uruchamianie instalatora Debiana 4.0 - Acer Aspire 3100

Pomoc dotycząca instalacji systemu
dami

uruchamianie instalatora Debiana 4.0 - Acer Aspire 3100

Post autor: dami »

Witam wszystkich Serdecznie.

Mam taki problem: mianowicie posiadam laptopa Acer Aspire 3100 i chciałem sobie na nim zainstalować Debiana 4.0 i jak wrzucę płytkę z Debianem do napędu i po chwili czyta z płyty i pokazuje się standardowe okienko Debiana i naciskam enter "to boot" i mieli trochę) i po chwili komputer się wyłącza. Nie wiem dlaczego tak jest. jakieś propozycje?
I jeszcze jedna ważna rzecz jak odpalę virtual PC to bez problemu Debian się uruchamia.
Pozdrawiam.
Ryuuzaki

Post autor: Ryuuzaki »

Ja miałem inny problem na swoim komputerze. Debian niby się uruchamiał ale gdy doszło do skanowania płyty instalacja się krzaczyła, że nie ma płyty w cd-romie. Próba z Lennym zakończyła się powodzeniem, może u Ciebie też zadziała.
dami

Dalej nic, zrobiłem tak jak napisałeś?.
Przy uruchamianiu płyty pojawiają się miedzy innymi napisy:

Kod: Zaznacz cały

cannot allocate...
Nie wiem o co chodzi?
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

rozumiem ze pod innym systemem dziala, której wersji płyty używasz, próbowaleś innych dystrybucji?
dami

działa!

Ale jesli przy tym dam install acpi=off, wszystko sie zainstalowalo, Debian juz stoi z tym ze jest pewien problem: myszka na usb mi nie dziala (tylko touchpad) oraz nie moge sie polaczyc z internetem, adresy IP, itp. wszystko jest dobrze skonfigurowane. Nie wiem dlaczego.

Aaha i jeszcze jedno. Jesli w ustawieniach GRUBa zmienie na acpi=on po restarcie systemu, jak chce odpalic Debiana to mi sie komputer wylacza.

Jakies propozycje.
ODPOWIEDZ