Iceweasel - Lenny - nowsza wersja przegl
Iceweasel - Lenny - nowsza wersja przeglądarki
Witam.
Jak zaktualizować Firefoksa/Iceweasel do nowszej wersji? Lenny ma w swoich repozytoriach dalej 2.0.0.12, a przecież wiadomo że aktualną wersją jest 2.0.0.13. Jak to zrobić najprościej, najbardziej elegancko i bezboleśnie?
Jak zaktualizować Firefoksa/Iceweasel do nowszej wersji? Lenny ma w swoich repozytoriach dalej 2.0.0.12, a przecież wiadomo że aktualną wersją jest 2.0.0.13. Jak to zrobić najprościej, najbardziej elegancko i bezboleśnie?
Jeśli koniecznie chcesz nowszą wersję, najpierw zmień repo tymczasowo na sid.
Wyedytuj
Jak byś miał problem ze zmianą wpisów, skorzystaj z opisu zamieszczonego na forum.
Potem wykonaj
Nie rób upgrade lub dist-upgrade bo to zaktualizuje wszystko.
Teraz wydaj polecenie
Masz już nowszą wersję. Ale by nie robić bałaganu na przyszłość, zmień sources.list z powrotem na lenny i wydaj
Ja tak kiedyś robiłem i działało.
Wyedytuj
Kod: Zaznacz cały
nano /etc/apt/sources.list
Potem wykonaj
apt-get update
Teraz wydaj polecenie
apt-get install iceweasel iceweasel-l10n-pl
apt-get update
- parrotlarch
- Beginner
To nie Windows, prędzej strzelisz 6 w totka niż ktoś ci się włamie na kompa.bzyk pisze:Dlaczego bez sensu? Nie interesuje Was bezpieczeństwo przeglądarki internetowej? Sorry, ale może nie zauważyliście że wersja *13 usuwa parę "security holes", z czego dwie krytyczne.
Nie panikuj...
PS.
A jeśli jesteś innego zdania to dopakuj zaporę i antywirus...ale to nie ma sensu póki co.
Miedzy Firefoxem 2.0.0.13 a 2.0.0.12 moze duzej roznicy nie ma, polecam za to Firefoxa 3 beta4(i kolejne az do oficjalnego). Są innowacje, nowe zakladki, etc. Na słabym kompie czuc nawet spora roznice w szybkosci dzialania na korzysc 'trojki'.
Nie wiem czy jest w repo, ja sciagalem bezposrednio ze strony.
Nie wiem czy jest w repo, ja sciagalem bezposrednio ze strony.
Piotrek ja nie panikuję Widzę że jest nowsza wersja przeglądarki internetowej, sprawdzam changelog, widzę dwie krytyczne poprawki i nie wnikam czy to są poprawki dotyczące windowsa, linuksa czy innego OSa -ja nie mam czasu na wszytywanie się dokładnie co i gdzie i jak jaka poprawka poprawia... Jeśli widzę że jest krytyczna to wychodzę z założenia iż warto byłoby używać wersji *13. Jeśli chodzi o mnie, to mogę sobie korzystać i z Firebirda - ja wiem że nie narobię sobie kłopotu - ale kłopot mogą mi sprawić nieświadomi userzy którzy klikają gdzie popadnie...
Jeżeli myślisz że instalacja firewalla i antywirusa mnie uspokoi to jesteś w błędzie. Po co mi firewall? W ogóle podejście do firewalla jako do narzędzia które ma zabezpieczać to jakaś paranoja. Firewall jest narzędziem do KONTROLI ruchu, a nie zabawką do bezsensownego zamykania pustych portów i usypiania czujności ZU (bo przecież mam firewalla więc nic mi się stać nie może). Na instalację antywirusa w systemach klienckich *NIX opuszczę litościwą zasłonę milczenia.
BlazQ; nie interesują mnie wersje beta (ale Lennego używam ;-)). Nie instaluję firefoxów trójek kde czwórek i innych takich...
Jeżeli myślisz że instalacja firewalla i antywirusa mnie uspokoi to jesteś w błędzie. Po co mi firewall? W ogóle podejście do firewalla jako do narzędzia które ma zabezpieczać to jakaś paranoja. Firewall jest narzędziem do KONTROLI ruchu, a nie zabawką do bezsensownego zamykania pustych portów i usypiania czujności ZU (bo przecież mam firewalla więc nic mi się stać nie może). Na instalację antywirusa w systemach klienckich *NIX opuszczę litościwą zasłonę milczenia.
BlazQ; nie interesują mnie wersje beta (ale Lennego używam ;-)). Nie instaluję firefoxów trójek kde czwórek i innych takich...