System 32-bitowy na procesorze amd64
System 32-bitowy na procesorze amd64
Znalazłem na forum dyskusję na temat "czy lepiej zainstalować system 32- czy 64-bitowy". Wnioskuję więc, że na komputerze wyposażonym w amd64 można postawić system 32-bitowy. Niestety, jak do tej pory, na takim komputerze takiego systemu postawić mi się nie udało.
Używałem płyty z debianem i386 (może źle?). Działo się to zresztą z każdą inną dystrybucją. A co się działo? No uruchamia się płyta, wybieram jądro i... komputer się restartuje...
Wytłumaczcie mi gdzie popełniam błąd (w postępowaniu lub też w myśleniu).
Używałem płyty z debianem i386 (może źle?). Działo się to zresztą z każdą inną dystrybucją. A co się działo? No uruchamia się płyta, wybieram jądro i... komputer się restartuje...
Wytłumaczcie mi gdzie popełniam błąd (w postępowaniu lub też w myśleniu).
Trudno jest mi się z Tobą zgodzić. To prawda - na moim sprzęcie nawet płytka amd64 się nie odpala prawidłowo na domyślnych ustawieniach. Wymagane są dodatkowe opcje. I z tymi opcjami z każdej płyty 64-bitowego systemu instalacja może być kontynuowana (każda dystrybucja, którą sprawdzałem). Z kolei żadna 32-bitowa nie działa, mimo użycia tychże opcji. Stąd pomyślałem, że może muszę wpisać dodatkową opcję żeby działało na 64-bit.Bodzio pisze:to nie ma nic wspólnego z architekturą instalacji.
Jednak, skoro twierdzisz, że to nie ma nic wspólnego z architekturą, to rozumiem, że pewnie i nie ma takiej dodatkowej opcji (ja przynajmniej takiej nie znalazłem). No i wciąż mam problem.
Przykładowa sytuacja z Debianem Etch amd64/i386:
* amd64:
> install noapic (ładuje się wybór języka i dalsza instalacja przebiega normalnie - w końcu teraz korzystam z tego systemu, więc wszystko działa)
* i386:
> install noapic
(zaczyna się ładować jądro, po czym...)
UNKNOWN INTERRUPT OR FAULT AT EIP (i tutaj jakieś cyferki)
i tych linijek troche przez ekran przelatuje, po czym się resetuje komputer i od nowa...
Mam Asusa A6000 z prockiem Turion 64 X2 - równocześnie Debiana Lenny 32 bitowego - zainstalowanego bez najmniejszego problemuelshize pisze:Trudno jest mi się z Tobą zgodzić. To prawda - na moim sprzęcie nawet płytka amd64 się nie odpala prawidłowo na domyślnych ustawieniach. Wymagane są dodatkowe opcje. I z tymi opcjami z każdej płyty 64-bitowego systemu instalacja może być kontynuowana (każda dystrybucja, którą sprawdzałem). Z kolei żadna 32-bitowa nie działa, mimo użycia tychże opcji. Stąd pomyślałem, że może muszę wpisać dodatkową opcję żeby działało na 64-bit.
Ja wcale z tym nie polemizuje, tylko nie wiem co to do sprawy wnosi. Opisłem swoje postępowanie, opisałem jego wynik. Możesz wierzyć lub nie, ale opisałem rzeczywiste fakty - a są takie, że nie potrafię zainstalować 32-bitowego systemu na swoim komputerze.Bodzio pisze:Mam Asusa A6000 z prockiem Turion 64 X2 - równocześnie Debiana Lenny 32 bitowego - zainstalowanego bez najmniejszego problemu
Ty, jak widzę, nie miałeś z tym problemu - gratuluję! Jednak Twoja rada, bez urazy, ale nie okazała się przydatna (chyba że chciałbyś ją rozwinąć w sposób konstruktywny, może wtedy okazałoby się inaczej - jednak tego nie robisz) i nie zmienia tego fakt, że u Ciebie ten problem nie wystąpił.
Pozdrawiam.
Ja widzę, że popełniasz jeden zasadniczy błąd (jak większość w przypadku nowego sprzętu komputerowego). Pragniesz aby system obsługujący sprzęt (sterowniki itp.) pojawił się wcześniej niż sprzęt. Tak moim zdaniem chyba nigdy nie będzie. Musi zawsze być jakieś opóźnienie. Instalując system na nowym sprzęcie musimy przyjąć pewien sposób postępowania.elshize pisze:...
- Wybieramy tryb instalacji ekspert.
- Instalujemy tylko te składniki, które pozwolą na wstępną konfigurację i pozwolą na dostęp do aktualizacji oprogramowania z serwerów lustrzanych.
- Po nawiązaniu połączenia z siecią --- aktualizujemy bazę dostępnego oprogramowania i przystępujemy do jego właściwej konfiguracji.
Nie wiem skąd to wnioskujesz. Ten sprzęt ma już 2,5 roku i zbliża się ku emeryturze...fnmirk pisze:Pragniesz aby system obsługujący sprzęt (sterowniki itp.) pojawił się wcześniej niż sprzęt.
Poza tym, nie za bardzo wiem jaki związek mają "sterowniki itp." z tym, że mi się po prostu instalka nie uruchamia? Tryb instalacji ekspert także nie działa.
Ja mogę jeszcze raz napisać o co mi chodzi, choć nie uważam by było to konieczne, raczej bym zachęcał do uważnego przeczytania moich dwóch pierwszych postów.
Starałem się ogólnie nakreślić sytuację i przedstawić ją, jak ja rozwiązuję podobne tematy. Jak dotychczas Debiana zawsze udaje mnie się zainstalować.
Ostatecznym rozwiązaniem jest podpięcie dysku do komputera, na którym instalacja startuje bez kłopotów.
Podpięcie dysku z powrotem i konfiguracja, już na docelowym sprzęcie.
Zawsze priorytetem dla mnie, jest uzyskanie połączenia z internetem.
Ostatecznym rozwiązaniem jest podpięcie dysku do komputera, na którym instalacja startuje bez kłopotów.
Podpięcie dysku z powrotem i konfiguracja, już na docelowym sprzęcie.
Zawsze priorytetem dla mnie, jest uzyskanie połączenia z internetem.
Może i jest to jakaś myśl... Jednak kłopot w tym, że nie mam dostępu do żadnego innego komputera obsługującego ten dysk (SATA).
W dodatku, skoro chcę uruchomić instalację na innym sprzęcie, to muszę ją tam dokończyć. Musiałbym mieć chyba więcej szcześcia niż rozumu, żeby potem na docelowym komputerze działał ten system.
A wiecie może co oznacza to EIP?
W dodatku, skoro chcę uruchomić instalację na innym sprzęcie, to muszę ją tam dokończyć. Musiałbym mieć chyba więcej szcześcia niż rozumu, żeby potem na docelowym komputerze działał ten system.
Kod: Zaznacz cały
UNKNOWN INTERRUPT OR FAULT AT EIP (...)