Postfix + ClamAv nie funkcjonuje

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Kamcio

Postfix + ClamAv nie funkcjonuje

Post autor: Kamcio »

Witajcie,

mam sobie serwerek poczty, na ktorym wszystko zainstalowalem wedlug tego tutoriala:
http://howtoforge.com/virtual_users_and ... ebian_etch
Od kilku dni nie otrzymuje zadnych e-maili. Nie jest to pierwszy raz ale tym razem nawet restart komputera nie pomaga.
W mail.err mozna znalezc takie cos:
Feb 20 18:32:41 serwer amavis[2609]: (02609-04) (!!) ClamAV-clamscan av-scanner FAILED: /usr/bin/clamscan timed out at (eval 44) line 462.
Feb 20 18:32:42 serwer amavis[2609]: (02609-04) (!!) TROUBLE in check_mail: virus_scan FAILED: virus_scan: ALL VIRUS SCANNERS FAILED: ClamAV-clamd av-scanner FAILED: Too many retries to talk to /var/run/clamav/clamd.ctl (Can't connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl: No such file or directory) at (eval 44) line 268.; ClamAV-clamscan av-scanner FAILED: /usr/bin/clamscan timed out at (eval 44) line 462.
Feb 20 18:32:42 serwer amavis[2610]: (02610-04) (!!) ClamAV-clamscan av-scanner FAILED: /usr/bin/clamscan timed out at (eval 44) line 462.
Feb 20 18:32:42 serwer amavis[2610]: (02610-04) (!!) TROUBLE in check_mail: virus_scan FAILED: virus_scan: ALL VIRUS SCANNERS FAILED: ClamAV-clamd av-scanner FAILED: Too many retries to talk to /var/run/clamav/clamd.ctl (Can't connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl: No such file or directory) at (eval 44) line 268.; ClamAV-clamscan av-scanner FAILED: /usr/bin/clamscan timed out at (eval 44) line 462.
Feb 20 18:32:49 serwer amavis[2610]: (02610-05) (!!) ClamAV-clamd av-scanner FAILED: Too many retries to talk to /var/run/clamav/clamd.ctl (Can't connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl: No such file or directory) at (eval 44) line 268.
Feb 20 18:32:49 serwer amavis[2610]: (02610-05) (!!) WARN: all primary virus scanners failed, considering backups
Feb 20 18:32:49 serwer amavis[2609]: (02609-05) (!!) ClamAV-clamd av-scanner FAILED: Too many retries to talk to /var/run/clamav/clamd.ctl (Can't connect to UNIX socket /var/run/clamav/clamd.ctl: No such file or directory) at (eval 44) line 268.
Feb 20 18:32:49 serwer amavis[2609]: (02609-05) (!!) WARN: all primary virus scanners failed, considering backups
Rozwiazania znalezione na Google niestety w ogole nie pomogly. Moze ktos z Was jest w stanie mi pomoc?
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

Post autor: markossx »

Jeśli robiłeś aktualizację z wersji x91 do x92 to brak również aktualizacji jakiejś biblioteki (nie pamiętam teraz której). Jeśli robiłeś aktualizację to napisz, a ja poszukam jaka to biblioteka.
Kamcio

Witaj markossx, dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Nie robiłem żadnej aktualizacji. Jak zainstalowałem tak tez działa do dzisiaj. W między czasie mój serwer ponownie działa pomimo że nic przy nim nie robiłem (oprócz resetów).
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

A może aktualizowałeś bibliotekę a masz starszą wersję programu clamav?
Niestety pozbawiłem się dostępu administracyjnego do maila (jutro odzyskam) i nie mogę teraz sprawdzić kilku rzeczy ale spróbujemy zaradzić coś na Twój problem.
Podrzuć proszę, informację o wersji clamav i amavisd i to co masz w:

Kod: Zaznacz cały

/etc/apt/sources.list
Zerknij również do:

/etc/clamav/clamd.conf
i zobacz gdzie jest gniazdo (ang. socket) ustawiony bo nie wstaje albo leży nie wiadomo gdzie.

Ale, popatrzyłem na konfig, do którego dałeś odnośnik - sporo stron opisu - ja jednak poleciłbym coś innego:
adres
Jest to według mnie świetny konfig, na którym zresztą bazuje od dość dawna z pewnymi zmianami. Zapoznaj się, może stwierdzisz, że warto zrobić przesiadkę.
Kamcio

markossx pisze:A może aktualizowałeś bibliotekę a masz starszą wersję programu clamav?
Trudno mi to powiedzieć, a dopiero sprawdzić.
markossx pisze:Niestety pozbawiłem się dostępu administracyjnego do maila (jutro odzyskam) i nie mogę teraz sprawdzić kilku rzeczy ale spróbujemy zaradzić coś na Twój problem.
Będę Tobie bardzo wdzięczny. Dzisiaj znowu przestały dochodzić e-maile.
markossx pisze:Podrzuć proszę, informację o wersji clamav i amavisd
Niestety nie wiem jak to sprawdzić?
i to co masz w:

/etc/apt/sources.list

# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r0 _Etch_ - Official i386 CD Binary-1 20070407-11:55]/ etch contrib main

deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r0 _Etch_ - Official i386 CD Binary-1 20070407-11:55]/ etch contrib main

deb [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] etch main
deb-src [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] etch main

deb [url]http://security.debian.org/[/url] etch/updates main contrib
deb-src [url]http://security.debian.org/[/url] etch/updates main contrib
markossx pisze:zerknij również do:

/etc/clamav/clamd.conf
i zobacz gdzie jest gniazdo (ang. socket) ustawiony bo nie wstaje albo leży nie wiadomo gdzie.

