Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG/BG - j
Witam serdecznie.
Wifi radar widzi sieci w tym moją. Poza tym coś dziwnego zauważyłem. Zauważyłem, że nadaję 2 razy (pomimo tego, że jedną konfigurowałem sieć). 2 różne sieci o różnych ssid. Oprócz moich sieci widoczne są jeszcze inne z zabezpieczeniami. Widać, że karta nadaje i odbiera. Połączyć się z Windows XP też mogę, ale nic nie działa więcej żaden ping żadna usługa nic.
Na razie jeszcze się nie wziąłem za konfiga rutera. Na razie chcę uzyskać połączenie 2 komputerów Debian i Windows XP. Czy to musi być takie trudne z tymi Linuksami? Nie dziwie się, że Windowsy są tak popularne tam coś takiego idzie skonfigurować bez bólu.
Zaczynam się poddawać i chyba dam sobie z tym spokój.
Pozdrawiam.
Wifi radar widzi sieci w tym moją. Poza tym coś dziwnego zauważyłem. Zauważyłem, że nadaję 2 razy (pomimo tego, że jedną konfigurowałem sieć). 2 różne sieci o różnych ssid. Oprócz moich sieci widoczne są jeszcze inne z zabezpieczeniami. Widać, że karta nadaje i odbiera. Połączyć się z Windows XP też mogę, ale nic nie działa więcej żaden ping żadna usługa nic.
Na razie jeszcze się nie wziąłem za konfiga rutera. Na razie chcę uzyskać połączenie 2 komputerów Debian i Windows XP. Czy to musi być takie trudne z tymi Linuksami? Nie dziwie się, że Windowsy są tak popularne tam coś takiego idzie skonfigurować bez bólu.
Zaczynam się poddawać i chyba dam sobie z tym spokój.
Pozdrawiam.
Dlatego są dystrybucje pokroju *buntu lub Mandriva, które są przeznaczone właśnie dla ludzi którzy nie chcą się grzebać zbyt długo w systemie, tylko mieć zrobione wszytko łatwo i szybko.Archie4 pisze:Nie dziwie się, że Windowsy są tak popularne tam coś takiego idzie skonfigurować bez bólu . :evil:
Zaczynam sie poddawać i chyba dam sobie z tym spokój
Debian wymaga jednak trochę wiedzy związanej z linuksem. I dlatego uważam, że polecanie dla początkujących takich dystrybucji jak Debian, albo nie daj boże Slackware jest *lekko* ryzykowne, szansa że ktoś się wkręci jest równa tej że się zniechęci.
P.S. Oddałbym całego Compiza razem ze wszystkimi pierdółkami za jedno porządne narzędzie w linuksie umożliwiające łączenie się z każdą siecią (dhcp, static) w każdych okolicznościach. To naprawdę jest prostsze pod windowsem. Może *buntu 8.10 coś tu zmieni na lepsze :-|
A może coś by mi Pan pomógł Panie AdoBe w moim problemie. Nie wie Pan w czym może tkwić problem?AdeBe pisze:P.S. Oddałbym całego Compiza razem ze wszystkimi pierdółkami za jedno porządne narzędzie w linuksie umożliwiające łączenie się z każdą siecią (dhcp, static) w każdych okolicznościach. To naprawdę jest prostsze pod windowsem. Może *buntu 8.10 coś tu zmieni na lepsze :-|
Pozdrawiam
Archie4, a jak chcesz uzyskać to połączenie z internetem bez skonfigurowania jego? Tak jak ktoś już napisał, man route się kłania.
Gdybyś robił to w drugą stronę, to na windowsie też trzeba się wyklikać żeby uruchomić takie połączenie (z internetem).
Skoro masz ustanowione połączenie, to znaczy że ono DZIA£A i np. pliki możesz wymieniać.
Gdybyś robił to w drugą stronę, to na windowsie też trzeba się wyklikać żeby uruchomić takie połączenie (z internetem).
Skoro masz ustanowione połączenie, to znaczy że ono DZIA£A i np. pliki możesz wymieniać.
Nie chodzi mi o połączenie z internetem, ale o komunikację pomiędzy Windows a Debianem (bezprzewodowe). Uzyskałem połączenie pod Windowsem. Mam sterowniki do karty bezprzewodowej, które mnie informują o sile sygnału i innych parametrach. Ale pomimo tego, że połączenie jest nie mogę spingować po IP Debiana i o to mi generalnie chodzi.AdeBe pisze:Archie4, a jak chcesz uzyskać to połączenie z internetem bez skonfigurowania jego? Tak jak ktoś już napisał, man route się kłania.
