otworzenie pliku .docx

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
hatam

otworzenie pliku .docx

Post autor: hatam »

wie ktos może czym otworzyć lub przerobić plik .docx?

Jezeli podobny temat juz się pojawił (byc moze źle szukałem) to prosze o skasowanie mojego tematu.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Jak się nie mylę to domyślny format MS Worda dla Visty. MS specjalnie ustawiło go jako domyślny, żeby wymusić na użytkownikach starych wersji pakietów Office wymianę na nowy. Najłatwiejszy (jedyny?) sposób to poprosić autora pliku, by zapisał go w poprzednim formacie (.doc .rtf).
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

amoureux

Post autor: amoureux »

Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

Nie wiem, co tam mam szczególnego w systemie, ale mój OOo otwiera te pliki. Co ciekawe - wersja windowsowa tego nie potrafi.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Bodzio - jaką masz wersję OO i na czym (debian, czy ubuntu)?
Znane mi konwertery do OO umożliwiają konwersję docx w systemach: SuSE i *Ubuntu. Konwerter do tego ostatniego systemu u mnie nie chce działać, podobnie zresztą jak odf-converter. Nadto jeszcze pliki docx obsługuje Oxygen Office.
Jeśli ma się wine, to jest dostępny w sieci mały programik docx2rtf.exe, który działa dość dobrze, choć dokument będzie się różnił od wyjściowego. Jest też kilka konwerterów on-line.
Najlepszy jednak jest chyba zwyczaj poproszenia autora pliku zapisanego w tym formacie o przesłanie go w którymś z akceptowalnych formatów wymiany danych (nawiasem mówiąc, polskie rozporządzenie regulujące tę kwestię na potrzeby "urzędowe" dopuszcza ostatecznie doc, ale nie docx ;) ).
Bodzio
Junior Member

Standardową z Lenny'ego -> 2.3
Jedyny myk jaki mi robi, to zmienia czcionkę z Times New Roman na Arial, i z 12 na 11
[quote="pavbaranov"](nawiasem mówiąc, polskie rozporządzenie regulujące tę kwestię na potrzeby "urzędowe" dopuszcza ostatecznie doc, ale nie docx ]
czy możesz mi podać namiary - mam kłopoty z Krakowem. Baby z jednostki nadrzędnej zachowują się jak rasowe blondynki.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Ha, ja mam 2.4 z OO.o ;)
A o standardach mówi: Rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych, z dnia 11 października 2005r. (Dz. U. Nr 212, poz. 1766) Możesz je pobrać z

Kod: Zaznacz cały

http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
poliocertes

Post autor: poliocertes »

Na http://www.getdeb.net jest rozszerzenie do Oo ktore pozwala otwierac i zapisywac pliki tekstowe w formacie docx. I dziala na debianie (Lenny) u mnie :-). Nazywa sie o ile pamietam odf.converter.
Bodzio
Junior Member

pavbaranov pisze:Możesz je pobrać z....
bardzo dziękuję :) mam wreszcie haka na uparciuchy.
ODPOWIEDZ