Witam!
Instaluje debian testing na lenovo R61. Problem wystąpił w wersji amd64 i i386.
Instaluje jako "expert" (w normalnym trybie błąd jest ten sam). Instalacja do systemu podstawowego. Potem ustawienie userów i programu do pakietowania (czy jak tam to leci).
Przed instalacją oprogramowania przechodze do "zainstaluj GRUB(...)", aby ominąc instalacje graficznego i tu klops bo mówi, żebym włożył CD, mimo, że jest włożony a w menadżerze pakietów został "wykryty". Jakieś solucje?
Pozdrawiam
Procek
////
Zaznacze, że musze pominąć instalacje środowiska graficznego, aby z konsoli zainstalować graficzną, a następnie graficzny.
Instalacja debiana + brak instalacji gruba
Kiedy instalujesz instalator zadaje pytanie czy instalujesz nowy grub2 czy grub, masz też do wyboru lilo.Procek pisze:Instaluje jako "expert" (w normalnym trybie błąd jest ten sam)...
Jeżeli wybierzesz opcję domyślną --- grub2 --- możesz nie zainstalować. Mnie się jeszcze grub2 nie udało zainstalować.
Spróbuj zainstalować zwykły grub lub lilo.
Wcześniej wyzeruj mbr, najlepiej z jakiejś dystrybucji livcd lub nadpisz z płyty instalacyjnej Windows --- fixmbr.
Dobrze, idę próbować. Dam znać jaki rezultat ;]
[Dodano: 2008-03-28, 22:24]
No to niespodzianka mi się pokazała:
wybrałem: ,,wybierz oprogramowanie do zainstalowania'' i...
wywaliło, żebym włożył cd z Debianem, mimo, że jest płyta włożona, a instalator płytę wykrył.
Jakieś pomysły?
[Dodano: 2008-03-29, 09:59]
Na wczorajszym testingu też nic.
macie jakieś pomysły?
[Dodano: 2008-03-28, 22:24]
No to niespodzianka mi się pokazała:
wybrałem: ,,wybierz oprogramowanie do zainstalowania'' i...
wywaliło, żebym włożył cd z Debianem, mimo, że jest płyta włożona, a instalator płytę wykrył.
Jakieś pomysły?
[Dodano: 2008-03-29, 09:59]
Na wczorajszym testingu też nic.
macie jakieś pomysły?