Pozdrawiam.
Archie4Archie4 pisze:Nie chodzi mi o połączenie z internetem, ale o komunikację pomiędzy Windows a Debianem (bezprzewodowe). Uzyskałem połączenie pod Windowsem. Mam sterowniki do karty bezprzewodowej, które mnie informują o sile sygnału i innych parametrach. Ale pomimo tego, że połączenie jest nie mogę spingować po IP Debiana i o to mi generalnie chodzi.
Pozdrawiam.
Myślę, że na świecie nie ma użytkownika komputera, który nie łączyłby się z innym. ¦wiatowa sieć Internet opiera się na tym rozwiązaniu, że poszczególne hosty łączą się ze sobą jak również udostępniają swoje zasoby. Czy w takim razie Twój problem jest jedyny, szczególny, nierozwiązany? Jak myślisz?
Rozumiem, że nie potrafisz nazwać swojego problemu i w tym można Tobie pomóc. Natomiast, aby się nauczyć potrzeba samemu chociaż troszkę teoretycznie zgłębić problem. Twierdzisz, że "Windowsy są tak popularne tam coś takiego idzie skonfigurować bez bólu", ale też trzeba się tego nauczyć, skorzystać z pomocy, przeczytać 'help'. Mniemam że konfiguracja sieci na Win nie sprawia Ci problemów, ale czy pomyślałeś o tym aby udostępnić zasoby - pliki, katalogi czy partycje. Tak samo robimy pod każdym systemem operacyjnym, a łączyć się możemy poprzez np.: ftp, telnet, udostępnianie zasobów Samby, są określone programy np.: VNC, Putty, które na jednym komputerze pracują jako serwer a drugim jako klient, dzięki, którym dzielone i udostępniane są poszczególne zasoby.
Każdy nowy system, który instalujemy wymaga nauki. Wiem to z doświadczenia - DOS, Windows 95, 98, NT, W2k3, XP, różnią się miedzy sobą. Tak samo Fedora, Debian, Mandriva. Ale wszystkie mogą udostępniać i wymieniać zasoby między sobą.
Zamiast zakładać nowe tematy poczytaj o Debianie, a będziesz wiedział co szukać i gdzie można znaleźć rozwiązanie. Oto kilka linków:
Debian Reference
DUG FAQ sieci
DUG artykuły sieci
Brat Google linux po polsku
Pozdrowienia.
PS
tytuł tematu ma się nijak do treści, nurtującego Ciebie problemu. Nie chodzi przecież o działanie karty wifi pod nowym kernelem, a o wyminę danych, udostępnianie zasobów między Debianem a Windows XP.
PS2 jeszcze dwa linki
patrz 20-03-2008 (Sieć Windows-Linux pewno dla Ciebie jak znalazł)
o wifi prosto
Witam
Oczywiście dziękuję Ci DadaD za interesujący wykład na temat internetu oraz technologii do tego wykorzystywanej. Zapewniam Cię, że takową wiedzę posiadam. Zapewniam Cię również, że przed zadaniem pytania szukam odpowiedzi na internecie. Hasła Linux + Debian + wi-fi + Ping + brak pingu i wiele innych były przeze mnie wpisywane w gogle wielokrotnie. Przeczytałem dziesiątki stron dotyczących dziedziny z której mam problem i pomocy nie znalazłem. Mało tego zadaje to pytanie (nie tylko na tym forum) i nikt nie jest mi za bardzo w stanie pomóc, a jak mniemam wiele osób wypowiadających się na tym forum pracuje w IT i zajmują się takimi rzeczami na co dzień. Mając na uwadze te fakty wniosek powinien nasuwać się sam, że Debian nie jest zbyt przyjazny dla użytkownika i sprawia naprawdę wiele problemów w porównaniu do Windows. No i chciałem jeszcze wyjaśnić jedną rzecz.Fakt pytanie mija się z tematem, ale temat był założony i początkowo dotyczył innego problemu. Z upływem czasu doszedłem do tego miejsca i dlatego to pytanie znalazło się tutaj. Nie chciałem dodatkowego tematu zakładać . Niemniej jednak nosze się z takim zamiarem bo może ktoś znać odpowiedź a nie dojść tak daleko z czytaniem tego tematu. Pomimo tego co napisałem bardzo dziękuje Ci DadaD za pomoc. Zauważyłem że się starasz mi pomóc i doceniam to :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Oczywiście