Witam Wszystkich Jesli chodzi o Linuksa to jestem bardzo zielony i prosze o wyrozumialosc
Wiec tak...
Chodzi mi o instalacje Linuksa na komputerze do tego chcial bym aby wygladem przypominal on Windows XP.
Na komputerach ma byc tyko Linux bez innego systemu. Bedzie on instalowany w firmie wiec musi byc to legalne.
Tutaj jest prosba do Was, do tych ktorzy chetnie pomoga.
Mianowicie jakie pliki beda mi potrzebne do tej instalacji, czy potrzebny bedzie sam Linux czy cos jeszcze? Jakies nakladki itp.? Jak sprawa wyglada ze sterownikami?
I oczywiscie jakas krotka pomoc w instalacji
Z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
Skad i jak pobrac Linuksa?
Linuksa ściągniesz z http://www.debian.org/CD/http-ftp. Na pewno zauważyłeś że są 2 "wersje" Debiana, postaram się jakoś to streścić:
Stable (stabilny) --- jest bardzo stabilny, małe prawdopodobieństwo że wykrzaczy, no chyba ze sam coś namieszasz.
Testing (testowy) pomimo nazwy jest stabilny jednak mniej niż stable, gdy go wybierzesz będziesz miał szybciej nowe paczki.
Instalacja jest bardzo intuicyjna i prosta.
Co do sterowników moim zdaniem nie ma większego problemu,
jak to jest komputer firmowy to nie będzie posiadał WiFi i takich tam bzdet,
słyszałem że występują problemy z drukarkami/skanerami.
Wracając do instalacji, a więc jak masz czysty dysk to nie będzie problemu z innymi systemami,
nawet jeżeli masz zainstalowanego na komputerze Windows to nie jest problemem.
W czasie instalacji masz możliwość formatowania dysku (ów) wedle uznania.
Ogólnie na środowiskach graficznych nie znam się zbyt dobrze tak jak i na Linuksie ogólnie.
Mam nadzieje że ktoś ci pomoże wybrać odpowiednie środowisko graficzne
Jeżeli będziesz miał problemy z konfiguracją Linuksa albo sprzętu, skorzystaj z google.pl.
Jeżeli nic nie znajdziesz napisz na forum, na pewno ktoś Ci pomoże.
Zapamiętaj Linux sam się nie zwali, tylko ty możesz do tego doprowadzić
Niby strasznie brzmi, ale według mnie Linux jest o wiele lepszy od Windows
Pozdrawiam Ryuuzaki
Edit//
psv Zgadza się o to mi chodziło pisząc X'y już poprawiłem Dzieki^^
fnmirk Dziękuje za poprawienie kilku błędów stylistycznych i zwrócenie mi uwagi.
Stable (stabilny) --- jest bardzo stabilny, małe prawdopodobieństwo że wykrzaczy, no chyba ze sam coś namieszasz.
Testing (testowy) pomimo nazwy jest stabilny jednak mniej niż stable, gdy go wybierzesz będziesz miał szybciej nowe paczki.
Instalacja jest bardzo intuicyjna i prosta.
Co do sterowników moim zdaniem nie ma większego problemu,
jak to jest komputer firmowy to nie będzie posiadał WiFi i takich tam bzdet,
słyszałem że występują problemy z drukarkami/skanerami.
Wracając do instalacji, a więc jak masz czysty dysk to nie będzie problemu z innymi systemami,
nawet jeżeli masz zainstalowanego na komputerze Windows to nie jest problemem.
W czasie instalacji masz możliwość formatowania dysku (ów) wedle uznania.
Ogólnie na środowiskach graficznych nie znam się zbyt dobrze tak jak i na Linuksie ogólnie.
Mam nadzieje że ktoś ci pomoże wybrać odpowiednie środowisko graficzne
Jeżeli będziesz miał problemy z konfiguracją Linuksa albo sprzętu, skorzystaj z google.pl.
Jeżeli nic nie znajdziesz napisz na forum, na pewno ktoś Ci pomoże.
Zapamiętaj Linux sam się nie zwali, tylko ty możesz do tego doprowadzić
Niby strasznie brzmi, ale według mnie Linux jest o wiele lepszy od Windows
Pozdrawiam Ryuuzaki
Edit//
psv Zgadza się o to mi chodziło pisząc X'y już poprawiłem Dzieki^^
fnmirk Dziękuje za poprawienie kilku błędów stylistycznych i zwrócenie mi uwagi.
