Iceweasel wy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
NowakoV

Iceweasel wyświetlanie czcionek

Post autor: NowakoV »

Jestem świeżo nawróconym użytkownikiem Linuksa. Wszystko jest super, oprócz jednej rzeczy, a mianowicie czcionki w Operze i Firefoksie. Wyglądają tragicznie, nic nie mogę przeczytać. Może trzeba jakąś ściągnąć, żeby ładnie wyglądało tak jak na XP?

http://img265.imageshack.us/img265/3038 ... nu2qe8.png
Lyel

Post autor: Lyel »

Witam. Jeśli posiadasz monitor LCD, włącz wygładzanie podpikselowe. Nie używam KDE, więc nie wiem niestety, gdzie dokładnie jest ta opcja. Następnie zainstaluj czcionki microsoftowe:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install msttcorefonts
Pozdrawiam.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję...
NowakoV

Nic się nie zmieniło.

Zainstalowałem gtk i ustawiłem to co mówiliście. Czcionki też zainstalowałem, ale nie wiem gdzie są i nie mogę ich ustawić :/ Sterowniki nie wiem jak instalować. Mam radka 9250.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

NowakoV pisze:Nic się nie zmieniło.
Podaj trochę informacji o systemie.
Jaka wersja Debiana, środowisko graficzne (chyba masz gnome).
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Rozumiem, że te czcionki są za małe, czy może coś innego ci się w nich nie podoba ??? Jeśli tylko rozmiar, to
w IW: Edycja/Preferencje/Treść/Czcionki i Kolory/Zaawansowane i pobaw się rozmiarami czcionki. Ewentualnie możesz pobawić się jeszcze ustawieniami DPI czcionek w KDE, ale to już nie wiem gdzie będzie.
NowakoV

Zainstalowałem te czcionki, ale nigdzie ich nie mogę ustawić. Jak tego nie da się zmienić to chyba wracam na windowsa :/
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

NowakoV pisze:Zainstalowałem te czcionki, ale nigdzie ich nie mogę ustawić. Jak tego nie da się zmienić to chyba wracam na windowsa :/
Menu edycja/preferencje/treść/zaawansowane i zmieniasz sobie na jakie chcesz. Ja mam wszędzie Verdanę.
NowakoV

Gdybym miał te czcionki w preferencjach to bym się nie pytał. Nigdzie ich nie widziałem :/

Sformatowałem dysk i tym razem zainstalowałem gnome, ale problem nadal występuje.
Wpisałem:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install msttcorefonts
i gdzie dalej są te czcionki? Jak je dodać do systemowych?
ODPOWIEDZ