dziękuję Ci DadaD za interesujący wykład na temat internetu oraz technologii do tego wykorzystywanej. Zapewniam Cię, że takową wiedzę posiadam. Zapewniam Cię również, że przed zadaniem pytania szukam odpowiedzi na internecie. Hasła Linux + Debian + wi-fi + Ping + brak pingu i wiele innych były przeze mnie wpisywane w gogle wielokrotnie. Przeczytałem dziesiątki stron dotyczących dziedziny z której mam problem i pomocy nie znalazłem. Mało tego zadaje to pytanie (nie tylko na tym forum) i nikt nie jest mi za bardzo w stanie pomóc, a jak mniemam wiele osób wypowiadających się na tym forum pracuje w IT i zajmują się takimi rzeczami na co dzień. Mając na uwadze te fakty wniosek powinien nasuwać się sam, że Debian nie jest zbyt przyjazny dla użytkownika i sprawia naprawdę wiele problemów w porównaniu do Windows. No i chciałem jeszcze wyjaśnić jedną rzecz.Fakt pytanie mija się z tematem, ale temat był założony i początkowo dotyczył innego problemu. Z upływem czasu doszedłem do tego miejsca i dlatego to pytanie znalazło się tutaj. Nie chciałem dodatkowego tematu zakładać . Niemniej jednak nosze się z takim zamiarem bo może ktoś znać odpowiedź a nie dojść tak daleko z czytaniem tego tematu. Pomimo tego co napisałem bardzo dziękuje Ci DadaD za pomoc. Zauważyłem że się starasz mi pomóc i doceniam to :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Archie4.Archie4 pisze:Witam
......................
Zauważyłem że sie starasz mi pomóc i doceniam to :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję i cieszę się, że właściwie odebrałeś moje wypowiedzi.
Brak odpowiedzi na ping świadczy o braku połączenia. Jeżeli masz wyłączone firewalle to pakiet nie wychodzi z interfejsu lub nie powraca do niego odpowiedź.
Czasam zdarza się, że karty próbują w tym samym czasie nawiązać połączenie i następuje kolizja, która wstrzymuje nawiązanie połączenia. Mogą być również niekompatybilne karty,które nie chcą ze sobą współpracować, lub uszkodzone, ale to u Ciebie pewnikiem nie występuje bo wcześniej czy też samodzielnie działają.
Proponuję uruchom jeszcze raz karty i po stronie Debiana poleceniem
a Windowsaifconfig
oraz
iwconfig
obserwuj czy następuje wysyłanie i odbieranie pakietów.ipconfig /all
Uwaga W swoim poście Wysłany: 2008-04-06, 10:48 masz uwzględniony ruch tylko na interfejsie lo co pokazuje
i ruch na eth1RX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:866 (866.0 B) TX bytes:866 (866.0 B)
natomiast interfejs wlan0RX packets:836 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1001 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:100
RX bytes:339504 (331.5 KiB) TX bytes:210358 (205.4 KiB)
nie pokazuje żadnego ruchuRX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Pokaż jeszcze raz co pokazują powyższe polecenia przy próbie nawiązania połączenia ( po stronie Debiana i Windowsa)
Pozdrowienia.
EDIT15.04.2008
Wczoraj pożyczyłem bezprzewodową kartę Pentagram Hornet USB. Zainstalowałem sterowniki, program konfiguracyjny. Nastepnie skonfigurowałem kartę, określając SSID, kanał, tryb pracy Ad-Hoc, następnie IP, maskę i bramę.
Dla tej sieci wyznaczyłem IP z innego zakresu niż LAN, aby nie kolidowały.
Karta zaczęła rozgłaszać nazwę.
Nastepnie pod Debianem skonfigurowałem kartę 3945 do współpracy w trybie Ad-Hoc z siecią założona na WinXP. Sieć została wykryta, jak i kilka innych, lecz mimo moich starań nie uzyskałem z nią połączenia. Brak odpowiedzi na ping - host nieosiągalny.
Oczywiście:
Wyznaczyłem właściwą bramę.
Wyłączyłem również firewall.
Sprawdzałem trasę routowania.
