qemu - wymiana plików - Ubuntu a system emulowany WindowsXP
-
qemu - wymiana plików - Ubuntu a system emulowany WindowsXP
Emuluje Windows XP na qemu. Wszystko działa dobrze, ale nie mam jak wymieniać plików między systemem "matką" (Ubuntu 7.10), a emulowanym Windows XP. W emulowanym Windows XP, niby jest CDROM wykrywany ale kiedy wkładam płytę nic się nie dzieje. Słyszałem, że można wymieniać pliki przez ftp. Może ktoś powiedzieć jak to zrobic?
Virtualboza instalujesz z repo , czyli
Będziesz musiał dociągnąć nagłówki do kernela w zależności od Twojego jajka :-) .
Instalacja samego systemu jest bardzo prosta . Nie powinieneś mieć żadnego problemu . U mnie pojawia się problem przy włączaniu virtualnej maszyny ponieważ wyskakują mi jakieś błędy i za każdym razem muszę dorzucić modół
a później nadać uprawnienia dla
Odpalasz i jedziesz . W konfiguracji masz taką opcję jak współdzielone foldery i tam sobie ustawiasz katalog który będzie dostępny dla Winshita i dla Linuksa ;-) . Jak będzie jakiś problem to pisz to będziemy radzić.
Kod: Zaznacz cały
aptitude install virtualbox
Instalacja samego systemu jest bardzo prosta . Nie powinieneś mieć żadnego problemu . U mnie pojawia się problem przy włączaniu virtualnej maszyny ponieważ wyskakują mi jakieś błędy i za każdym razem muszę dorzucić modół
modprobe vboxdrv
chmod 777 /dev/vboxdrv