Intel vs AMD

Wszystko Off Topic
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Zawsze byłem za AMD, i rzeczywiście jeśli chodzi o jednordzeniówki to AMD (wydaje mi się) że był badziej wydajny (sam posiadałem Athlon XP 2500), w szczególności jeśli chodziło o stosunek jakość/cena to wtedy AMD zostawiał w tyle Intela. No ale jak nadeszła Era dwurdzeniówek, to z bólem przyznaje że Core2Duo jest o wiele lepszym wyborem, tym bardziej że już takich okromnych różnic cenowych nie ma pomiędzy AMD a Intelem. Sam mam teraz core2Duo E6750 i jestem bardzo zadowolony.
Również chciałbym aby AMD staneło na nogi:], i życzę im tego.

P.s Widze że kolega wyżej ma podobne zdanie ;)
P.s 2 osobiście uważam że kupowanie procesorów czterordzeniowych obecnie mija się z celem, lepiej kupić jakiś dwurdzeniowy.
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

Ja obecnie posiadam procesor AMD (Sempron 2800+), ale szczerze mówiąc gdybym miał kupować nowy to najprawdopodobniej Core 2 Duo (wydajne, mało się grzeje, a w dodaktu z cenami też nie najgorzej).
Oby AMD dogoniło w końcu Intela bo w tej kwesti konkurencja jest jak najbardziej potrzebna ;-)
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Ja się nie przywiązuję specjalnie do procesorów. Przez dłuższy czas korzystałem z różnych modeli Intela (ie miałem zbytniego wyboru). Najpierw 386, potem 486 i Pentium 133 MHz.

Potem nastał czas AMD, a mianowicie Duron 1200 MHz. Nie mogę na niego narzekać. Od kilku lat działa, nie grzeje się mocno i dzielnie sobie radzi. Jakiś czas temu doszedł mi drugi komp z Pentium 4 1500 MHz. Nie rozumiem twierdzenia, że P4 mocno się grzeją. Mój przy 100% obciążeniu miał ok. 40°C .

Od paru dni jestem posiadaczem Pentium Dual Core E2180 (2x 2.0 GHz, bazuje na architekturze Core z cache L2 obciętym do 1MB). Wybrałem go ze względu na korzystny stosunek ceny do wydajności, 2 rdzenie, a także ze względu na tzw. "przejściową" płytę główną ASRock 4CoreDual-Sata2, która dysponuje socketem LGA-775 (ta błyta to była jedyna możliwość rozbudowy komputera, który ma... 6 lat). Jeszcze się nim nie nacieszyłem. Działa dopiero od wczoraj (mam go od soboty, ale RAM był popsuty i robił kłopoty) i jeszcze nie zdążyłem postawić Debianka. :-(
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Jakiś czas nie interesowałem się procesorami ponieważ nie miałem kasy, ale teraz chcę kupić coś porządnego.
Na początku pomyślałem "INTEL CORE 2 QUAD Q6600 4x2.4Ghz 8MB" a czemu by nie.
Ale jest też "AMD PHENOM QUAD CORE 9500 AM2+ 2.2Ghz 4MB Cache"
I teraz co wybrać, używam wysłużonego AthlonaXP 1600+[1,4 Ghz zablokowany mnożnik] i polubiłem Athlony, również dużo słyszę o intelach że są szybsze itp.

Czy moglibyście mi pomóc wybrać jakiś dobry procek, wolałbym 4 rdzeniowy bo jest szybszy 2x, ale na 2 rdzenie też nie będę narzekał.

Do czego ?
GRY[winshit XP/Debian], grafika 2D[gimp]/3D[blender], i kompilowanie programów.
Do tego ATI SAPPHIRE HD2600XT 512MB DDR3 DX10 lub Geforce 8800GT, ale raczej ATI.
soki
Beginner

Post autor: soki »

skynet pisze:Na początku pomyślałem "INTEL CORE 2 QUAD Q6600 4x2.4Ghz 8MB...
Jak się nie mylę tego nie czyta się 4x2,4Ghz, tylko że procesor ma 2,4 GHz. Gdy to było 4x2,4 to z tego że ten procesor ma 9,6GHz :shock: a tak nie jest.
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Jak się nie mylę tego nie czyta się 4x2,4Ghz, tylko że procesor ma 2,4 GHz. Gdy to było 4x2,4 to z tego że ten procesor ma 9,6GHz a tak nie jest.
to jest oczywiste, mój błąd
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Hmm ja odradzam procesory czterordzeniowe. Poprostu nie ma jeszcze programów które by wykorzystywały te procki, (jest niewiele programów co dopiero wykorzystują pełnie możliwości dwóch rdzeni, większośc programów tudziesz gier i tak wykożystuje tylko jeden rdzeń lub też częściowo dwa rdzenie). Więc po co przepłacać :P. Na Twoim miejscu kupiłbym jakiegoś 2-rdzeniowca i dołożyć do takltowania, (z Intela proponuje Penryna), bedziesz miał napewno lepszą wydajność.
michalekk

Post autor: michalekk »

a jak dużo kompilujesz?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

soki pisze:Jak się nie mylę tego nie czyta się 4x2,4Ghz, tylko że procesor ma 2,4 GHz. Gdy to było 4x2,4 to z tego że ten procesor ma 9,6GHz a tak nie jest.
Wg mnie to właśnie tak jest. Zapis 4x2,4Ghz oznacza, że każdy rdzeń ma 2,4Ghz.
soki
Beginner

Post autor: soki »

mlyczek pisze:Wg mnie to właśnie tak jest. Zapis 4x2,4Ghz oznacza, że każdy rdzeń ma 2,4Ghz.
Ale takiego zapisu nie ma 8-) Zawsze pisze np. Intel Core Quad 2.4GHz (a nie 4x2.4) więc procek ma 2.4 GHz a nie 4x2.4=9.6 GHz.
dawideo pisze:Hmm ja odradzam procesory czterordzeniowe. Poprostu nie ma jeszcze programów które by wykorzystywały te procki
Ale jak kupować to na przyszłość :-P
ODPOWIEDZ