Natomiast zauważyłem, że karta na laptopie nie jest w stanie utrzymać trybu Ad-Hoc i przy próbach połączenia wraca do trybu Managed. Próbowałem łączyć się i konfigurować zarówno w trybie graficznym jak i z linii poleceń.
Przykro mi Kolego, ale nie jestem w stanie Ci pomóc i chylę czoła przed Twoją wytrwałością. Mnie po jednodniowym boju brakuje cierpliwości. Przestudiowałem materiały jakie posiadam lecz na dzień dzisiejszy nie wiem w czym tkwi problem. Szperając w internecie znalazłem rozwiązania dotyczące innych kart, ale jednocześnie posługujące się oprogramowaniem, dostosowanym tylko do nich.
U mnie karta doskonale współpracuje z AP, przy transmisji szyfrowanej WPA, dlatego nie wierzyłem, że sprawia takie problemy przy połączeniu Ad-Hoc.
Pozdrowienia
No to widzę, ze sprawa zaczyna sie układać w logiczną całość bo tak się składa, że ja też mam kartę USB Pentagram Hornet WU61RL a w laptopie siedzi Intel PRO/Wireless 3945ABG/BG. I też za chiny nie mogę do tego dojść - siedze już na tym tydzień i chyba mi przyjdzie nad tym umrzeć. Czy myślisz, że wymiana karty tego nieszczęsnego Pentagrama zmieni całą sytuację?DadaD pisze:Witam
EDIT15.04.2008
Wczoraj pożyczyłem bezprzewodową kartę Pentagram Hornet USB. Zainstalowałem sterowniki, program konfiguracyjny. Nastepnie skonfigurowałem kartę, określając SSID, kanał, tryb pracy Ad-Hoc, następnie IP, maskę i bramę.
Dla tej sieci wyznaczyłem IP z innego zakresu niż LAN, aby nie kolidowały.
Karta zaczęła rozgłaszać nazwę.
Nastepnie pod Debianem skonfigurowałem kartę 3945 do współpracy w trybie Ad-Hoc z siecią założona na WinXP. Sieć została wykryta, jak i kilka innych, lecz mimo moich starań nie uzyskałem z nią połączenia. Brak odpowiedzi na ping - host nieosiągalny.
Oczywiście:
Wyznaczyłem właściwą bramę.
Wyłączyłem również firewall.
Sprawdzałem trasę routowania.
Natomiast zauważyłem, że karta na laptopie nie jest w stanie utrzymać trybu Ad-Hoc i przy próbach połączenia wraca do trybu Managed. Próbowałem łączyć się i konfigurować zarówno w trybie graficznym jak i z linii poleceń.
Przykro mi Kolego, ale nie jestem w stanie Ci pomóc i chylę czoła przed Twoją wytrwałością. Mnie po jednodniowym boju brakuje cierpliwości. Przestudiowałem materiały jakie posiadam lecz na dzień dzisiejszy nie wiem w czym tkwi problem. Szperając w internecie znalazłem rozwiązania dotyczące innych kart, ale jednocześnie posługujące się oprogramowaniem, dostosowanym tylko do nich.
U mnie karta doskonale współpracuje z AP, przy transmisji szyfrowanej WPA, dlatego nie wierzyłem, że sprawia takie problemy przy połączeniu Ad-Hoc.
Pozdrowienia
Pozdrawiam.
[Dodano: 2008-04-15, 19:27]
DadaD chyba mnie nie zostawisz samego z tym <lekkie bluzgi>. Zostań i mi pomóż. Mnie się udało utrzymać tryb ad-hoc na mojej karcie dopiero poprzez wpisanie do /etc/network/interfaces. Ale to niestety nic nie daje. U mnie host też jest niestety nieosiągalny i nie wiem jak to ugryźć.
[Dodano: 2008-04-15, 22:02]
ja już tego naprawdę nie rozumie. Jeśli ustawie kartę w Debianie i Windowsie na 2 rożne adresy z innej puli (klasy) to nie można się połączyć z siecią. Ale jak ustawie adresy na adresy z tej samej puli i różnią się one na przykład1 cyfrą to system informuje mnie ładnie, że łączy, połączono i jakość połączenia znakomita. Tak samo informują mnie stery z karty sieciowej . Ale pomimo tego to nici. Nie działa Ping ani żadna usługa pomimo, że system i sterowniki karcie uporczywie mnie informują, że takie połączenie jest.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam.