moc - Music on console

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Ja mam wersję 2.4.1-1 i zero trzasków na alsa. Jeśli chodzi o audacious to jak wyłączysz w nim equalizer to będziesz miał identyczny dźwięk jak w moc. W mocu podoba mi się chyba tylko jego konsolowość (moc w yakuake jest taki awangardowy), bo dźwięk to po prostu domyślne ustawienie z trzewi twojego kompa. Zero tuningu.
dracorp

Post autor: dracorp »

Z tego co pamiętam to do serwera moc można się podłączyć tylko moc'em. Z kolei do serwera mpd jest troszkę więcej klientów.
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

Ale przecież można napisać własnego klienta MOC. ;)
beel
Beginner

Post autor: beel »

Ja mam wyłączone okno z playlistą bo swoją ulubioną muzykę trzymam w /home/kaka/dokumenty/muzyka/skladanka i z tego folderu odtwarzam muzę. Jak ty zrobisz, zależy tylko od ciebie.
Należy zauważyć, że przy takiej konfiguracji nie masz możliwości z poziomu Moc "przesuwania" w górę oraz w dół konkretnej składowej tej składanki :) .

pzdr
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Mam mały problem z kompilacją wersji 2.5.0-alpha3. Nie wiem jak skompilować MOCa, żeby odtwarzał strumienie aac. Robię ./configure i na samym końcu pojawia się coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

MOC will be compiled with:
Decoder plugins:    flac sndfile
OSS:               yes
ALSA:              yes
JACK:              no
DEBUG:             yes
RCC:
Network streams:   no
Resampling:        no
Po zrobienu:

./configure --help
pojawia się lista róznych parametrów dla "./configure", lecz żaden z nich nie wpływa na wynik działania skryptu (czyli cały czas wygląda to jak wyżej).
W

./configure --help
są opcje kompilacji bez aac i strumieni (parametry: --without-aac i --without-curl) a nie ma opcji kompilacji z tymi parametrami. Próbowałem wykonać:

./configure --with-curl
ale nie pomogło. Nie znalazłem nic na ten temat w Internecie (dokumentacja na stronie moc.daper.net to jakieś nieporozumienie). Kompiluję moc'a, ponieważ zależy mi na strumieniach aac. Wiem, że jest odpowiednie repo do Debiana:

deb [url]http://www.lxtec.de/debarchiv[/url] unstable main
deb-src [url]http://www.lxtec.de/debarchiv[/url] unstable main
ale jest w nim tylko wersja 2.5.0-alpha2, która nie obsługuje strumieni aac.
Zablokowany