Dlaczego warto zaktualizować Debiana do wersji testowej
Też udało mi się przeskoczyć z Sarge do Lennego - do sciągnięcia było 1,5 GB pakietów, ale się udało.
Niestety wywaliło mi sterowniki NVIDII i musiałem sciągnąc nowe bo w starych instalator się wywalał.
I wpis z samodzielnie stworzonego jądra wyciął mi z /boot/menu.lst
A na dodatek w lennym nie ma FVWM - i działam w gnome.
Z poważnych zmian to zauważyłem w gnibbles jest muliplayer! Sztuczna inteligencja powala, można puścić nawet 6 robaków na raz - szkoda że nie ma scrolowanych plansz.
Zmieniły się też ikony - szalenie poważna zmiana.
Niestety wywaliło mi sterowniki NVIDII i musiałem sciągnąc nowe bo w starych instalator się wywalał.
I wpis z samodzielnie stworzonego jądra wyciął mi z /boot/menu.lst
A na dodatek w lennym nie ma FVWM - i działam w gnome.
Z poważnych zmian to zauważyłem w gnibbles jest muliplayer! Sztuczna inteligencja powala, można puścić nawet 6 robaków na raz - szkoda że nie ma scrolowanych plansz.
Zmieniły się też ikony - szalenie poważna zmiana.
-
Zaktualizowałem sobie system do lennego (z etcha) i niestety mam problem. Problem mały i wstyd się przyznać, że nie potrafię go rozwiązać ale cóż...
Nie działa mi mysz (usb). Po dłuższym działaniu w logach widać, że ogólnie są szopki z usb (np. z modemem od neostrady).
Aktualizację robiłem standardowo, tzn.: a potem w logach mam coś takiego: czyli myszka bo nie działa ;-) i:
po kilku minutach logi są zapychane: to już chyba raczej modem.
Próbowałem czy nie pomoże ale nic z tego.
Może ktoś mi coś podpowiedzieć.
Nie działa mi mysz (usb). Po dłuższym działaniu w logach widać, że ogólnie są szopki z usb (np. z modemem od neostrady).
Aktualizację robiłem standardowo, tzn.:
Kod: Zaznacz cały
vim /etc/apt/sources.list
sudo aptitude update && sudo aptitude dist-upgrade
usb 1-1: reset low speed USB device using uhci_hcd and address 2
last message repeated 17 times
lsusb
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 005: ID 03f0:6004 Hewlett-Packard DeskJet 5550
Bus 001 Device 002: ID 09da:002a A4 Tech Co., Ltd Wireless Optical Mouse NB-30
Bus 001 Device 004: ID 1110:9021 Analog Devices Canada, Ltd (Allied Telesyn)
Bus 001 Device 003: ID 05e3:0606 Genesys Logic, Inc. D-Link DUB-H4 USB 2.0 Hub
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xdfbfc2c0 submission failed (-28)!
printk: 49 messages suppressed.
Próbowałem czy nie pomoże
update-initramfs -t -u -k 2.6.22-3-686
Może ktoś mi coś podpowiedzieć.
Jeżeli suma poboru prądu, przez mysz i modem przekracza 0,5A --- to tak się będzie działo.
Musisz wtedy wybrać mysz lub modem --- odpiąć też inne urządzenia od portów USB.
Sam modem USB, przy normalnej pracy pobiera 420-480 miliamper (wyniki moich pomiarów na sagemie i zxdsl852). Wydajność prądowa portu USB --- to 500 miliamper (0,5A).
Jeżeli posiadasz w komputerze kilka gałęzi USB --- podepnij każde urządzenie (mysz, modem) do osobnych gałęzi USB --- w niektórych przypadkach to pomaga.
Musisz wtedy wybrać mysz lub modem --- odpiąć też inne urządzenia od portów USB.
Sam modem USB, przy normalnej pracy pobiera 420-480 miliamper (wyniki moich pomiarów na sagemie i zxdsl852). Wydajność prądowa portu USB --- to 500 miliamper (0,5A).
Jeżeli posiadasz w komputerze kilka gałęzi USB --- podepnij każde urządzenie (mysz, modem) do osobnych gałęzi USB --- w niektórych przypadkach to pomaga.
-
Mam tak. Jedno -- mysz; drugie -- hub, a do niego modem, drukarka, pendrive.fnmirk pisze:Jeżeli posiadasz w komputerze kilka gałęzi USB --- podepnij każde urządzenie (mysz, modem) do osobnych gałęzi USB --- w niektórych przypadkach to pomaga.
To raczej nie to, przed upgradem działało, działa na starym jajku.
Porównaj configi kerneli --- może w nowym brakuje jakiegoś modułu.Shao Weigang pisze:...przed upgradem działało, działa na starym jajku.
>>kompilacja kernela<<
Przeglądam sobie forum, próbuję wyrobić sobie zdanie na temat Lenny'ego i myślę że warto.Sprawdziłem ilość pakietów, bylo tego ok. 1,2GB. Aptitude ściąga pakiety do /var/... ,ja niestety zrobiłem /var na osobnej partycji i nie mam tam tyle miejsca. Czy można aptitude zmusić do używania innej partycji np. na / mam jeszcze wolnego 5GB. A może ściągnąć obraz płyty i aktualizować z DVD, oczywiście zmieniając wpisy w sources.list. ;-)
Przenieś katalog archives na / i utwórz w /var/cache/apt/ dowiązanie do niegosp9tnz pisze:Czy można aptitude zmusić do używania innej partycji np. na / mam jeszcze wolnego 5GB.
ln -s /var/cache/apt/archives /nowy-apt-archives
Witam,
Mam problem z aktualizacją z Etcha na testową. Dodałem wpisy lenny'ego w sources.list, zaktualizowałem apta i przy próbie aktualizacji zgłasza mi, że żadne pakiety nie zostaną pobrane/zainstalowane:
Co może być tego przyczyną?
Pozdr.
Mam problem z aktualizacją z Etcha na testową. Dodałem wpisy lenny'ego w sources.list, zaktualizowałem apta i przy próbie aktualizacji zgłasza mi, że żadne pakiety nie zostaną pobrane/zainstalowane:
debian:/home/login# aptitude -P dist-upgrade
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Nie zostaną zainstalowane, uaktualnione ani usunięte żadne pakiety.
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Kontynuować? [Y/n/?]
Pozdr.