debian - centrum sterowania
-
debian - centrum sterowania
witam! czy Debian posiada jakieś narzędzie gui lub konsolowe w postaci nazwijmy to centrum sterowania, w którym można skonfigurować wszystko (czas, grub/lilo, sieć, języki, sprzęt, etc etc) ??? thx
Oczywiście, że ... - wszystko robisz w plikach tekstowych. Czasami się zdarzy, że możesz coś zrobić za pomocą jakiegoś GUI, ale najczęściej to w plikach.Kamil Pawelak pisze:witam! czy Debian posiada jakieś narzędzie gui lub konsolowe w postaci nazwijmy to centrum sterowania, w którym można skonfigurować wszystko (czas, grub/lilo, sieć, języki, sprzęt, etc etc) ??? thx
-
był taki pomysł, ale projekt obecnie stoi.
https://alioth.debian.org/projects/debcontrol/
https://alioth.debian.org/projects/debcontrol/
-
-
problem w tym że każdy inaczej pojmuje "zaawansowaną dystrybucje".
Debian przyzwyczaił mnie już do znacznego uniwersalizmu i myślę że ten program nie wpłynąłby znacząco na "filozofię systemu", a w szczególności nie wykluczałby nie klikanej interakcji z systemem. a przy okazji dzięki temu byćmoże zyskałby więcej entuzjastów.
Debian przyzwyczaił mnie już do znacznego uniwersalizmu i myślę że ten program nie wpłynąłby znacząco na "filozofię systemu", a w szczególności nie wykluczałby nie klikanej interakcji z systemem. a przy okazji dzięki temu byćmoże zyskałby więcej entuzjastów.
Nie ma co przesadzać. Trzeba wspierać każde rozwiązanie, które poprawi wygodę w korzystaniu z Debiana. A takie zacietrzewienie w korzystaniu z konsoli w końcu przechodzi ] (hehe sam to kiedyś miałem).Kaka' pisze:Mi się Debian kojarzy z zaawansowaną dystrybucją a nie "klikaną" jak ubuntu, a takie coś by tylko pogorszyło sprawę.
Co do centrów sterowania, to pewnie niektóre opcje da się łatwo ustawiać w programach kde i gnome.
-