Wy
Wyłączający się monitor LG flatron L1510s
Cześć. Mój problem polega na tym, że gdy kończy się ładować Debian 403r wyłącza (traci sygnał?) mi się monitor LG flatron L1510s. Podobny problem wystąpił podczas ładowania Ubuntu Live. Czy to ina monitora czy czego. Dodam że Ubuntu 606 działa normalnie, zainstalowany i tak samo z płyty. Proszę o pomoc. Dzięki.
Ram 1G P4 2,4 nVidia 6600
[ Dodano: 2008-04-08, 16:33 ]
Ej ludziska wiem, ,ze lubicie zagadki
Jak trzeba Wam jakieś dodatkowe dane lub cokolwiek piszcie.
Może ktoś ma jakieś sugestie, teorie lub cokolwiek .
( chodzi mi o Ubuntu 7.10)
Narazie.
Ram 1G P4 2,4 nVidia 6600
[ Dodano: 2008-04-08, 16:33 ]
Ej ludziska wiem, ,ze lubicie zagadki
Jak trzeba Wam jakieś dodatkowe dane lub cokolwiek piszcie.
Może ktoś ma jakieś sugestie, teorie lub cokolwiek .
( chodzi mi o Ubuntu 7.10)
Narazie.
Zaloguj się w trybie tekstowym i wykonaj polecenia i wklej wyniki:
i
pliki wynikowe znajdziesz w katalogu, z którego wydałeś polecenia.
Kod: Zaznacz cały
lspci>lspci.txt
cat /etc/X11/xorg.conf>xorg.txt
Pwoiem Ci w czym problem bo sam gdy zaczynałem przygodę z linuxem nie wiedziałem, a miałem takowy...
Skonfiguruj poprawnie X'y, a dokładniej musisz podać poprawne dane odnośnie częstotliwości pionowych i poziomych.
Poszukaj w książeczce od moinitora lub na stronie producenta...
Mam L1740P i w moim przypadku to 30-71, 56-75... taki przykład
a więc... gdy wygaśnie monitor ALT+CTRL+F1, sudo lub z roota:
Jeśli nie masz zainstalowanych sterowników wybierz nv lub vesa, jeśli masz - nvidia, dalej keybard, mysz i na końcu monitor tu musisz wybrać Advanced i poprawnie podać częstotliwości... najlepiej zaznaczyć jedną interesującą Cię rozdzielczość i głębię kolorów
To tyle, zadziała na 100%! Pozdrawiam!
P.s. Dzieje się tak ponieważ system nie wykrywa popawnie Twojego monitora i musz mu podać ręcznie konfig.... lub zamiast rekonfigurować xorg'a, wyedytuj z konsoli ręcznie /etc/X11/xorg.con i zmień ręcznie
Pozdrawiam!
Skonfiguruj poprawnie X'y, a dokładniej musisz podać poprawne dane odnośnie częstotliwości pionowych i poziomych.
Poszukaj w książeczce od moinitora lub na stronie producenta...
Mam L1740P i w moim przypadku to 30-71, 56-75... taki przykład
a więc... gdy wygaśnie monitor ALT+CTRL+F1, sudo lub z roota:
$dpkg-reconfigure xserver-xorg
To tyle, zadziała na 100%! Pozdrawiam!
P.s. Dzieje się tak ponieważ system nie wykrywa popawnie Twojego monitora i musz mu podać ręcznie konfig.... lub zamiast rekonfigurować xorg'a, wyedytuj z konsoli ręcznie /etc/X11/xorg.con i zmień ręcznie
Pozdrawiam!
hummm, ja mialem kiedys troche inny problem, mam monitor LG flatron F700B. Nie moglem skonfigurowac xorg'a poprawnie tj mialem problem z czestotliwoscia odswiezania. En razy wybieralem "Advanced", wpisywalem prawidlowe wartosci i nic, wciaz przy rozdzielczosci 1024-768 mialem odswiezanie 65 Hz :-( Wbrew temu co napisal Lu-CyfeR, sprobuj wybrac "Simple", moze sie uda.Jeśli nie masz zainstalowanych sterowników wybierz nv lub vesa, jeśli masz - nvidia, dalej keybard, mysz i na końcu monitor tu musisz wybrać Advanced i poprawnie podać częstotliwości...