Internet - Debian 4.0r1

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
kubol15

Internet - Debian 4.0r1

Post autor: kubol15 »

Witam, na początku chciałem sie przywitać, jestm nowym użytkowinikiem tego forum :)

Moj problem dotyczy internetu a konkretnie jego konfiguracji w debianie , ten system mam zainstalowany od niedawna (kilka dni) i sie czuje jakbym miał komputer od wczoraj :P
Nie mam pojęcia gdzie wpisać adres IP routera maske podsieci serwerów DNS . W Windowsie otwierałem połączenie TCP/IP właściwosci i wszystko sie wpisywało za jednym razem i zajmowalo to okolo minuty a tutaj nie mam zielonego pojęcia gdzie to znaleść jak sie do tego zabrać ... możliwe ze to sie robi nawet po przez wpisywanie jakiś komend ...co nie co o tym słyszałem :)
Był bym bardzo wdzięczny gdyby ktoś zechciał mi pomoc i opisać krok po kroku cały ten proces lub podać jakiś artykuł lub coś w tym stylu :) z góry dziękuje
Pozdrawiam
Rad
Member

Post autor: Rad »

kubol15 pisze:Nie mam pojęcia gdzie wpisać adres IP routera maske podsieci serwerów DNS . W Windowsie otwierałem połączenie TCP/IP właściwosci i wszystko sie wpisywało za jednym razem i zajmowalo to okolo minuty a tutaj nie mam zielonego pojęcia gdzie to znaleść jak sie do tego zabrać ... możliwe ze to sie robi nawet po przez wpisywanie jakiś komend ...co nie co o tym słyszałem :)
/etc/network/interfaces - na dug.net.pl jest fajne FAQ na ten temat.

W KDE czy innych GNOME'ach da się to pewnie zrobić w jakimś menu, ale nie powiem ci gdzie dokładnie, bo nigdy nie używałem.
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

kubol15

ok, dziękuje :)

Ale czy potrzeba instalować tą karte jeśli w windowsie nigdy nie było takiej potrzeby ?
Rad
Member

Post autor: Rad »

Zależy jaka to karta, ale raczej nie.
kubol15

Karta jest zintegrowana .

A co do tego linku to gdy wpisze w konsoli polecenie "modconf" to wyskakuje komunikat ze takiej komendy nie ma ...dalej jak wpisze "kernel/drivers/net" pojawia sie komunikat ze nie ma takiego pliku ani takiego folderu .
Ryuuzaki

Post autor: Ryuuzaki »

(Gnome)- domyślam się że masz gnoma, jak instalowałem po raz 1 linux'a to miałem gnome,
ponieważ nie wiedziałem ze istnieją inne środowiska graficzne.

Wejdź w menu gnome>system>administracja>sieć. Mam nadzieję że dojdziesz co i jak.
kubol15

Tak :) wprowadziłem adres ip routera oraz maski podsieci nadal nie wiem gdzie wprowadzic serwer DNS i brame ale mniejsza z tym bo chce zainstalować teraz na tej samej partycji ubuntu i mam takie pytanie czy przy jego instalacji będę mogł odrazu sformatować partycje z debianem i zainstalowac na to ubuntu ?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

nadal nie wiem gdzie wprowadzic serwer DNS
/etc/resolv.conf

Kod: Zaznacz cały

nameserver 194.204.159.1
nameserver 194.204.152.34
ODPOWIEDZ