Internet - Debian 4.0r1
Internet - Debian 4.0r1
Witam, na początku chciałem sie przywitać, jestm nowym użytkowinikiem tego forum
Moj problem dotyczy internetu a konkretnie jego konfiguracji w debianie , ten system mam zainstalowany od niedawna (kilka dni) i sie czuje jakbym miał komputer od wczoraj :P
Nie mam pojęcia gdzie wpisać adres IP routera maske podsieci serwerów DNS . W Windowsie otwierałem połączenie TCP/IP właściwosci i wszystko sie wpisywało za jednym razem i zajmowalo to okolo minuty a tutaj nie mam zielonego pojęcia gdzie to znaleść jak sie do tego zabrać ... możliwe ze to sie robi nawet po przez wpisywanie jakiś komend ...co nie co o tym słyszałem
Był bym bardzo wdzięczny gdyby ktoś zechciał mi pomoc i opisać krok po kroku cały ten proces lub podać jakiś artykuł lub coś w tym stylu z góry dziękuje
Pozdrawiam
Moj problem dotyczy internetu a konkretnie jego konfiguracji w debianie , ten system mam zainstalowany od niedawna (kilka dni) i sie czuje jakbym miał komputer od wczoraj :P
Nie mam pojęcia gdzie wpisać adres IP routera maske podsieci serwerów DNS . W Windowsie otwierałem połączenie TCP/IP właściwosci i wszystko sie wpisywało za jednym razem i zajmowalo to okolo minuty a tutaj nie mam zielonego pojęcia gdzie to znaleść jak sie do tego zabrać ... możliwe ze to sie robi nawet po przez wpisywanie jakiś komend ...co nie co o tym słyszałem
Był bym bardzo wdzięczny gdyby ktoś zechciał mi pomoc i opisać krok po kroku cały ten proces lub podać jakiś artykuł lub coś w tym stylu z góry dziękuje
Pozdrawiam
/etc/network/interfaces - na dug.net.pl jest fajne FAQ na ten temat.kubol15 pisze:Nie mam pojęcia gdzie wpisać adres IP routera maske podsieci serwerów DNS . W Windowsie otwierałem połączenie TCP/IP właściwosci i wszystko sie wpisywało za jednym razem i zajmowalo to okolo minuty a tutaj nie mam zielonego pojęcia gdzie to znaleść jak sie do tego zabrać ... możliwe ze to sie robi nawet po przez wpisywanie jakiś komend ...co nie co o tym słyszałem
W KDE czy innych GNOME'ach da się to pewnie zrobić w jakimś menu, ale nie powiem ci gdzie dokładnie, bo nigdy nie używałem.
Tak wprowadziłem adres ip routera oraz maski podsieci nadal nie wiem gdzie wprowadzic serwer DNS i brame ale mniejsza z tym bo chce zainstalować teraz na tej samej partycji ubuntu i mam takie pytanie czy przy jego instalacji będę mogł odrazu sformatować partycje z debianem i zainstalowac na to ubuntu ?
/etc/resolv.confnadal nie wiem gdzie wprowadzic serwer DNS
Kod: Zaznacz cały
nameserver 194.204.159.1
nameserver 194.204.152.34