Nokia N73 i Linux

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
rupek

Nokia N73 i Linux

Post autor: rupek »

Witam

Przymierzam się do kupna Noki N73 i mam pytanie:
Czy telefon będzie działał bez problemu z Linuksem. Chodzi mi głównie o wymianę plików. Czy trzeba instalować jakieś sterowniki albo dodatkowe programy. Z SE K800i nie ma najmniejszego problemu, wiem bo przed chwilą to z niego korzystałem. Podłączasz telefon, system go wykrywa i już można wymieniać pliki. Bez żadnego kombinowania. Ale czy tak jest też w przypadku Noki N73?

Pytam się czy będzie bezproblemowa albo mało problemowa obsługa.

Pozdrawiam
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Przez bluetooth nie powinno być żadnego problemu. Standard jest jeden i wszyscy producenci mniej więcej się go trzymają.
Ale wątpię w łatwość wymiany danych po kablu. Nokia ma własne, dziwne sposoby obsługi transmisji danych i jak do tej pory nie znalazłem wygodnego i ładnego narzędzia.
Awatar użytkownika
LongeR

Post autor: LongeR »

Nieee po kablu również będzie działać Debian wykryje ci ją jako kartę pamięci np . pendrive :)
JarekMk
Beginner

Post autor: JarekMk »

Nieee po kablu również będzie działać Debian wykryje ci ją jako kartę pamięci np . pendrive :)
MI Nokii 6630 tak nie wykrył... Jak zrobić żeby wykrył?
Awatar użytkownika
LongeR

A jajco masz najnowsze?
AdeBe
Junior Member

Niestety Debian nie będzie wykrywał komórek Nokii jako kart pamięci. W sumie to nie spotkałem żadnej dystrybucji, której udałaby się ta sztuka :evil:
I nie zależy to od wersji jajka.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

AdeBe pisze:Nokia ma własne, dziwne sposoby obsługi transmisji danych i jak do tej pory nie znalazłem wygodnego i ładnego narzędzia.
Moim zdaniem to należy się przyjrzeć bliżej standardowi wynalezionemu przez firmę >Philips<.
Wszystkie obecnie stosowane sposoby komunikacji urządzeń nawiązują do i2c Philipsa nawet USB (świadomie lub nie). Obsługa I2C posiada duże wsparcie w Linuksie, tylko wymaga porządnego zagłębienia się w temat (jest to trochę czasochłonne).
JarekMk
Beginner

Post autor: JarekMk »

LongeR pisze:A jajco masz najnowsze?
2.6.24-1-686
Awatar użytkownika
LongeR

dziwne mi nokię Nokię 5300 swobodnie wykrywa jako dysk wymienny nawet na Debianie Etch.
AdeBe
Junior Member

Nokia 5300 ma port miniUSB.
Natomiast N73,N70,6630 i masa innych korzysta z PopPort'u.
ODPOWIEDZ