Poradnik partycjonowania - szukam
Poradnik partycjonowania - szukam
Poszukuję jakiegoś dobrego poradnika o partycjonowaniu dysku pod Debiana. Chodzi mi głównie o to ile ma być partycji i o jakich wielkościach i jakie mam na nich ustawić punkty montowania. Posiadam dysk 80GB dla linuxa. Automatyczne partycjonowanie to nie sztuka i przy okazji chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej. Format plików XFS jest dobrym wyborem? Znlazłem tutaj jeden temat o partycjonowaniu dysku 60GB, ale ja poszukuję czegoś uniwersalnego
Wątpię żebyś taki poradnik znalazł, bo i tak każdy robi jak chce
Mam ten sam dysk i polecam zrobić tak:
10 - 15 GB /var
512 - 1024 MB /swap
100-200 MB /boot
reszta /
Ja mam tak:
15 GB /var
1 GB /swap
reszta /
ale następnym razem zrobię tak jak podałem w pierwszym przykładzie. Inny wariant to:
10 - 15 GB /var
512 - 1024 /swap
10 GB /
reszta /home
ale jak już powiedziałem, każdy robi inaczej. Zrób tak żeby było dobrze
Co do systemu plików to polecam ext3
Pozdrawiam!
//edit
Możesz jeszcze dać osobną partycję na /etc
Mam ten sam dysk i polecam zrobić tak:
10 - 15 GB /var
512 - 1024 MB /swap
100-200 MB /boot
reszta /
Ja mam tak:
15 GB /var
1 GB /swap
reszta /
ale następnym razem zrobię tak jak podałem w pierwszym przykładzie. Inny wariant to:
10 - 15 GB /var
512 - 1024 /swap
10 GB /
reszta /home
ale jak już powiedziałem, każdy robi inaczej. Zrób tak żeby było dobrze
Co do systemu plików to polecam ext3
Pozdrawiam!
//edit
Możesz jeszcze dać osobną partycję na /etc
Ok dziękuję. Ostatnim razem stawiałem opcją Automatyczne dzielenia, ale nie jest to tak jakbym chciał. Jutro będę na nowo stawiał system to chciałem już porządniej to zrobić. A mam jezcze jedno pytanko. Przy partycjonowaniu jest opcja czy ma zapisać na początku, czy na końcu dysku. Ma to jakieś większe znaczenie jak będę to ustawiał?
W niektórych sytuacjach ma. Gdzieś o tym czytałem, że niektóre partycje powinny być na końcu dysku, ale jak mówię, dawno o tym czytałem, więc nie dam głowy, że dobrze mówię.jaros pisze:Przy partycjonowaniu jest opcja czy ma zapisać na początku, czy na końcu dysku. Ma to jakieś większe znaczenie jak będę to ustawiał?
zalecane jest aby SWAP był na końcu, ale to nie ma większego znaczeniaKaka' pisze:W niektórych sytuacjach ma. Gdzieś o tym czytałem, że niektóre partycje powinny być na końcu dysku, ale jak mówię, dawno o tym czytałem, więc nie dam głowy, że dobrze mówię.jaros pisze:Przy partycjonowaniu jest opcja czy ma zapisać na początku, czy na końcu dysku. Ma to jakieś większe znaczenie jak będę to ustawiał?
jaros, zależy tylko od Ciebie jak chcesz spartycjonować, ja np. polecam tak:
w GNU/Linuksie sposób partycjonowania zależy od potrzeb i możesz dowolnie to podzielić, możesz nawet zasadzić system na 20 (lub więcej) partycjach, jeśli czujesz taką potrzebę
Kod: Zaznacz cały
/boot - 100MB
/ - 5GB
/var - 2-3GB
/tmp - 1-2GB
/home - 4-5 GB
/mnt/partycja_jakaś_tam - reszta według uznania
/mnt/partycja_jakaś-tam_2 -reszta według uznania
swap - 512 MB
No już od 10min śmigam na Debianie , a partycje ułożyłem tak:
Kod: Zaznacz cały
/ - 15 GB