[+] Logowanie bez KDE - tak jakby by

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Artrane

[+] Logowanie bez KDE - tak jakby było nie graficznie

Post autor: Artrane »

Witam, jak dla mnie problemem jest to, że startuje kdm, bo nie zawsze potrzebuję X (film, przeglądarka, muzyka jest pod konsolą). W initab chyba się zmieniało, a w Debiania nic nie widzę. Wie ktoś aby Debian logował się tylko do poziomu konsoli? Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Zainstaluj program rcconf i odznacz kdm.
Artrane

Może pospieszyłem się trochę. Wszystko działa tak jak chciałem z jednym ale... Mianowicie logując się ostatnio na root i wpisując

Kod: Zaznacz cały

startx
uruchomiło się gnome zamiast kde, jak to zmienić - wie ktoś? Przepraszam za trochę chaotyczny tekst, ale jest rano a do późna siedziałem.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję....
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jakiś menadżer logowania macie zainstalowany (kdm/gdm), poprawnie.
Artrane pisze:logując się ostatnio na root i wpisując
Logowanie do środowiska graficznego jako root --- duża determinacja z twojej strony.
>>polecenie su<<
więcej

man su 
>>To przejrzyj w wolnym czasie<<
Artrane

w gmd/kdm nie można zalogować się bezpośrednio jako root, dlatego w konsoli po zalogowaniu uruchomiłem X'y, a dalej nie dowiedziałem się jak ustawić dla root kde zamiast gnom
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję....
Gość

Post autor: Gość »

Jeśli chcesz by startx odpaliło Ci xfce, to w $HOME utwórz plik:

.xinitrc
i wpisz do niego:

#!/bin/bash

exec startxfce4
Po tym tylko chmod +x dla $HOME/.xinitrc

Oczywiście musisz mieć zainstalowane xfce4-utils, bo w tej paczuszce jest startxfce4 :)

Pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Artrane pisze:...dalej nie dowiedziałem się jak ustawić dla root kde zamiast gnom
Dlaczego pragniesz uruchamiać środowisko graficzne jako root --- to nie Windows.
W Linuksie każdy użytkownik ma swoje miejsce i zadania. Zadaniem użytkownika root jest zadbanie o bezpieczeństwo systemu i domyślnie nie jest przewidziana jego praca z uruchomionym środowiskiem graficznym. Do tego celu służą polecenia su, sudo przyznawane czasowo wybranemu użytkownikowi.
Pozostali mają tyle na ile pozwala im root. Poczytaj Debian reference (link wcześnie) --- jest tam poruszona ta kwestia dokładnie.

Rozwiązania podobne są na forum np.: >>tu<<
Artrane

Chodzi mi o ustawienie Kde,a bez konta roota nie mogę tego zrobić. Chodzi mi o kilka ustawień w Kde których z konta użytkownika nie ustawie. Niemniej jednak wiem do czego jest konto root i nie musisz się tak denerwować. Jako, że z Debianem mam przyjemność dopiero od jakiegoś czasu nie pozbyłem się wzwyczai z Slackware
ODPOWIEDZ