Witam,
Temat nie raz juz walkowany na wielu forach, ale nigdzie jeszcze nie widzialem rozwiazania. Pytanie jest takie - jaka jest prawidlowosc dotyczaca czionek uzywanych w interfejsie OO?
Pytam, bo instalowalem to juz na co najmniej 5 systemach o takiej samej konfiguracji i na kazdym interfejs mial inna czcionke.
Czcionka nie jest taka jak cziocnka interfejsu w systemie - mam wrazenie, ze brana jest chyba z nieba.
I tak sie sklada, ze u mnie jest cholernie brzydka. Pytanie (chociaz to bardziej pasuje zadac na forum developerow OO) - czemu do cholery to takie trudne, zeby czionki interfejsu byly takie jak maja wszystkie inne programy?
I drugie - jak ustawic czionke jaka chce? Chce Helvetica 9 - jak ustawic Helevetica 9 w interfejsie - jezeli w ogole sie da? Od razu mowie ze myk z zamiana Andale Sans UI nie dziala i jeszcze nigdy nie spotkalem sie z tym zeby to zadzialalo, wiec to raczej nalezy do bajek radosnie rozglaszanych na wszystkich forach.
Wie ktos?
OpenOffice - czcionka interfejsu
Re: OpenOffice - czcionka interfejsu
Brygiaur pisze:
Czcionka nie jest taka jak cziocnka interfejsu w systemie - mam wrazenie, ze brana jest chyba z nieba.
Domyślna czcionka jest faktycznie jakaś z nieba, natomiast żeby OO zaczął używać czcionki systemowej trzeba wejść w:
Opcje -> OpenOffice.org -> Widok i zaznaczyć opcję "Użyj czcionki systemowej w interfejsie użytkownika".
Działa bez pudła, przynajmniej pod KDE, nie wiem jak w przypadku innych WM
Niestety - po zaznaczeniu tej opcji czionka jest tez z nieba, tylko ze jeszcze gorsza - wtedy juz w ogole nic nie widac. Nie wiem skad sie to bierze do jasnej cholery, zadna czcionka systemowa taka nie jest.
Tyle rzeczy poprawiaja juz piate rc a nie moga zrobic czionek - przeciez to szok. Powinno byc tak jak w kazdej innej aplikacji chociazby gtk albo kde.
Tyle rzeczy poprawiaja juz piate rc a nie moga zrobic czionek - przeciez to szok. Powinno byc tak jak w kazdej innej aplikacji chociazby gtk albo kde.
Ja gnębiłem kiedyś ten temat. Nie mogę teraz znaleźć moich zapisów z tego boju (zarzuciłem openoffica na rzecz Latex-a). Jedno co pamiętam to, że ustawienie czcionki interfejsu odbywa się przy pierwszym uruchomieniu openofica zaraz po instalacji.
Ważna jest zawartość katalogu z czcionkami *.ttf, w nim szuka alfabetycznie --- wybiera pierwszą z tych jakie ma zapisane w ustawieniach. Chcąc ręcznie edytować pliki konfiguracyjne to jest zabawa, mnie się nie udała.
Ważna jest zawartość katalogu z czcionkami *.ttf, w nim szuka alfabetycznie --- wybiera pierwszą z tych jakie ma zapisane w ustawieniach. Chcąc ręcznie edytować pliki konfiguracyjne to jest zabawa, mnie się nie udała.
A gdzie sa te pliki konfiguracyjne?
Moze by pomoglo calkowite wywalenie i zainstalowenie OO jeszcze raz? Zdaje sie ze "zapamietal" czcionke po raz pierwszy obecna w kde jako systemowa - wtedy jak jeszcze nic nie bylo skongifurowane w systemie.
stephanek: wlasnie wywalilem te pakiety, teraz wyglada jak Win95 ale przynajmniej widac co w menu jest napisane. I czioncke systemowa musialem wylaczyc.
Moze by pomoglo calkowite wywalenie i zainstalowenie OO jeszcze raz? Zdaje sie ze "zapamietal" czcionke po raz pierwszy obecna w kde jako systemowa - wtedy jak jeszcze nic nie bylo skongifurowane w systemie.
stephanek: wlasnie wywalilem te pakiety, teraz wyglada jak Win95 ale przynajmniej widac co w menu jest napisane. I czioncke systemowa musialem wylaczyc.