_eX duzo zalezy na jaka dystrybucje sie decydujesz, jako, ze bedzie to system na komputerze w firmie, mozesz nie miec za bardzo czasu zeby w nim grzebac, w zasadzie Debian powinien wystarczyc. Ale lepszym wyborem moze byc sciagniecie obrazow LiveCD takich dystrybucji jak Ubuntu (dystrubucja wywodzaca sie z Debiana) lub PCLinuxOS tam przewaznie wszystko chodzi z "kopa" juz po zainstalowaniu. Dodatkowo po wypaleniu plyty mozna ja normalnie wsadzic w naped i zbootowac, system zostanie zaladowany do pamieci i odpali sie bez instalacji na dysku. Bedziesz mial okazje zobaczyc jak to wszystko wyglada i chodzi.
Z tym nie ma większego problemu. Obecnie najpopularniejszy jest serwer X.Org. Domyślam się oczywiście, że nie o to Ci chodziło, tylko o środowisko graficzne. Ja najbardziej lubię i polecam KDE. GNOME też jest nawet ciekawe, ale z obu jednak bardziej przypadło do gustu mi to pierwsze. A jeśli to starsza maszyna (co chyba raczej tu nie ma miejsca), polecam XFCE, z pewnych powodów nawet bardziej wolę od GNOME.Mam nadzieje że ktoś ci pomoże wybrać odpowiednie X'y
[ Dodano: 2008-04-09, 17:29 ]
Tym to mnie naprawdę ugiąłeś. Dlaczego i na jakiej podstawie tak uważasz? Chyba, że, jak już powiedziano, jest to dystrybucja komercyjna.thalcave pisze:Także polecam Ubuntu, ale skoro kolega podkreślił, że ma być to do firm nie może ściągnąć po prostu Linuksa. US będzie się czepiał. Polecam kupienie gazetki z Ubuntu czy inną dystrybucją na firmę i będzie dobrze.
-
- Senior Member
1. Proponuję zapoznać się z http://jakilinux.org/jaki-linux/ Możesz sobie zrobić quiz
2. Pierwsze co musisz ustalić, to nie to, czy coś ma być podobne do czegoś (sądzę wizualnie), tylko jaką funkcjonalność chcesz uzyskać. Druga kwestia, czy decydujesz się za linuksa zapłacić, czy też ma to być darmowe oprogramowanie. W pierwszym przypadku, często uzyskujesz od razu większą funkcjonalność, w drugim decydujesz się często na szperanie po necie i ściąganie odpowiednich paczek.
3. Teraz już porad kilka ad rem
- jeśli chodzi Ci o wygląd zbliżony do XP, to nie jest to problem, bo są motywy pod KDE, które powodują, że wygląda on jak XP; od razu zbliżony do XP pod tym względem jest Linspire, ale jest płatny
- dobrą fukcjonalność "od razu" i dość łatwą obsługę znajdziesz w "user friendly" linuksach, do których praktycznie potrzebujesz niewielkiej wiedzy, by z nich korzystać: SuSE/OpenSuSE, Mandriva (w różnych wersjach, przy czym lepsze wsparcie uzyskujesz w wersjach płatnych); w zasadzie do tej kategorii należą również programy serii (*)Ubuntu (z pewnego punktu widzenia, bliżesze w wersji Ubuntu jest do MacOSa niż do WinXP; przynajmniej na pierwszy rzut oka, a ten bywa decydujący), choć osobiście ich nie polecam ze względu na to, że mimo wielu zalet, mają także swoje wady (choć i to nie jest problemem).
- duża ilość linuksów ma wersje Live, które można uruchomić z płyty/pena itp. Proponuję byś ściągnął sobie kilka takich i spróbował, która bardziej Ci pasuje, pamiętając o tym, że wersja instalowana na dysku da Ci większą funkcjonalność (od razu) i szybkość (niektóre z tych wersji nie mają jakichś kodeków, sterowników itp, z zasady nie montują HDD; na ich podstawie będziesz sobie mógł jednak wyrobić zdanie typu: generalnie, o to mi chodzi, a wówczas zainstaluj z wersji bootowalnej /czyli np. jeśli przypadnie Ci do gustu Mandriva One, to do instalacji wykorzystaj Mandriva Free, albo jej płatnego odpowiednika/
- choć pewne podobieństwo do XP znajdziesz w KDE4, to jak na razie nie sil się na to środowisko, bo dopiero co się ono rozwija, chyba, że jego obecna funkcjonalność (wersja 4.0.3) Ci wystarczy,
- zastanów się i spisz po prostu także peryferia, których ma używać Twój komputer, a także zerknij w jego specyfikację co na pokładzie ze sobą niesie, następnie przeglądnij jakie są wspierane przez poszczególne linuksy rzeczy i wybierz ten, który odpowiada Twojej konfiguracji w najwyższym stopniu,
- jeśli chodzi o legalność to każdy linux, którego używasz zgodnie z licencją jest legalny. Od Twojego wyboru należeć będzie, czy chcesz korzystać z legalnej wersji bezpłatnej, czy też z wersji płatnej. Jedynie nie wolno Ci korzystać z wersji płatnej, bezpłatnie (np. jeśli chcesz używać bezpłatnej OpenSuSE, to możesz ją w firmie mieć, natomiast "piractwem" jest skopiowanie od kogoś płatnej wersji SuSE i wykorzystywanie jej w firmie, albowiem to nie jest legalne).
