LINKSYS WRT54GL RADIUS WDS i inne cuda, jak to ugryź

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
szakal_kp

LINKSYS WRT54GL RADIUS WDS i inne cuda, jak to ugryźć?

Post autor: szakal_kp »

Mam następujący problem, w sieci posiadam kilka AP i 18 użytkowników na kartach DWL-G520+ plus z 3 laptopami. Na bazie jest Linksys WRT54GL, pozostałe AP działające jako AP-client to TP-Link TL-WA501G oraz DWL-900+, posiadam również jednego repeatera LINKSYS WRT54GL. A teraz co chce zrobić:
1. Postawić radiusa z możliwością autoryzacji po mac. Nie udało mi się z żadnym AP ustawić żeby działo to ok. Jedynie z LINKSYSEM udało mi się zgrać poprzez "file" nazwa użytkownika i hasło. Czy ktoś może z was juz robił coś takiego i może mi pomoc?

2. Druga sprawa to postawienie AP z działającym WDS, chcę poszerzyć swój zakres działalności i postawić od bazy 2 dookolną u klienta który będzie podłączony kablem do AP a ludzie w jego okolicy wifi. Teraz jest pytanie jeśli nie będzie działać radius to czy osoby od niego będą musiały być dopisane również do AP baza czy wystarczy że będą do tego 2 działającym WDS?

Ewentualnie czy jest możliwość zwiększenia miejsca na mac w WRT54GL? Może jakieś alternatywne oprogramowanie?
ODPOWIEDZ