Jak si
Jak się zalogować do systemu jako root?
Może to trochę głupie pytanie ale nie mogę się zalogować jako root
Debiana mam zainstalowanego od niedawna
jak się wyloguje i w polu użytkownik wpisze : root
i w polu hasło: hasło jakie ustaliłem podczas instalacji
klikam enter a on mi pyskuje że błąd
Debiana mam zainstalowanego od niedawna
jak się wyloguje i w polu użytkownik wpisze : root
i w polu hasło: hasło jakie ustaliłem podczas instalacji
klikam enter a on mi pyskuje że błąd
Tu masz wszystko opisane: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=52071#52071
ten wątek to czytalem i dotyczy hasla3ndriu pisze:Tu masz wszystko opisane: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=52071#52071
mnie interesuje jak sie po wylogowaniu zalogować jako root haslo ja pamiętam tylko jak wpisze w pole użytkownik : root to mi puskuje ze zła nazwa użytkownika
i nie jest polecane tak się logować, lepiej na konsoli to zrobić lub skorzystać z su.Standardowo w Debianie po instalacji nie da się zalogować na roota. W Gnome trzeba wejść do System > Administracja > Ekran logowania > zakładka "Bezpieczeństwo" > zaznaczyć checkbox przy odpowiedniej pozycji.
Uruchomienie całego środowiska jako roota wiąże się z uruchomieniem wielu programów jako super user co jest bardzo niebezpieczne.
Sposób 1 (praktyczniejszy): W terminalu konsoli wydajesz komende su i podajesz hasło roota. Pojawia się znaczek # zamiast $ co oznacza, że jesteś zalogowany jako root. Po zakończeniu pracy jako root wpisujesz exit i tym samym wylogowujesz się z konta root.thalcave pisze: i nie jest polecane tak się logować, lepiej na konsoli to zrobić lub skorzystać z su.
Uruchomienie całego środowiska jako roota wiąże się z uruchomieniem wielu programów jako super user co jest bardzo niebezpieczne.
Sposób 2: Naciskasz Ctrl+Alt+F1 i przechodzisz do trybu tekstowego, gdzie możesz zalogować się jako root. (Powrót do trybu graficznego: Ctrl+Alt+F7).
Powiedz w jakim sensie nie możesz się zalogować jako root.piotrox1 pisze:pytanie ale nie mogę się zalogować jako root
Czy przez menadżer logowania (gdm/kdm itp.) --- domyślnie, jako root się nie zalogujesz do środowiska graficznego.
Jeżeli posiadasz nieodpartą potrzebę uruchomia jako root programu z gui to w konsoli/terminalu użytkownika należy wpisać:
Kod: Zaznacz cały
su-to-root -c /ścieżka_do_programu
pod gnome Alt+F2 lub spod konsoli
pod terminalem
gksu -u root polecenie
su -c " polecenie "