Przygoda z linuksem niekoniecznie jest usłana różami, jednak jeśli go już pokochasz, to raczej co najmniej na dłuższy czas. Powodzonka
2. Pierwsze co musisz ustalić, to nie to, czy coś ma być podobne do czegoś (sądzę wizualnie), tylko jaką funkcjonalność chcesz uzyskać. Druga kwestia, czy decydujesz się za linuksa zapłacić, czy też ma to być darmowe oprogramowanie. W pierwszym przypadku, często uzyskujesz od razu większą funkcjonalność, w drugim decydujesz się często na szperanie po necie i ściąganie odpowiednich paczek.
3. Teraz już porad kilka ad rem
- jeśli chodzi Ci o wygląd zbliżony do XP, to nie jest to problem, bo są motywy pod KDE, które powodują, że wygląda on jak XP; od razu zbliżony do XP pod tym względem jest Linspire, ale jest płatny
- dobrą fukcjonalność "od razu" i dość łatwą obsługę znajdziesz w "user friendly" linuksach, do których praktycznie potrzebujesz niewielkiej wiedzy, by z nich korzystać: SuSE/OpenSuSE, Mandriva (w różnych wersjach, przy czym lepsze wsparcie uzyskujesz w wersjach płatnych); w zasadzie do tej kategorii należą również programy serii (*)Ubuntu (z pewnego punktu widzenia, bliżesze w wersji Ubuntu jest do MacOSa niż do WinXP; przynajmniej na pierwszy rzut oka, a ten bywa decydujący), choć osobiście ich nie polecam ze względu na to, że mimo wielu zalet, mają także swoje wady (choć i to nie jest problemem).
- duża ilość linuksów ma wersje Live, które można uruchomić z płyty/pena itp. Proponuję byś ściągnął sobie kilka takich i spróbował, która bardziej Ci pasuje, pamiętając o tym, że wersja instalowana na dysku da Ci większą funkcjonalność (od razu) i szybkość (niektóre z tych wersji nie mają jakichś kodeków, sterowników itp, z zasady nie montują HDD; na ich podstawie będziesz sobie mógł jednak wyrobić zdanie typu: generalnie, o to mi chodzi, a wówczas zainstaluj z wersji bootowalnej /czyli np. jeśli przypadnie Ci do gustu Mandriva One, to do instalacji wykorzystaj Mandriva Free, albo jej płatnego odpowiednika/
- choć pewne podobieństwo do XP znajdziesz w KDE4, to jak na razie nie sil się na to środowisko, bo dopiero co się ono rozwija, chyba, że jego obecna funkcjonalność (wersja 4.0.3) Ci wystarczy,
- zastanów się i spisz po prostu także peryferia, których ma używać Twój komputer, a także zerknij w jego specyfikację co na pokładzie ze sobą niesie, następnie przeglądnij jakie są wspierane przez poszczególne linuksy rzeczy i wybierz ten, który odpowiada Twojej konfiguracji w najwyższym stopniu,
- jeśli chodzi o legalność to każdy linux, którego używasz zgodnie z licencją jest legalny. Od Twojego wyboru należeć będzie, czy chcesz korzystać z legalnej wersji bezpłatnej, czy też z wersji płatnej. Jedynie nie wolno Ci korzystać z wersji płatnej, bezpłatnie (np. jeśli chcesz używać bezpłatnej OpenSuSE, to możesz ją w firmie mieć, natomiast "piractwem" jest skopiowanie od kogoś płatnej wersji SuSE i wykorzystywanie jej w firmie, albowiem to nie jest legalne).
Przygoda z linuksem niekoniecznie jest usłana różami, jednak jeśli go już pokochasz, to raczej co najmniej na dłuższy czas. Powodzonka