Ograniczenie predkosci pobierania

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Teqel

Ograniczenie predkosci pobierania

Post autor: Teqel »

Szukam programu ktory pozwoli mi na ograniczenie predkosci pobierania lokalnym uzytkownikom na danym komputerze. Chce zeby jeden z moich komputerow podlaczonych do routera pobieral maksymalnie 16 Kb/s.
Zazaczyc chcialem od razu ze w routerze nie mam mozliwosci zrobienie czegos takiego.

Macie jakies pomysly?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

zaintersuj sie CBQ lub HTB
na poczatek czytnij http://dug.net.pl/texty/htb.php
Teqel

A czy Ty interesowales sie tym? HTB jak i CBQ pozwala kontrolowac ruch wychodzacy, w momencie kiedy jeden z komputerow jest serwerem dostepowym. A u mnie ruch skupia sie na sprzetowym routerze.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

są sprzetowe urządzenie które pozwalają na podział łącza.
Teqel

Wiem ze sa, ale nie chce nic kupowac. Potrzebuje rozwiazania softwar-owego. Mam w sieci 2 komputery i na jednym jak ktos oglada filmy na YouTube, to u mnie przycina sie radio internetowe. Dlatego potrzebuje ograniczyc troche predkosc dla jednego komputera, wiec rozwiazanie sprzetowe w ogole mi sie nie oplaca.
Rad
Member

Post autor: Rad »

Chcesz ograniczyć ruch wychodzący bezpośrednio na tamtym komputerze? Jesteś pewny, że nie da się tego zrobić HTB?
Teqel

Nie, chce ograniczyc ruch przychodzacy na tamtym komputerze. Chce zeby DOWNLOAD plikow z sieci nie przekraczal jakiegos poziomu. Np 30 kB/s.
aphex

Post autor: aphex »

Zainteresuj sie programem NICESHAPER.

Jest prosty w obsłudze i co najważniejsze spełnia swoja role.

http://niceshaper.jedwabny.net/
Teqel

Niestety wszystko co jest operte o HTB i CBQ nie ma zastosowania w mojej sieci.
Oba te rozwiazania kontroluja wysylanie danych do uzytkownika, ale niestety dziala to wtedy, jak komputery podpiete sa do bramy opartej na linuxie. A ja korzystam z routera ktory nie ma mozliwosci ustawienie QoS.
aphex

Post autor: aphex »

Nie ma takiej możliwości byś coś z linuxa zimplementowal do już istniejącego firmware ROUTERA sprzętowego.
Jedyna możliwość choć nie jest to idealnego rozwiązanie jest postawienie po drodze routera linuxowego który jest bardziej elastyczniejszy w konfiguracji.

Zalecałbym porzucenie tego routera sprzętowego a zainteresować sie za jakaś tania platforma pc i wgranie jaka kolwiek dystrybucje.
Malo wymaga NND a w konfiguracji nie sprawia problemów.
Przy malej sieci wystarczy trochę skonfigurować i zapomnieć.

Powodzenia.
ODPOWIEDZ