Dobre partycjonowanie - wi

Pomoc dotycząca instalacji systemu
yantar
Member

Post autor: yantar »

Z systemu plikow to chyba najlepiej wziasc ext3, najlepsze wsparcie, na necie full informacji, najmniej problemow przy odzyskiwaniu jak cos padnie. A na zwyklym desktopie szkoda sie szarpac o drobne roznice w czasie dostepu.
xtomashx

Post autor: xtomashx »

Podlacze sie do tego tematu... slyszalem ze jednak kolejnosc partycji na dysku ma znaczenie... najlepiej partycje systemowe zakladac na poczatku dysku... czy to prawda bo na potrzeby linxa wyznaczylem 8 gb z C na / oraz z D na /home 15 gb i sie zastanawiam czy to nie zmniejszy mi wydajnosci ??
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

To oczywista oczywistość że najlepiej zakładać partycje systemowe (czyli takie na których operacje na plikach będą wykonywane bardzo często) na początku dysku gdzie wydajność będzie najwyższa (zasięg ruchów głowicy będzie najkrótszy)
kazzomy

Post autor: kazzomy »

Petherson pisze:Na Twoim miejscu odłączył bym /usr i wrzucił na jakąś osobną partycję najlepiej na reiserfs, zawsze tak robie na wszystkich maszynach i całkiem ładnie to chodzi. Swap możesz mieć nawet 10GB i nie wpłynie na szybkość Twojego systemu, ale jak już wyżej napisano 1GB w zupełności wystarczy, a niekiedy jest to i tak za wiele. 512MB ramu to całkiem sporo.
Dlaczego /usr i dlaczego reiserfs, anie ext3(co do pierwszego pytam się do czego służy i dla czego dobrze jest dla niego dać osobną partycję)?

Wracając do tematu w poradniku instalacji jest bardzo dobrze wszystko opisane. Ja mam tyle ramu co ty i 420 mb swapu i myślę, że twój komputer raczej nie będzie szybszy nawet jak będziesz miał 10 gb swapu, żal tyle miejsca marnować. Swap przecież ma być używany tylko w razie konieczności!
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

yantar pisze:Dlaczego /usr i dlaczego reiserfs, anie ext3(co do pierwszego pytam się do czego służy i dla czego dobrze jest dla niego dać osobną partycję)?

Dlaczego dobrze wiedzieć o przeniesieniu /usr --- cała dokumentacja pobierana z programami może nie raz wymagać nawet 10GB. Ja proponuję jeszcze osobne partycje /var /tmp i /home (o ich wielkościach jest kilka tematów na forum). Mając osobne partycje łatwiej możemy dostosować system do własnych wymagań (jest bardziej elastyczny).
Od kiedy używam reiserfs jako jedynego systemu plików pod Linuksem, nie wiem co to rozłożenie systemu (zdarzają się u mnie awarie zasilania). Dla reiserfs też jest duże wsparcie w internecie.
Wydzielenie osobnych partycji na niektóre katalogi systemowe ułatwia pracę i zwiększa bezpieczeństwo, stabilność systemu.
ODPOWIEDZ