 GHz, bazuje na architekturze Core z cache L2 obciętym do 1MB). Wybrałem go ze względu na korzystny stosunek ceny do wydajności, 2 rdzenie, a także ze względu na tzw. "przejściową" płytę główną ASRock 4CoreDual-Sata2, która dysponuje socketem LGA-775 (ta błyta to była jedyna możliwość rozbudowy komputera, który ma... 6 lat). Jeszcze się nim nie nacieszyłem. Działa dopiero od wczoraj (mam go od soboty, ale RAM był popsuty i robił kłopoty) i jeszcze nie zdążyłem postawić Debianka. :-(
Jakiś czas nie interesowałem się procesorami ponieważ nie miałem kasy, ale teraz chcę kupić coś porządnego.
Na początku pomyślałem "INTEL CORE 2 QUAD Q6600 4x2.4Ghz 8MB" a czemu by nie.
Ale jest też "AMD PHENOM QUAD CORE 9500 AM2+ 2.2Ghz 4MB Cache"
I teraz co wybrać, używam wysłużonego AthlonaXP 1600+[1,4 Ghz zablokowany mnożnik] i polubiłem Athlony, również dużo słyszę o intelach że są szybsze itp.
Czy moglibyście mi pomóc wybrać jakiś dobry procek, wolałbym 4 rdzeniowy bo jest szybszy 2x, ale na 2 rdzenie też nie będę narzekał.
Do czego ?
GRY[winshit XP/Debian], grafika 2D[gimp]/3D[blender], i kompilowanie programów.
Do tego ATI SAPPHIRE HD2600XT 512MB DDR3 DX10 lub Geforce 8800GT, ale raczej ATI.
Na początku pomyślałem "INTEL CORE 2 QUAD Q6600 4x2.4Ghz 8MB" a czemu by nie.
Ale jest też "AMD PHENOM QUAD CORE 9500 AM2+ 2.2Ghz 4MB Cache"
I teraz co wybrać, używam wysłużonego AthlonaXP 1600+[1,4 Ghz zablokowany mnożnik] i polubiłem Athlony, również dużo słyszę o intelach że są szybsze itp.
Czy moglibyście mi pomóc wybrać jakiś dobry procek, wolałbym 4 rdzeniowy bo jest szybszy 2x, ale na 2 rdzenie też nie będę narzekał.
Do czego ?
GRY[winshit XP/Debian], grafika 2D[gimp]/3D[blender], i kompilowanie programów.
Do tego ATI SAPPHIRE HD2600XT 512MB DDR3 DX10 lub Geforce 8800GT, ale raczej ATI.
Hmm ja odradzam procesory czterordzeniowe. Poprostu nie ma jeszcze programów które by wykorzystywały te procki, (jest niewiele programów co dopiero wykorzystują pełnie możliwości dwóch rdzeni, większośc programów tudziesz gier i tak wykożystuje tylko jeden rdzeń lub też częściowo dwa rdzenie). Więc po co przepłacać :P. Na Twoim miejscu kupiłbym jakiegoś 2-rdzeniowca i dołożyć do takltowania, (z Intela proponuje Penryna), bedziesz miał napewno lepszą wydajność.
Ale takiego zapisu nie ma 8-) Zawsze pisze np. Intel Core Quad 2.4GHz (a nie 4x2.4) więc procek ma 2.4 GHz a nie 4x2.4=9.6 GHz.mlyczek pisze:Wg mnie to właśnie tak jest. Zapis 4x2,4Ghz oznacza, że każdy rdzeń ma 2,4Ghz.
Ale jak kupować to na przyszłość :-Pdawideo pisze:Hmm ja odradzam procesory czterordzeniowe. Poprostu nie ma jeszcze programów które by wykorzystywały te procki