LocalSocket /var/run/clamav/clamd.ctl
markossx pisze:Jest to według mnie świetny konfig, na którym zresztą bazuje od dość dawna z pewnymi zmianami. Zapoznaj się, może stwierdzisz, że warto zrobić przesiadkę.
Dziękuję za odnośnik. Niestety nie mam obecnie czasu na przesiadki ale w przyszłości kto wie.
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

zróbmy więc po kolei:

clamd -V
dpkg -l | grep libclamav3
amavisd-new -V
zerknij również do:
/var/run/clamav/
i zobacz czy po starcie clamd jest socket, czyli clamd.ctl
wykonaj również:

netstat -ano | grep clam
sprawdź czy w pliku /etc/amavis/conf.d/15-av_scanners
wpis dotyczący socketa /var/run/clamav/clamd.ctl równa się wynikom powyżej...
posprawdzaj te rzeczy i zobaczymy co tam jest na rzeczy,
ustaw jeśli nie masz w /etc/clamav/clamd.conf
wpisy dot. logów:

LogSyslog false
LogVerbose true
LogFile /var/log/clamav/clamav.log
LogTime true
LogFileUnlock false
takie same wartości wstaw do freshclamav.log
aktualizują Ci sie definicje..?

pzdr.
PM.
marhat

Post autor: marhat »

Witam

Też jestem świeży jeżeli chodzi o Postfixa i mam identyczny problem.

clamd -V
dpkg -l | grep libclamav3
amavisd-new -V
pokazało:

ClamAV 0.90.1/6005/Tue Feb 26 23:01:21 2008

w /var/run/clamav/ brakuje mi pliku : clamd.ctl

netstat -ano | grep clam 
nie pokazało żadnego otwartego gniazda

mam wpis w pliku /etc/amavis/conf.d/15-av_scanners ale z jakimi wynikami wyżej to ma się zgadzać?
blink

Post autor: blink »

Miałem ten sam problem najpierw pojawił się w sobotę nad ranem, po naprawieniu (sam już nie pamiętam co zrobiłem. piątek wieczór impreza) i dzisiaj pojawił się ponownie, zrobiłem więc tak.

Do /etc/apt/sources.list dopisałem:

deb [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] lenny main
deb-src [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] lenny main 
Następnie:

apt-get update
apt-get install clamav
Przy okazji upgrade kilku pakietów + w moim przypadku musiałem zmienić wersję amavisa i na razie wszystko działa.
Kamcio

clamd -V: ClamAV 0.90.1/6010/Wed Feb 27 13:54:14 2008

amavisd-new -V: amavisd-new-2.4.2 (20060627)
zerknij również do:
/var/run/clamav/
i zobacz czy po starcie clamd jest socket, czyli clamd.ctl
Obecnie jest ale byly czasy, ze go nie bylo. Rozmiar pliku 0Kb. Plik poprzedza znak = (sprawdzone w mc).

netstat -ano | grep clam: unix  2      [ ACC ]     STREAM     LISTENING     501536   /var/run/clamav/clamd.ctl
Tak. Dla pewnosci podaje link do pliku: 15-av_scanners
takie same wartości wstaw do freshclamav.log
Zrobione.
aktualizują Ci sie definicje..?
Wybacz ale nie wiem co masz na myśli?
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

czołem,
Rozmiar pliku 0Kb. Plik poprzedza znak = (sprawdzone w mc).
dziwi mnie znak "=" wykonaj ls -l /var/run/clamav i wklej wynik
prosiłem jeszcze o wersję biblioteki: dpkg -l | grep libclamav3
zapytałem czy aktualizują ci się definicje wirusów - czy freshclam to robi,
licze że rozumiesz zasade działania antywirusów...
jeśli poustawiałeś opcje dotyczące logów właściwie to teraz są tam bardzo użyteczne informacje, z którymi powinieneś się zapoznać...
tak czy inaczej powinieneś natychmiast zaktualizować clam i bibliotekę ponieważ istnieje od tej wersji kilka poważnych luk w bezpieczeństwie silnika...
zrób kopię systemu plików i zaktualizuj co trzeba
przed upgrade dodaj linię
deb http://volatile.debian.org/debian-volatile etch/volatile main contrib non-free
do swojego /etc/apt/source.list
potem apt-get update
i apt-get upgrade lub daj wcześniej z opcją -s żeby jedynie zobaczyć co będzie zmieniane...
ODPOWIEDZ